Nemáme radi imperialistické správanie. S maďarskou ministerkou o zákaze LGBT propagácie na školách

Rozhovor s maďarskou ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou sa mal pôvodne týkať hlavne nových pravidiel v sexuálnej výchove. Vládna strana Fidesz zakázala propagáciu homosexuality a transgender na školách, ako aj vo vysielaní prístupnom deťom a mládeži. Medzitým sa vzťahy medzi Budapešťou a Európskou komisiou vyhrotili natoľko, že rozhovor musel byť rozšírený a jeho témou sa stal tento konflikt v celej svojej kráse. A na poslednú chvíľu do toho prišiel ešte škandál okolo izraelského softvéru Pegasus pre špehovanie cez mobilný telefón, ktorý zrejme voči svojim kritikom používal či používa aj Orbánov kabinet.

Bez názvu Judit Vargová. Foto: Facebook

Proti Maďarsku aktuálne beží niekoľko konaní. To pre výučbu LGBT na školách je len posledné v rade. Priznám sa, že ako cudzinec som už dávno stratil prehľad.

Pretože to je celé taký vianočný stromček. Európska komisia proti nám spustila vojnu a v nej neustále vešajú na stromček nové ozdoby. Celkovo vzaté to vlastne nie je právny spor, je to čisto ideologický a politický nátlak. Keby sme išli naspäť a hľadali prvopočiatok, dôjdeme až do roku 2010 k zmene režimu. Vtedy prešla moc od postkomunistov do rúk konzervatívcov. Až vtedy, prvýkrát v histórii, disponovala u nás konzervatívna vláda takou legitimitou, že mohla prijať novú ústavu. V strednej Európe sme, mimochodom, boli poslední. Dvadsať rokov sme museli čakať na modernú ústavu. Nakoniec sa nám podarilo toho starého komunistického dedičstva zbaviť. Takže sme zreformovali justíciu, modernizovali mediálne zákonodarstvo, to všetko za súhlasu úniových inštitúcií. Ale už vtedy začala ľavica v Európe volať na poplach.

Oni vyhlasujú poplach od roku 2010 fakticky stále. Čokoľvek naša vláda urobí v súlade so svojou národnou, kresťanskou stratégiou, a hoci doma to máva výraznú podporu – Fidesz získal ústavnú väčšinu trikrát za sebou –, ak to nie je v súlade s mainstreamom v Európe, nielen ľavicovým, ale aj bruselským, ocitáme sa pod paľbou. My máme rozdielny ideologický pohľad na rodinu a na úlohu rodiny v národe. Máme iný názor na migráciu, nepovažujeme ju za dobro, myslíme, že by mala byť zastavená. A toto ideologické pozadie sa zrkadlí v rôznych tých právnych procedúrach, ktoré proti nám vedie Európska komisia.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami