Na ulici v Budapešti akoby koronavírus nebol. Čo robia Maďari inak?

210990648_348339493330322_4517705266183686012_n Foto: Orbán/FB

Po naočkovaní 5,5 milióna obyvateľov maďarská vláda zrušila zostávajúce obmedzenia a umožnila aj ľuďom bez vakcinačných certifikátov navštevovať interiéry. Rúška sa už nosia len v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Prípravy na deltu sa zatiaľ koncentrujú hlavne okolo očkovania.

V tejto súvislosti vláda nariadila povinnú vakcináciu zdravotníkov, plánuje vakcinačné dni pre školákov nad 12 rokov a neočkovaných seniorov nad 65 rokov navštívia zdravotníci, aby ich presvedčili na očkovanie.

Vo vekovej skupine 12 až 15 rokov je zaočkovaných asi 15 percent detí, vo veku 16 až 18 rokov 46 percent. Je očkovaných 82 percent ľudí nad 60 rokov a 85 percent nad 65 rokov. Zostávajúcich neočkovaných nad 65 rokov navštívia v domácnostiach ich praktickí lekári, medici či dobrovoľníci a pokúsia sa ich presvedčiť na očkovanie. Môžu ich tiež očkovať priamo v domácnosti. Pre deti nad 12 rokov budú na začiatku školského roka usporiadané dva vakcinačné dni v školách, očkovať sa bude so súhlasom rodičov.

Tretiu dávka vakcíny bude možné aplikovať od začiatku augusta, a to ľuďom, ktorým od druhej dávky uplynuli najmenej 4 mesiace.

Rektor Semmelweissovej univerzity Béla Merkel povedal, že by tretiu dávku odporučil hlavne ľuďom s oslabenou imunitou, typovo napríklad onkologickým pacientom. Neodporúčal by ju tehotným ženám, a to pre nedostatok dát. O podanej vakcíne rozhodne lekár.

O očkovaní hovoril vo svojom pravidelnom piatkovom rozhovore v maďarskom rozhlase tiež premiér Viktor Orbán. Jeho odpoveď prinášame celú, aby ste si urobili predstavu, ako túto tému komunikuje verejnosti:

„Áno, máme 23 prípadov delty a dve gamy, pričom ešte presne nechápeme, čo gama znamená, to je ďalší variant, na ktorého zmapovaní pracujú zdravotníci. Situácia v Maďarsku je teraz taká, že tí, ktorí dostali obe dávky očkovania, tvoria viac ako 55 percent populácie. To je viac než v Spojených štátoch, Veľkej Británii alebo Nemecku, takže možno s istotou povedať, že Maďarsko je dnes z epidemiologického hľadiska jednou z najbezpečnejších alebo možno najbezpečnejšia krajina v Európe.

Druhá vec, z ktorej musíme vychádzať, je, že štvrtá vlna v západnej Európe sa už začala, teda to nie sú žiadne domnienky, ale je úplne zrejmé, že ide o štvrtú vlnu epidémie. A ak už sa začala v západnej Európe, tak pretože nemôžeme nepriedušne uzavrieť hranice, bude zavlečená i do Maďarska. Identifikovali sme už 23 takýchto prípadov, teda môžeme s istotou povedať, že delta variant je tu medzi nami a Maďarsko bude súčasťou štvrtej vlny. Dobrou správou je, že vakcíny nás chránia pred závažným priebehom choroby. Niektorí ľudia sú pred ochorením chránení úplne a niektorí ľudia sú chránení tak, že budú mať len mierny priebeh vírusu, ktorý by ich inak mohol zabiť.

Teraz sa, samozrejme, všade začalo uvažovať o tom, aké percento ochrany proti vírusu delta poskytujú existujúce vakcíny. Dnešný ranný monitoring som začal tým, že som sa pozrel na izraelské údaje, sú na špici a boli na špici, pokiaľ ide o zaočkovanosť. Neočkujú čínskou a ruskou vakcínou, očkujú iba vakcínou Pfizer, a tiež sa stretávajú s problémom, aké percento ochrany proti delta variantu poskytuje, a tamojšie odhady sú 40 až 60 percent. Takže si myslím, že náš operačný tím urobil správne rozhodnutie, keď povedal, že od 1. augusta, pretože máme dostatok vakcín, pretože sme ich včas obstarali a obstarali sme ich z rôznych zdrojov, a preto ich máme dostatok, od 1. augusta môže každý maďarský občan požiadať o tretie očkovanie a po konzultácii s miestnym lekárom sa rozhodne, aký typ očkovania dostane. To je prvá vec, ktorú umožníme všetkým. Myslím si, že sme prví v Európe, kto to urobil; hlavne preto, lebo ostatní neboli schopní podať ani druhé dávky.

Druhá vec, ktorú náš operačný tím nariadil, je, že sa musíme starými ľuďmi zaoberať opäť separátne. Tí sú teraz najviac ohrození a opäť je potrebné sa najprv postarať o našich rodičov a prarodičov.

Tam sa chystáme nájsť oných 15 percent starších ľudí, ktorí neboli doposiaľ zaočkovaní. 85 percent ľudí bolo očkovaných, ale 15 percent – to je veľa, 15 ľudí zo 100 – očkovaných nebolo. Takže za nimi osobne zájdeme, porozprávame sa s nimi a pokúsime sa ich presvedčiť, aby si vakcínu vzali, ak tak urobia, dáme im ju, ak nie, budeme vedieť, že sa rozhodli, že radšej podstúpia najvyššie riziko, dokonca riziko straty života, ale očkovať sa proste nenechajú. Ja by som im to vyhovoril, ale sme slobodná krajina, môžu sa rozhodnúť, ako uznajú za vhodné.

Treťou vecou je, že niekoľko dní pred nástupom do školy začneme plošnú očkovaciu kampaň pre deti staršie ako 12 rokov, takže školský rok bude zahájený vakcinačným dňom alebo dvomi pre deti staršie ako 12 rokov.

Náš operačný tím sa tiež rozhodol nadviazať partnerstvo s podnikmi – skôr sme to robili len s tými veľkými, teraz to robíme aj so strednými a malými podnikmi – a bude možné byť zaočkovaný na pracovisku.

A najkontroverznejšou otázkou, o ktorej vláda najviac premýšľala, bolo, či prijať povinné očkovanie pre zdravotníkov. Aj ja som bol veľmi vzdorovitý, a aby som bol úprimný, nemám také veci rád, ale pán minister Kásler a zdravotní pracovníci predložili presvedčivé argumenty, že sme skutočne v situácii, keď je morálne prijateľné zaviesť povinné očkovanie pre ľudí pracujúcich v zariadeniach, ktoré sa starajú o pacientov, prichádzajú do styku s pacientmi. A presvedčilo ma aj to, že existujú očkovania, ktoré sú pre zdravotníkov stále povinné. Tí, ktorí ich nemajú, nemôžu v tomto odvetví pracovať a my sme to teraz rozšírili aj na koronavírus.“

Vychádza v spolupráci s FB stránkou Co se děje v Maďarsku.


Ďalšie články