Žite zdravo, dostanete výhody. Bodovací systém britskej vlády kritikom pripomína Čínu

jedáleò jedlo Boris Johnson, vtedajší londýnsky starosta, si pochutnáva na jedle v jedálenskej hale 12. júla 2012 v olympijskej a paralympijskej dedine v Londýne. Foto: TASR/AP

Britská vláda chce nazerať občanom do nákupného košíka. Tým, ktorí nakupujú zdravé jedlo a naviac sa hýbu, dopraje rôzne benefity a zľavy. Pripravovaný systém má fungovať pomocou mobilnej aplikácie. Plány tohto druhu sa rodia v tieni krízy obezity, ktorou je Spojené kráľovstvo silne zasiahnuté. Odporcom návrhov však prekáža prehnaný štátny dozor.

Kabinet premiéra Borisa Johnsona má onedlho spustiť nezvyčajný vládny program na potlačenie obezity. Jeho podstatou je zvýhodňovanie rodín, ktoré žijú zdravým životným štýlom.

Bodovacia schéma umiestnená do aplikácie v smartfónoch by mala monitorovať výdavky miestnych domácností na nákup potravín a odmeňovať tie, ktoré znižujú svoj kalorický príjem zaobstarávaním si väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Body k dobru získajú aj tí, ktorí sa viac hýbu, či už účasťou na športových akciách, alebo chôdzou do školy.

Nazhromaždené body by podľa nového plánu mohli obyvatelia Británie vymeniť za rôzne zľavy, bezplatné lístky alebo stimuly iného druhu. Informuje o tom spravodajský web Telegraph.

Johnson zo svojho minuloročného priebehu ochorenia COVID-19 obviňoval aj nadváhu, ktorou sám trpí. Do iniciatívy zapojil aj súkromný sektor či Keitha Millsa, ktorý sa levím podielom zúčastňoval na organizovaní OH v Londýne v roku 2012. Program by sa mal začať v januári.

„Na Downing Street [londýnska ulica, na ktorej sa nachádza sídlo britského premiéra, pozn. red.] existuje celý tím, ktorý na tom pracuje. Predseda vlády si myslí, že už jednoducho nemôžeme pokračovať tak ako predtým, a že to teraz musíme riešiť priamo,“ uviedol zdroj z prostredia vlády.

Inšpirácia v cudzine?

Podrobnosti o novej schéme sú zverejnené v podkladoch a iných materiáloch, ktoré skúmajú desiatky spoločností, charitatívnych organizácií a iných organizácií, ktoré prizvali do projektu.

Úradníci v sektore zdravotníctva medzitým skúmajú aj obdobné metódy aplikované v zahraničí. Reč je napríklad o singapurskom programe National Steps Challenge, ktorý podporuje obyvateľstvo v pohybe pomocou digitálnych sledovacích systémov, či o kanadskom mechanizme znižujúcom poistné aktívne žijúcim ľuďom.

Pri odmenách za lepšie stravovanie a pohyb pritom kompetentní ostať nemusia. Podľa britských médií totiž zvažujú, že pôjdu ešte ďalej a odmeny naviažu aj na dodržiavanie preventívnych lekárskych prehliadok, absolvovanie sterov, podstúpenie mamografického vyšetrenia a podobne.

Vláda bojuje na viacerých frontoch

Spomenuté návrhy sú súčasťou širšej stratégie proti nadváhe, ktorá sa zintenzívnila v poslednom období. Vláda nedávno oznámila, že nové zákony zakážu reklamu pre potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru alebo soli v TV a online priestore pred deviatou hodinou večer, aby ich deti nevideli.

V rozsiahlom posudku vypracovanom pre vládu je návrh na zvýšenie daní z cukru a soli, údajne s cieľom znížiť obezitu. Posudok tiež apeluje na hľadanie alternatívnych zdrojov proteínov, vrátane odporúčania konzumácie laboratórne vypestovaného mäsa, ktoré má byť podľa jeho zástancov ekologickejšie.

Kompetentní sa tiež podľa Telegraphu stretli so svetoznámym televíznym šéfkuchárom Jamiem Oliverom, aby s ním diskutovali o snahe znížiť obvod pása britských občanov.

Vraj ako v Číne

Nie každý je myšlienkou bodovania životného štýlu občanov nadšený. Niektorí kritici dokonca vidia paralelu so systémom sociálnych kreditov, ktorý uplatňuje Čína. Jej vláda za nákup „pozitívneho“ tovaru skóre pridáva a za zaobstaranie si alkoholu body naopak strháva.

Politický komentátor Calvin Robinson v reakcii na myšlienku sledovania výdavkov občanov v obchodoch napísal: „Strana malého štátu a súkromia sa stala stranou štátneho intervencionizmu. Je to hanba,“ uviedol s tým, že britskí konzervatívci potrebujú nové vedenie.

Malé schudnutie, veľké úspory?

Odchádzajúci šéf NHS (Národnej zdravotnej služby) Simon Stevens nedávno skonštatoval, že britský systém zdravotnej starostlivosti bude v budúcnosti preťažený, ak vláda nebude schopná čeliť rastúcej obezite v krajine. „Krajiny, v ktorých má viac ako polovica populácie nadváhu, zažili desaťkrát viac úmrtí na covid,“ poznamenal Stevens.

Spojené kráľovstvo má jednu z najhorších bilancii o obezite v západnej Európe, keďže dvaja z troch dospelých trpia nadváhou alebo obezitou a jedno z troch detí sa do rovnakého stavu dostane ešte pred ukončením základnej školy.

Choroby spojené s obezitou stoja NHS šesť miliárd britských libier ročne a zvyšujú mieru úmrtnosti na covid v tejto krajine. Minulý rok minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že NHS môže ušetriť až 100 miliónov libier v nasledujúcich piatich rokoch za predpokladu, ak každý, kto má nadváhu, zhodí najmenej päť libier (asi 2,3 kilogramu).


Ďalšie články