Do potravín, drogérie či lekárne sa dostanete aj bez testu. Opozícia klame a kritizujú ju aj lekári z prvej línie

Snem mimoparlamentnej strany Hlas-SD Denisa Saková. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Opozičné strany odsudzujú novelu zákona, ktorá prihliada na potvrdenia o bezinfekčnosti občanov. Nevyhli sa pritom klamstvám. Kritizujú ich za to aj lekári z prvej línie.

Vládna novela, ktorú poslanci schválili v nedeľu, umožní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Tí, čo v ňom budú mať potvrdenie o bezinfekčnosti, sa dostanú na hromadné podujatia a k službám aj počas zhoršenej epidemickej situácie.

Cieľom novely má byť, aby rôzne prevádzky a podniky ekonomicky neskolabovali. Problémom sú rozdiely medzi jednotlivými potvrdeniami o bezinfekčnosti. Zatiaľ čo vakcína je „bezplatná“ a má platnosť jedného roka, za PCR testy okrem výnimiek človek zaplatí približne 50 eur. Zadarmo bude len niekoľko testov mesačne, pričom PCR testy platia spravidla len 72 hodín. Antigénové testy sú, a aj zostanú, spoplatnené.

Odmietačov očkovania vyjde ich postoj finančne nákladnejšie. Napriek tomu odmieta plošné povinné očkovanie viac ako 60 percent osôb. Antivaxerov v súčasnosti reprezentuje najmä parlamentná opozícia, ale aj Sme rodina. Líder Smeru-SD Robert Fico vidí v prijatom zákone zámer nútiť ľudí k očkovaniu. Považuje ho za diskriminačný a protiústavný. Na ústavnom súde chce žiadať pozastavenie účinnosti a vyhlásenie právnej normy za protiústavnú. Mimoparlamentný Hlas-SD avizoval, že tento krok podporí.

Príďte to neskôr vysvetliť dusiacim sa pacientom, odkazujú lekári

Prijatiu novely predchádzali trojdňové protesty pred budovou Národnej rady SR. Davu sa opakovane chodili prihovárať viacerí opoziční parlamentní poslanci. Predsedu Hlasu Petra Pellegriniho však dav vypískal a označil ho za zradcu.

Protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Na snímke v popredí vpravo predseda ĽSNS Marian Kotleba a vľavo poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na Slovensku sme prvou dávkou zatiaľ zaočkovali 41 percent občanov, druhú dávku dostalo viac než 35 percent ľudí. Do dosiahnutia kolektívnej imunity nám chýba niekoľko desiatok percent. Lekárske aj sesterské odborové združenia upozorňujú, že v nemocniciach chýba personál. Lekári z prvej línie preto opozičné strany za ich antivaxerský postoj kritizujú.

„Opozícia sa hrdinsky vystatuje tým, že nepodporila hnusný diskriminačný zákon. Už len z princípu. Nepodporia predsa niečo, čo bojuje proti niečomu, čo neexistuje alebo prinajmenšom nie je také nebezpečné, ako to zapredaní a hlúpi lekári, vedci a odborníci z celého sveta prezentujú. Tlieskam. Chcú byť tak ľúbení, že dieťaťu podávajú do ruky zbraň. A aby sa zapáčili ešte viac, pre istotu ju nabili aj odistili,“ napísal na Facebooku Milan Kulkovský, primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici.

Druhý najvyšší počet reakcií získal komentár Jakuba Hložníka, anesteziológa z covidového ARO oddelenia v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Ten poslancov opozičných strán vyzval, aby sa prišli počas tretej vlny pozrieť na covidové oddelenia.

Do potravín test netreba, upokojuje ministerstvo zdravotníctva

Opozícia sa napriek výčitkám boja proti novele zákona nevzdáva. Podpredsedníčka Hlasu Denisa Saková zverejnila na sociálnej sieti status, v ktorom tvrdila, že po novom si nezaočkovaní nakúpia už len s negatívnym covid testom.

Jej slová v pondelok pre Denník N poprelo ministerstvo zdravotníctva. Podľa rezortu ostanú aj počas lockdownu obchody s nevyhnutným tovarom otvorené rovnako pre všetkých. Dostanú sa do nich aj nezaočkovaní ľudia, ktorí nebudú mať test.

Sakovej kontroval aj poslanec Ondrej Dostál (OKS, klub SaS). Ten prízvukuje, že vstup sa bude podmieňovať len počas zhoršenej pandemickej situácie. Presné pravidlá určí až vyhláška ÚVZ. Avšak už dnes je podľa neho jasné, že sa bude týkať len prevádzok a hromadných podujatí, ktoré boli zatvorené a zakázané aj počas druhej vlny. Do lekární, drogérií, obchodov s potravinami, pohonnými látkami či krmivom pre zvieratá sa dostanú všetci.

„Zákon sme schválili práve preto, aby aj v prípade, že začnú čísla infikovaných znovu rásť, mohli ostať otvorené reštaurácie, kaviarne, ďalšie gastroprevádzky, predajne odevov, obuvi a ďalšieho tovaru, kaderníctva, služby, posilňovne, športoviská, kultúrne zariadenia. Aby divadlá mohli hrať, aby sa mohli konať koncerty, aby ľudia mohli chodiť do múzeí a galérií či na športové podujatia. Aby kostoly nemuseli byť znovu zatvorené,“ napísal Dostál.

Jediné obmedzenie supermarketov boli hodiny vyhradené pre seniorov. Saková napriek tomu vo svojich tvrdeniach pokračovala. V novele jej chýba čierne na bielom potvrdenie o tom, že sa ľudia dostanú bez testu do obchodov so životne dôležitými potrebami.

„Koaličných kolegov, ktorí reagovali na môj status, by som poprosila, aby si prečítali, čo vlastne schválili. Pripájam link na zákon, ktorý schválili a o ktorom tvrdia, že na základe neho sa určite nebude vyžadovať test do supermarketov. Ja to v tom zákone nevidím – a to je aj jeho najväčší problém. Je tak všeobecne formulovaný, že vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva bude možné rozhodnúť o akomkoľvek obmedzení, vrátane obmedzenia vstupu do supermarketov,“ uviedla v stanovisku.

Zákon schválil Smer a tiež ho možno interpretovať všeobecne

Podľa Dostála si poslankyňa pri interpretácii novely daného zákona vyberá len tie časti, ktoré jej vyhovujú. Odídenkyni zo strany Smer-SD pripomenul, že pôvodný zákon schválila v roku 2007 koalícia, ktorej bola súčasťou.

Zákon tiež obsahuje časti, ktoré môžu vo výnimočných prípadoch obmedzovať ľudí. Podľa paragrafu 48 odseku číslo štyri smie ÚVZ pri ohrození verejného zdravia úplne zakázať prevádzky zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb. Teda aj supermarkety.

„Aj toto ustanovenie je ,všeobecne formulované a v zákone nie je nikde napísané, že Úrad verejného zdravotníctva nesmie vyhláškou zakázať prevádzku supermarketov či iných predajní potravín,“ upozorňuje Dostál.


Ďalšie články