Progresívci chcú v Bratislave manifestovať za vakcíny

Irena Bihariová, Michal Truban, Martin Hojsík, Michal Šimeèka, Ivan Štefunko Členovia PS po minuloročnom sneme. Foto: Dano Veselský/TASR

Progresívne Slovensko chystá manifestáciu za očkovanie. Aktivitou v uliciach Bratislavy chce vyjadriť, že je nefér, ak by očkovaní ľudia ostali trestaní za následky rozhodnutí iných osôb sa neočkovať. Je otázne, či bude akcia pokojná. Poslanec Národnej rady Tomáš Taraba totiž svojich priaznivcov vyzval na konfrontáciu účastníkov.

Ruka v ruke s očkovaním svetovej populácie ide v mnohých štátoch aj príprava legislatívy, ktorá občanom bez vakcíny obmedzuje slobodu pohybu, prípadne ju podmieňuje pravidelným testovaním.

Tento vývoj vyvolal pomerne masívne protesty. Nespokojní občania vyšli v uplynulých dňoch do ulíc v Taliansku, Grécku či v Austrálii. Najväčšia vlna odporu sa však zdvihla vo Francúzsku.

V krajine galského kohúta totiž cez víkend demonštrovalo až 160-tisíc ľudí. Podľa Coralie Richaudovej z Univerzity v Limoges bolo možné medzi demonštrantmi nájsť naozaj kdekoho, dokonca aj zaočkovaných, zďaleka nie len konšpirátorov. „Majú jediného spoločného menovateľa: byť proti niečomu,“ vysvetľuje Richaudová.

Protestom sa nevyhlo ani Slovensko. Pred budovou NR SR sa stretlo niekoľko stoviek ľudí, ktorí protestovali proti medzitým schválenej novele, ktorá umožní v prípade zhoršenej pandemickej situácie hlavnému hygienikovi nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do niektorých prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Protesty v čase pandémie pritom môžu mať aj opačný nádych. Presvedčiť o tom verejnosť sa v dohľadnej dobe chystá mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko, ktorá na najbližší piatok chystá manifestáciu s názvom Za očkované Slovensko.

PS chce protestovať za vakcíny

Ako na sociálnej sieti informuje predsedníčka tohto subjektu Irena Bihariová, v strane považujú za dôležité zastať sa množstva ľudí, ktorí podstúpili očkovanie a ktorí si uvedomujú, že očkovaním nepomáhajú len sebe, ale spoluvytvárajú kolektívnu imunitu, ktorá pomôže aj tým ľuďom, ktorí sa z objektívnych príčin očkovať nemôžu.

„Príde nám tiež nefér, ak by očkovaní ľudia ostali trestaní za následky rozhodnutí iných osôb sa neočkovať, a to v prípade, ak by štát pre nízku mieru zaočkovanosti znovu raz nariadil lockdown. Čím samozrejme obmedzí mnohé základné práva všetkým,“ pokračuje politička.

Podľa nej očkovanie nemá byť žiadnym kastovníckym kritériom či polarizačnou a deliaciou líniou, ktorá bude deliť ľudí na slušných a neslušných, ale očkovaným ľuďom sa podľa slov progresívcov len prinavrátia práva, o ktoré všetci prišli z dôvodu ohrozenia verejného zdravia.

„Prosím vás, ak neveríte ani politikom, ani zaočkovaným známym, nájdite vo svojom okolí lekára či lekárku, ktorej dôverujete a porozprávajte sa. Aj s viacerými. Žiadni blogeri ani revolucionári predsa nie sú vedecké autority a vy nie ste odkázaní na to, aby ste sa nimi nechali ťahať na nos,“ píše Bihariová.

Na oficiálnej facebookovej stránke k udalosti sa uvádza, že naopak, protesty pred Národnou radou boli nedôstojné a že na manifestácii vystúpia nielen predstavitelia Progresívneho Slovenska, ale aj ďalší odborníci z oblasti imunológie či epidemiológie. Rovnako má byť na mieste dostupná mobilná očkovacia jednotka.

Hrozia strety?

Akcia sa pritom nemusí zaobísť bez stretov. Poslanec Tomáš Taraba, šéf strany Život – Národná strana, vyzval na konfrontáciu zúčastnených ľudí. „Aj touto cestou pozývam všetkých, ktorí si myslia, že nikto nemá právo ľuďom pretláčať vakcíny, aby prišli na tento míting a Trubanovi vysvetlili, že vakcína nie je žiadna sloboda,“ uviedol Taraba s odkazom na expredsedu PS Michala Trubana, ktorý akciu takisto propagoval.


Ďalšie články