Lipšic postupoval v rozpore so zákonom, tvrdí Žilinka. Nebude to vraj tolerovať

Aktualizované informácie o podanej obžalobe na predstavite¾ov zloèineckej skupiny známej ako takáèovci na ŠTS v Pezinku Daniel Lipšic. Foto: Jakub Kotian/TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti.

Reagoval tak na Lipšicovo vyjadrenie k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči svedkom vo viacerých kauzách.

Ako zdôraznil Žilinka, princíp zdržanlivosti platí pre všetkých prokurátorov. „Spôsob, akým sa dnes v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný. Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom vlastným pre obhajobu,“ uvádza Žilinka.

Podľa neho Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym. „Špeciálny prokurátor navyše verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatné skončená,“ dodáva Žilinka na svojom profile.

Lipšicov pohľad

Žilinka reagoval na Lipšicovo vyjadrenie, v ktorom uviedol, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) so znepokojením vníma sústavné snahy spomaliť a zabrzdiť vyšetrovanie mimoriadnej závažnej trestnej činnosti, ktorú vyšetrujú vyšetrovatelia NAKA pracovnej skupiny Očistec pod dozorom prokurátorov ÚŠP.

„Sme presvedčení, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami,“ povedal Lipšic.

Úrad špeciálnej prokuratúry zdôrazňuje, že každý svedok musí niesť trestnoprávnu zodpovednosť, ak vo svojej výpovedi uvedie nepravdu o okolnosti, ktorá má podstatný význam pre rozhodnutie.

„Určite bude pre transparentnosť trestného stíhania vedeného ÚIS dôležité, aby sa verejnosť, v prípade právoplatného skončenia veci dozvedela, v čom konkrétne Csaba D. krivo vypovedal,“ doplnil Lipšic.

Úrad inšpekčnej služby vykonával minulý týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. Dôvodom malo byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil tri osoby – členov zločineckej skupiny takáčovcov Csabu D. , Mateja Z. a podnikateľa Petra P.

(tasr, top)


Ďalšie články