Celosvetový nedostatok čipov: Do obnovenia priemyslu pôjdu miliardy dolárov, pribúdajú fabriky

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/ADP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/ADP

Nedostatok čipov sa stal celosvetovým problémom. Zatiaľ čo výroba na Taiwane chce nabrať druhý dych, americká spoločnosť Intel intenzívne pracuje na dobiehaní konkurencie. Bosch medzitým už otvoril novú fabriku v Nemecku.

Výroba čipov naberá každým dňom väčší význam. Čoraz viac elektronických zariadení obsahuje nejaký druh čipu. O to väčší dosah má ich nedostatok, ktorý spôsobili viaceré okolnosti.

Sucho na Taiwane a problémy výroby v Európe

Výroba čipov je mimoriadne náročná na spotrebu vody. Práve pre sucho, ktoré sužuje východoázijský Taiwan, teraz zaznamenala krízu. Problémy sa objavili, keď sa Taiwanu vlani vyhli tajfúny, prvý raz za 56 rokov. Hladina vody v niektorých nádržiach je preto veľmi nízka.

Najvyspelejší výrobca čipov na svete Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) v súvislosti so suchom začal zvažovať kroky do budúcnosti. Do úvahy prichádza rozšírenie výroby v Nemecku či Japonsku. Predseda predstavenstva TSMC Mark Liu na výročnom stretnutí akcionárov vyhlásil, že to, či sa vybudujú nové továrne v zámorí, bude závisieť od dopytu klientov.

Intel je odhodlaný vyrovnať sa konkurencii

Problém výroby v Európe spočíva vo financiách. Výroba v Ázii je až o 40 percent lacnejšia ako na starom kontinente. Americký Intel preto presadzuje štátnu podporu výroby čipov.

„Malo by sa vytvoriť priaznivé prostredie, ktoré by výrobcom čipov umožnilo, aby ich produkcia v Európe bola konkurencieschopná,“ uviedla šéfka Intelu pre Nemecko Christin Eisenschmidová.

Intel si v posledných rokoch prešiel ťažkým obdobím. Výsledkom je napríklad fakt, že časť výrobkov si Intel nechať vyrábať u konkurentov, ako uvádza Wired.

Zároveň však plánuje v krátkom čase dobehnúť konkurenciu. Za najväčších rivalov považuje taiwanský TSMC a kórejský Samsung. V minulosti prehral konkurenčný boj v umelej inteligencii so spoločnosťou Nvidia, ktorá je dnes priekopníkom v oblasti.

Nedostatok čipov postihol aj stredoeurópsky priemysel

Oslabenie výroby na Taiwane medzitým postihlo viaceré odvetvia priemyslu po celom svete. Problémom sa nevyhla ani česká továreň na automobily Škoda.

Podľa júnových údajov má fabrika v Mladej Boleslavi problém dokončiť až 5-tisíc automobilov každý týždeň. Takto sa im nahromadilo už viac ako 33-tisíc nedokončených vozidiel na odstavných plochách automobilky.

„V uplynulých mesiacoch sa nám darilo minimalizovať dôsledky na výrobu v závodoch v Českej republike, museli sme zrušiť iba niekoľko zmien. V súčasnosti však predpokladáme, že dostupnosť čipov bude na jeden až dva týždne obmedzená do takej miery, že ucelená výroba už nebude možná,“ uviedla hovorkyňa Škoda Auto Martina Gillichová.

Chýbajúce čipy obmedzili automobilky aj na Slovensku. Trnavská fabrika musela zastaviť výrobu už na 40 zmenách, TASR o tom informoval hovorca Peter Švec. „Aktuálne autopriemysel čelí bezprecedentnej kríze závažného nedostatku týchto komponentov,“ konštatoval a dodal, že žiadna prognóza na nasledujúce obdobie nie je stabilná.

Na obnovu priemyslu pôjdu miliardy dolárov

Spúšťačom globálneho nedostatku čipov bola pandémia, ktorá postihla väčšinu odvetví priemyslu. TSMC plánuje na uspokojenie dopytu v priebehu troch rokov investovať 100 miliárd amerických dolárov. Na spoločnosť sa obrátili viaceré štáty, ktoré majú záujem o výrobu čipov na svojom území.

Aj konkurenčný Intel plánuje veľké investície. Technologický pokrok si vyžiadal zmenu výrobných procesov. Prechod na technológiu EUV (extreme ultraviolet lithography) amerického výrobcu vyjde okolo 120 miliónov dolárov za každý EUV prístroj.

O krok vpred je nemecký výrobca Bosch, ktorý začiatkom júna otvoril fabriku v nemeckých Drážďanoch. Investícia v hodnote jednej miliardy eur smeruje hlavne na elektromobily a autonómne vozidlá. Napriek tomu si analytici od novej fabriky pre jej obmedzenú produkciu nesľubujú veľkú zmenu a nedostatok čipov podľa nich pretrvá ešte najbližší rok.


Ďalšie články