Gastrosektorom požadované zníženie dane z pridanej hodnoty odmietol po ministrovi financií Igorovi Matovičovi aj premiér Eduard Heger.Hoci reštaurácie, pohostinstvá a hotely označili zníženie DPH na svoje produkty za základnú pomoc, bez ktorej už po zatvorení prevádzok v čiernych okresoch niektoré podniky zaniknú, Heger v relácii V politike televízie TA3 namietal, že týmto plošným opatrením by sa pomohlo aj firmám, ktoré to nepotrebujú.

„Aj dnes na Slovensku máme čierne okresy a máme oranžové okresy. Zníženou DPH pomôžete aj tým, ktorí to nepotrebujú,“ dôvodil Heger. Vláda podľa premiéra doteraz napumpovala do ekonomiky miliardy eur, čo sa prejavilo na nízkom náraste nezamestnanosti a okamžitom raste hospodárstva po uvoľnení pandemických opatrení. Slovensko chce podľa premiéra pomáhať firmám adresne. „DPH nie je ten nástroj,“ dodal Heger.

Problémy majú najmä gastroprevádzky v okresoch zaradených podľa COVID automatu do čiernej farby. Tie môžu vydávať jedlo už iba cez okienko a niektoré preto radšej úplne zatvorili. Gastroprevádzky upozornili na výrazne nižšiu DPH pre tento sektor v okolitých štátoch. Zatiaľ čo na Slovensku je v cene jedla zarátaná DPH vo výške 20 %, napríklad v Česku je to iba desať percent, v Poľsku osem percent a v Maďarsku dokonca iba päť percent. S dočasným znížením sadzby DPH pre gastrosektor v minulosti súhlasil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

(tasr)