Tretia vlna: Opozícia kritizuje vládu za nedostatočnú prípravu. Poslanec SaS: Robíte si z úst viete čo

Peter Pellegrini Richard Raši a Peter Pellegrini. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Tretia vlna pandémie sa blíži. Ministerstvo zdravotníctva vypracovalo plány na reprofilizovanie nemocníc, trasuje a sekvenuje pozitívne vzorky. Podľa opozície to nestačí.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu uviedlo, že sa priebežne pripravuje na tretiu vlnu pandémie. Nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová poukázala na to, že očkovať sa možno v nemocniciach, vo veľkokapacitných očkovacích centrách, vo firmách, ďalej mobilnými očkovacími tímami či v ambulanciách lekárov. Ministerstvo vraj pracuje aj na zintenzívnení komunikačnej očkovacej kampane.

Ministerstvo financií v tejto veci minulý piatok uvoľnilo rezortu zdravotníctva peniaze vo výške 3 862 559 eur.

Podľa posledného prieskumu odmieta očkovanie 36 percent občanov. Povinné plošné očkovanie pre všetkých, ktorým to umožňuje zdravotný stav, odmieta viac než 60 percent Slovákov a Sloveniek.

Trasuje a sekvenuje sa vo veľkom

V spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) riešia zefektívnenie trasovania kontaktov, sekvenáciu pozitívnych vzoriek či monitoring odpadových vôd.

Rezort zdravotníctva tiež monitoruje stav zásob liekov na ochorenie COVID-19 v distribučných spoločnostiach, ako aj v zdravotníckych zariadeniach. „Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab je dostačujúci. Rezort zabezpečil dovoz 5 000 balení tohto lieku, aktuálne bol podaný v nemocniciach 25 pacientom,“ doplnila hovorkyňa.

Pacienti s ochorením COVID-19 majú dostupné registrované, tak aj neregistrované lieky, respektíve lieky v neregistrovanej indikácii. Jednému neregistrovanému lieku s účinnou látkou ivermektín v pondelok skončilo povolenie na terapeutické použitie. Naďalej sú však na Slovensku dostupné iné liečivá s touto látkou.

Keď sa sfinalizujú procesy spoločného verejného obstarávania monoklonálnych protilátok na strane Európskej komisie a rezortu zdravotníctva, mohli by byť pre členské štáty Európskej únie čoskoro dostupné kombinácie liečiv bamlanivimab a etesevimab, kasirivimab a imdevimab.

Kampaň nevidieť, dôvera vo vakcínu aj vládu je nízka, myslí si opozícia

Nezaradený poslanec Richard Raši pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD si myslí, že vláda sa na tretiu vlnu pandémie pripravuje slabo. Na stredajšej tlačovej konferencii poukázal na potrebu ochrany hraníc, zabezpečenie trasovania, liekov či podpory pre nemocnice a ambulancie. Problémy vidí aj pri očkovaní. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa na ďalšiu vlnu pandémie pripravuje. Nemocnice sú podľa rezortu pripravené prijať pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa aj na zvýšení zaočkovanosti.

Vláda podľa Rašiho podcenila očkovanie a očkovaciu kampaň vraj nevidieť. „Hlavným dôvodom je stále problém s fyzickou dostupnosťou vakcíny, ale aj nízkou dôverou vo vakcináciu a vo vládu,“ myslí si poslanec.

Prijatú novelu zákona, ktorá umožňuje ÚVZ pri prijímaní pandemických opatrení prihliadať na covid preukazy, považuje za dôkaz, že vláda rezignovala na komunikáciu s občanmi, preto pristúpila k donúteniu a diskriminácii.

Raši považuje za zásadnú chybu, že sa netreba registrovať po každej návšteve zo zahraničia. Na druhej strane kritizuje kontrolu pendlerov. Zaujíma ho aj to, ako sa bude kontrolovať dodržiavanie karantény a ako boli posilnené kapacity na trasovanie. Pri nemocničnej a ambulantnej liečbe mu chýba pandemický plán vychádzajúci zo skúsenosti z predošlého obdobia, ale aj jasná testovacia stratégia.

Robíte si z úst viete čo, odkazuje poslanec z SaS

Poslanec SaS Roman Foltin odmieta vyjadrenia Hlasu o nedostupnosti vakcíny. Predsedu strany Hlas Petra Pellegriniho obvinil z toho, že sa na nedôvere k očkovaniu priamo podieľa.

„Vy neviete, čo chcete. Vy ste sa chceli zapáčiť davu protestujúcich pred parlamentom, ale dav vás vypískal a označili za zradcu. Ste obyčajný populista a spochybňovač vakcín, tak, prosím, nekritizujte vládu za slabú očkovanosť,“ skonštatoval na sociálnej sieti.


MInisterstvo zdravotníctva v reakcii vyzvalo opozíciu, aby z pandémie nerobila politickú tému a nezneisťovala verejnosť zavádzajúcimi vyjadreniami. „Ak jej ide skutočne o ľudí žijúcich na Slovensku, aby práve naopak pridala ruku k dielu a konštruktívnymi vyjadreniami pomohla vyviesť Slovensko z pandémie,“ zdôraznila Eliášová.

Odborníci na ministerstve, na Úrade verejného zdravotníctva a na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva podľa jej slov pracujú na tom, aby ochránili zdravie a životy ľudí. Hovorkyňa doplnila, že v porovnaní s vlaňajškom už vedia v predstihu nastavovať kroky a opatrenia.

Hlas dezinformuje, kritizujú ho aj lekári z prvej línie

Nejde o prvý krok, ktorým opozičná strana Hlas rozdúchava vášne. V nedeľu a v pondelok sa podpredsedníčka strany Hlas Denisa Saková blysla dvojitým klamstvom o tom, že pre novelu zákona o ochrane verejného zdravia sa nezaočkovaní bez negatívneho testu nedostanú do supermarketu.

Jej tvrdenia vyvrátila koalícia aj Lengvarského rezort. Napriek tomu sa Saková za dezinformácie neospravedlnila. Lekári z prvej línie opozičné strany za ich antivaxerský postoj kritizujú.

„Opozícia sa hrdinsky vystatuje tým, že nepodporila hnusný diskriminačný zákon. Už len z princípu. Nepodporia predsa niečo, čo bojuje proti niečomu, čo neexistuje alebo prinajmenšom nie je také nebezpečné, ako to zapredaní a hlúpi lekári, vedci a odborníci z celého sveta prezentujú. Tlieskam. Chcú byť tak ľúbení, že dieťaťu podávajú do ruky zbraň. A aby sa zapáčili ešte viac, pre istotu ju nabili aj odistili,“ napísal na Facebooku Milan Kulkovský, primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici.

Druhý najvyšší počet reakcií získal komentár Jakuba Hložníka, anestéziológa z covidového ARO oddelenia v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Ten poslancov opozičných strán vyzval, aby sa prišli počas tretej vlny pozrieť na covidové oddelenia.


Ďalšie články