Pri ďalšej vlne budú umierať neočkovaní, varuje šéf Českej lekárskej komory. Za Moravou pritom očkujú rýchlejšie

Koronavírus v Èeskej republike Záchranári v špeciálnych ochranných odevoch pomáhajú pri prevoze pacienta s ochorením COVID-19 z preplnenej nemocnice v meste Česká Lípa. Foto: TASR/AP

Nový delta variant covidu je dominantný už aj v susednom Česku. Vakcíny sú proti nemu o niečo menej účinné. Prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek však tvrdí, že očkovanie má stále zmysel a pri tretej vlne pandémie budú zomierať najmä neočkovaní. Slovensko pritom za Českom v očkovaní výrazne zaostáva.

Dvojdávková vakcína Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorá v Českej republike aj na Slovensku tvorí väčšinu podaných očkovaní, je síce voči novému delta variantu o niečo menej účinná, ale do veľkej miery stále chráni pred závažným priebehom či úmrtím.

Podľa doterajších zistení vedcov je americko-nemecká vakcína proti delte účinná len na 33 po prvej dávke a na 88 percent po oboch dávkach. Izraelská vládna štúdia hovorí dokonca len o 64 percentnej efektivite aj v prípade kompletného zaočkovania.

Poprední odborníci na ochorenie COVID-19 sa zhodujú, že pribúda dôkazov, ktoré ukazujú, že delta variant dokáže nakaziť aj plne zaočkované osoby. Navyše sa rýchlejšie a ľahšie šíri. Práve delta variant by preto podľa expertov mohol byť tou najhrozivejšou formou covidu, akú svet doposiaľ videl.

Česi sú na tom lepšie, no nestačí to

Prezident Českej lekárskej komory (ČLK) Milan Kubek vo vysielaní televízie Prima CNN News uviedol, že o očkovanie proti covidu v krajine pomaly klesá záujem. Podľa neho v ňom však treba pokračovať. Zaočkovaná je pritom len približne polovica českej populácie.

Na dosiahnutie takzvanej kolektívnej imunity voči ochoreniu je potrebná preočkovanosť obyvateľstva na úrovni okolo 60 – 70 percent. V prípade delta variantu covidu sa však hovorí o údajnej potrebe zaočkovať až 90 percent populácie. To je v českých i našich podmienkach nereálne číslo.

Kým u našich susedov sa zaočkovanosť aspoň prvou dávkou proti covidu pohybuje okolo 50 percent, tak na Slovensku je to približne 41 percent. Obe dávky má v Česku za sebou zatiaľ iba 43 percent populácie. U nás je to len niečo cez 35 percent.

Aj na Slovensku pritom záujem o očkovanie postupne klesá. Kým ešte v polovici mája pribúdalo podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) denne vyše 20-tisíc prvých dávok, tak v polovici to už bolo menej ako 10-tisíc prvých dávok denne.

Napriek nižšej účinnosti voči delta variantu, považuje Kubek práve očkovanie za cestu, ako čo najviac obmedziť počty obetí ďalšej vlny pandémie. Tá by mala prísť podľa odborníkov už na jeseň.

„Ak sa epidémia zase rozbehne, tak práve neočkovaní budú tí, ktorí budú zbytočne zomierať. Máme ešte čas. Keď do toho šliapneme, do jesene môžeme byť na 70 percentách,“ apeloval šéf ČLK s tým, že ak sa podarí dostať zaočkovanosť na takú úroveň, môžu nás čakať pokojnejšie jesenné mesiace.

Ochota ľudí nechať sa očkovať napriek snahám vlád klesá. Nepomáha, zdá sa, ani zavedenie povinnosti preukazovať sa takzvaným covid pasom v prevádzkach či na hromadných podujatiach.

Úvahy o prípadnom zavedení povinného očkovania proti covidu český premiér Andrej Babiš (ANO) odmieta a tvrdí, že jeho vláda takúto povinnosť nezavedie. Na Slovensku je proti povinnej vakcinácii podľa prieskumu až 60 percent obyvateľstva.


Ďalšie články