Vláda zatvára Navaľného stránky a liberálna opozícia ho zaprela. On si medzitým zvyká na nahotu vo väzení

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (na snímke na monitore) na pojednávaní súdu v meste Petruški. Foto: TASR/AP

Kremeľ si upevňuje svoje postavenie pred dôležitými jesennými parlamentnými voľbami. Pomáha mu k tomu aj nejednota ruskej opozície, ktorá sa prevažne dištancuje od väzneného Alexeja Navaľného a jeho spolupracovníkov.

Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v pondelok zablokovala 49 internetových stránok napojených na Navaľného vrátane jeho osobného webu, na ktorom zverejňoval informácie o korupčných škandáloch ruských predstaviteľov a úradov. Stalo sa tak len týždeň po zablokovaní stránky Navaľného organizácie Fond boja proti korupcii. Krátko predtým ju súd označil za „extrémistickú“ organizáciu.

Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti Roskomnadzor odstavil stránku Navalny.com za „propagandu a zakázaný extrémistický obsah“. Navaľného pravá ruka Leonid Volkov dodal, že paralelne s ňou bolo zablokovaných ďalších takmer 50 pridružených webov.

Na rane bude podľa twitterového účtu Fondu boja proti korupcii čoskoro aj stránka takzvaného chytrého hlasovania, ktorá opozične naladeným voličom radila, ako hlasovať tak, aby nevyhral provládny kandidát. Volkov očakáva, že k zákazu stránky dôjde určite ešte pred nadchádzajúcimi dôležitými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na jeseň.

Od ruských úradov ide o dodatočný úder na Navaľného sieť organizácií a projektov. Viaceré úrady predtým rozpustili pre obvinenia z extrémizmu, pričom mnohí stúpenci opozičníka medzitým ušli do zahraničia. O rozklade Navaľného organizácií pod tlakom ruských úradov sa môžete dočítať viac TU.

Zapretie od ruských liberálov

Od Navaľného sa v čase jeho väzby začínajú dištancovať aj niektoré ruské liberálne hnutia na čele so stranou Jabloko, ktorej bol opozičník v minulosti členom. Prvým signálom bol ešte na začiatku júla predvolebný kongres strany, na ktorom sa rozhodovalo o kandidátoch do Štátnej dumy a zákonodarného zhromaždenia v Petrohrade.

Na zoznamoch sa nakoniec neobjavil ani jeden predstaviteľ Navaľného hnutia, hoci viacerí vopred avizovali, že ich Jabloko nominuje. Strana však argumentovala tým, že vzhľadom na momentálne platnú legislatívu by nominovaním osôb potenciálne napojených na extrémistickú organizáciu ohrozila celú kandidátsku listinu. „Bolo by to výhodné pre Jednotné Rusko, preto sme tento krok neurobili,“ povedal pre ruský denník Kommersant jeden z predstaviteľov strany. Tento krok tak svojou deklarovanou logikou nijako nenaznačoval vážnejší rozkol medzi Jablokom a Navaľného ľuďmi.

Došlo k nemu o dva dni neskôr. Spoluzakladateľ hnutia Grigorij Javlinský, predseda federálneho politického výboru strany, vyzval Navaľného prívržencov, aby vo voľbách do Štátnej dumy nehlasovali za ich stranu. „Nebudeme pokračovať v politike Navaľného. Nepozývame jeho priaznivcov na naše volebné hárky. Tí, ktorí chcú hlasovať za Navaľného, ​​nemusia hlasovať za nás. Netreba. Nechceme vám klamať – my nikdy nebudeme pokračovať v jeho politike,“ zdôraznil.

Predseda strany Jabloko Nikolaj Rybakov v rovnakom čase odmietol aj koncept chytrého hlasovania. Ten pritom Navaľného spolupracovníci prezentujú ako dôležitý nástroj, pomocou ktorého môže ruská opozícia spoločne oslabiť pozície vládnej strany všade tam, kde to bude možné.

Podľa slov Rybakova ide o „to najcynickejšie, čo v ruskej politike videl“. „Ono [chytré hlasovanie, pozn. red.] tvrdí: Vaše idey, vaše hodnoty, vaše presvedčenie, drahý volič, tie nikto nepotrebuje. Povie vám napríklad, že hoci chcete svetlú demokratickú budúcnosť pre krajinu, mali by ste zahlasovať za banditu, stalinistu alebo korupčníka. Tak by to nemalo byť,“ zdôraznil.

Navaľnému sa však dostalo aspoň verbálnej podpory z miest, kde by ich nie každý očakával – od niekdajšieho prezidentského kandidáta Komunistickej strany Ruskej federácie z roku 2018 Pavla Grudinina. Prednedávnom v štúdiu opozičnej televíznej stanice Dožď vyhlásil, že opozičník je politickým väzňom. Navaľnyj podľa jeho slov tiež hovoril pravdu o korupcii, pretože ak by to pravda nebola, väznili by ho za klebetu.

Je však zrejmé, že ani narastajúci tlak Kremľa nateraz neprinútil ruskú opozíciu k zjednoteniu svojich síl, dokonca ani krátko pred dôležitými voľbami.

Navaľnyj o nahote v trestaneckej kolónii

Ruský opozičník, ktorý si odpykáva trest dva a pol roka v trestaneckej kolónii, sa medzitým na sociálnej sieti Instagram posťažoval, ako sa musí dávať pravidelne fotografovať nahý.

„Pohovoríme si trochu o holých fotografiách ‚nahotinkách‘. Vy, samozrejme, pretočíte očami a poviete si: ‚Navaľnyj, ty o čom točíš? Aké ty potrebuješ nahotinky? Pochoduješ, pričom najdôležitejšou udalosťou v tvojom svete je, keď ti v piatok na raňajky dajú varené vajce. Ty a nahotinky, vy sa nachádzate na opačných koncoch sveta‘,“ píše sa na Navaľného účte.

Autor príspevku si však slovami Navaľného odpovedá: „Decká. Už mi uverte. Mám teraz viac nahých fotografií, videí a celkovo nahotiniek než všetci najrozvratnejší tiktokeri vášho mesta dokopy. Ide o to, že ruský väzenský systém vás zbožňuje nakrúcať holých.“

Podľa slov opozičníka ho väzenská služba núti sa vyzliekať donaha pri každej kontrole cely, pred a po každej návšteve súdu. Dokonca aj po každom stretnutí s právnym zástupcom, napriek tomu, že sú oddelení sklom.

„Navyše, ma pri tom nakrúcali najmenej traja zamestnanci. Takže na rozdiel od vašich trápnych nahotiniek natáčaných spredu telefónom, moje sú 3D, natáčané z viacerých uhlov. Bude sa to potom dať urobiť ako vo filme Avatar,“ uviedol Navaľnyj prostredníctvom svojho účtu. Dodal tiež, že spočiatku sa ostýchal, no teraz už si zvykol tak, že namiesto spodnej bielizne si prvé oblieka ponožky.

Na začiatku februára potvrdil ruský súd Navaľnému nepodmienečný trest v prípade údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Súd mu zároveň znížil dĺžku trestu o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude musieť stráviť vo väzení dva a pol roka. Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, z ktorého vyplynulo, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. O spravodlivosti rozsudku nad ruským opozičníkom preto panujú oprávnené pochybnosti.


Ďalšie články