Špeciálna prokuratúra: podanie na zásah proti komunistickej strane je v NAKA

otvorenie budova Špeciálneho súdu Úrad špeciálnej prokuratúry nová budovy Ilustračný obrázok. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Podnet, ktorý podal Jozef Hajko s ďalšími siedmimi signatármi na postavenie komunistickej strany mimo zákon, sa napokon dostal do rúk policajtov.

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR doručil podávateľovi podnetu list, v ktorom mu oznámil, že podanie odovzdal na ďalšie konanie Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) Prezídia policajného zboru v Bratislave.   

Podnet generálnej prokuratúre na preskúmanie činnosti Komunistickej strany Slovenska (KSS) podalo ešte 24. júna, pri príležitosti Dňa pamiatky obetí komunistického režimu, občianske združenie Historická pamäť, na čele ktorého stojí Jozef Hajko.

Na začiatku júla poslal trestný odbor generálnej prokuratúry predsedovi občianskeho združenia odpoveď, že podanie v origináli odstúpil z dôvodu príslušnosti Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj netrestnému odboru generálnej prokuratúry.

Generálna prokuratúra na zásah proti KSS napokon nenašla dôvody. Prokurátor netrestného odboru generálnej prokuratúry Ľuboš Bunčiak listom z 13. júla oznámil predsedovi občianskeho združenia, že na „podanie návrhu na rozpustenie politickej strany – Komunistickej strany Slovenska, za daného skutkového a právneho stavu, nie sú splnené podmienky“.

Ak by chcel generálny prokurátor podať žalobu na súd, musel by podľa Bunčiaka preukázať konkrétne veci: museli by existovať dostatočné dôkazy o tom, že riziko ohrozenia demokracie – ak by bolo preukázané – je dostatočne bezprostredné. Ďalej, že konanie a prejavy predstaviteľov strany by sa im dali pričítať ako priťažujúca okolnosť. A napokon by sa muselo posúdiť, či „tvoria konanie a prejavy pričítateľné politickej strane skutkový základ, ktorý podáva jasný obraz o spoločenskom modeli, o ktorý táto strana usiluje, a či je tento v rozpore s ponímaním ʻdemokratickej spoločnostiʻ“.

Čakalo sa ešte na vyjadrenie špeciálnej prokuratúry. Tá predsedovi občianskeho združenia, ako sme spomenuli vyššie, iba stroho oznámila že odovzdala podanie NAKA. Pod vyjadrením je podpísaný prokurátor Michal Stanislav. Teraz je už len na policajtoch, ako sa postavia k podnetu.

Výzvu voči KSS inicioval Hajko a okrem neho ju podpísali Jaroslav Daniška z denníka Štandard, Ľubomír Morbacher zo združenia Living memory, Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Pálffy, historik ÚPN Jerguš Sivoš, predseda združenia Atticum Michal Považan a predseda občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia František Neupauer.

Výstupmi na svojom profile na sociálnej sieti Facebook a na svojej internetovej stránke KSS podľa predkladateľov podnetu opakovane porušuje zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Robí to prostredníctvom rôznych statusov, symbolov a článkov, čo propagujú a oslavujú komunistický režim, ktorý vládol v Československu v rokoch 1948 až 1989.

Ak sa preukáže nezákonná činnosť, z tohto konania by sa mali vyvodiť zodpovedajúce konzekvencie, či už vo vzťahu ku konkrétnym osobám, ako aj ku KSS, kde by mal prísť návrh na jej zrušenie.


Ďalšie články