Zatvorenie reštaurácií a kaviarní môže spôsobiť bankroty. Hrozí prepúšťanie zamestancov.

Ak by zostali reštaurácie a kaviarne zatvorené v čase zimných dovoleniek, malo by to za následok postupné prepúšťanie zamestnancov, likvidáciu alebo až možný bankrot firiem, ktoré podnikajú priamo v cestovnom ruchu. Nepriamo sa to môže dotknúť napríklad aj pekárov, cukrárov, vinárov, výrobcov piva či domácich výrobcov potravín. Utrpeli by aj ďalší poskytovatelia služieb z dodávateľských oblastí, z IT či dopravy. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

Rezort dopravy tak pre TASR reagoval na slová ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý v nedeľu v diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza uviedol, že nie je pravdepodobné, že by sa pri súčasnom vývoji pandémie do konca roka otvorili kaviarne či reštaurácie.

MDV zdôraznilo, že sa nemôže kompetentne vyjadriť, ako sa vyvinie epidemická situácia koncom roka. „Zároveň nedisponujeme rozhodnutím ústredného krízového štábu, pandemickej komisie či iných štátnych orgánov, napríklad Úradu verejného zdravotníctva, ktoré by hovorilo o zatvorení prevádzok do konca roka,“ dodal Rudolf.

Priblížil, že na ministerstve v spolupráci s ÚVZ pripravili z poverenia ÚKŠ v rámci pracovnej skupiny semafor pre prevádzky cestovného ruchu s prihliadnutím na budúci vývoj. „Semafor reguluje jednotlivé opatrenia podľa toho, aká je epidemická situácia v dotknutom okrese. Prevádzkam pomôže v tom, že budú mať jasné a predvídateľné pravidlá ich činnosti a zároveň budú môcť pružne reagovať na meniacu sa epidemickú situáciu,“ ozrejmil hovorca.

(tasr)