Matoviča zaočkovali Sputnikom. Démonizovali ho dezoláti a ŠÚKL, vraví

22. schôdza vlády Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Expremiér Igor Matovič prijal prvú dávku ruskej proticovidovej očkovacej látky Sputnik V. Pri tejto príležitosti kritizoval „dezolátov“ v politike, v médiách a v Štátnom úrade pre kontrolu liečiv, ktorí očkovanie ruskou vakcínou podľa slov Matoviča sabotovali. Predostrel tiež svoju verziu o tom, kedy termín na štepenie skutočne dostal.

Bývalý predseda vlády a šéf koaličnej OĽaNO Igor Matovič absolvoval očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Informoval o tom na sociálnej sieti. „Síce po 26-dňovom čakaní na termín, ale mám už včeličku,“ uviedol.

Podľa jeho tvrdenia túto očkovaciu látku na bratislavskej klinike cudzokrajných chorôb podali už vyše 8-tisíc ľuďom a mali minimum vedľajších účinkov, pričom žiadne z nich údajne neboli závažné.

„Ak by dezoláti v politike, v ŠÚKL a médiách Sputnika nedémonizovali, mohli sme mať ním dnes zaočkovaného polmilióna ľudí, tak ako Maďari. Pre nich však tupý boj voči Rusku a Matovičovi bol cennejší ako zdravie a životy ľudí, a tak na ich tuposť doplatíme všetci,“ nahneval sa expremiér.

Zároveň sa vyjadril, že ak odporcovia Sputniku odstrašili ľudí od štepenia ním v čase najväčšieho koronavírusového ohrozenia, ničím už tých istých ľudí nepresvedčia na inú vakcínu v čase „relatívneho covidpokoja“.

Ako to bolo s jeho termínom?

Minister financií zároveň reagoval na údajné nepravdy o tom, že svoj termín na očkovanie Sputnikom odignoroval. „Keďže niekto šíril svoje bludy: na termín som sa nahlásil 30. júna večer, 21. júna 12:42 mi prišlo potvrdenie s termínom na včera,“ napísal.

Politik totiž 21. júla pred novinármi uviedol, že stále čaká na očkovanie Sputnikom a hoci sa vraj zaregistroval ešte na sklonku júna, termín nedostal. Šlo by tak o podobný problém, ktorý majú pri Sputniku stovky ľudí na Slovensku.

„Ja som verejne oznámil, že som sa koncom júna zaregistroval na očkovanie – v posledný deň a v poslednú hodinu na očkovanie vakcínou Sputnik,“ povedal Matovič.

Na jeho slová krátko na to reagoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý je nominantom jeho strany OĽaNO. „Nie je to pravda. Dostal ho,“ reagoval Lengvarský v rozhovore pre denník Postoj.

Termín na vakcináciu dostal Matovič podľa vysvetlenia 21. júla. „Dal som si to preveriť. Odoslanie termínu z NCZI bolo už ráno,“ potvrdil minister zdravotníctva. „Možno si len neprečítal správu, nechcem sa do toho viac miešať,“ uzavrel Lengvarský.

Etapa sa končí

Matovič čelil v nedávnej minulosti za svoj postoj k očkovaniu pomerne rozsiahlej kritike. Svojho ministra Lengvarského totiž kritizoval za zaostávanie v očkovaní ešte v čase, kedy sám vakcináciu neabsolvoval, na čo ho viacerí vyzývali. Zo strany Lengvarského tiež údajne očakával masívnejšiu kampaň k ruskej vakcíne.

Ku dnešnému dňu bolo Sputnikom podľa iniciatívy Veda na dosah zaočkovaných 18 672 osôb, z toho 12 926 oboma dávkami. Iba 337 osôb na neho čaká v covidovej čakárni. Nakúpené ampulky čoskoro exspirujú.

Dovoz Sputnika na Slovensku spustil v marci koaličnú krízu, ktorá vyústila do rekonštrukcie kabinetu a zmeny na premiérskom poste. Po obrovských peripetiách a úspešných testoch na Slovensku a aj na pôde Maďarska sa ním začalo očkovať od začiatku júna.


Ďalšie články