Kostoly sa už viac plošne nezavrú. Kresťanská únia chce byť strážcom tejto dohody

Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Pandémia ťažko dolieha na celé Slovensko i svet. Pre nás veriacich je to ešte znásobené obmedzeniami náboženského života. Áno, môžeme donekonečna diskutovať a nezhodnúť sa na tom, či sú oprávnené, alebo nie. To, čo ja vnímam ako dôležitejšie, je sústrediť sa na blízku budúcnosť a dosiahnuť čo najlepšiu úpravu podmienok náboženského života počas pandémie. Toto Kresťanská únia vytrvalo robí. Píše Anna Záborská.

Politika sa delí na tú mediálnu a tú verejnosti skrytú. Obzvlášť, keď ide politikovi o vec a zároveň je presvedčený, že medializácia môže poškodiť v dosahovaní cieľa, sa médiám vyhýba. Tak je to často aj v prípade obhajoby práv veriacich.

Súčasná koalícia je veľmi široká a konsenzus na tom, čo sú základné práva a slobody a ako ich treba chrániť, sa vytratil. Nie je to nič prekvapivé, takáto zhoda sa vytratila v celej našej spoločnosti, a preto treba rokovať opatrne, krok za krokom. Nie inak to bolo aj v ostatné dni poznamenané demonštráciami pred parlamentom, nadávkami na sociálnych sieťach, rozdeľovaním spoločnosti v médiách na tých dobrých a zlých.

Politika je o dohodách a tie treba dosiahnuť. Keď na nič iné, tak na trpezlivé rokovania bolo víkendové rokovanie parlamentu dobré. Diskutovali sme o rôznych verziách dohody, o spôsoboch, ako sceliť náš národ zoči-voči pandémii. Nakoniec sme dosiahli dobrú dohodu. Chcem sa poďakovať najmä partnerom v OĽaNO a Sme rodina za trpezlivosť a otvorenosť kompromisom.

Dohoda má dve roviny:

Po prvé: Nerozdeľuje národ na tých dobrých a zlých, ale spája a dáva šancu spoločne zaočkovaným aj otestovaným v jednote zvládnuť pandémiu.

Po druhé: Dáva osobitné záruky ohľadne náboženskej slobody.

Pre mňa osobne, ako aj pre Kresťanskú úniu, sú dôležité všetky aspekty života na Slovensku. Aj kultúra, aj šport, aj reštaurácie. Náboženská sloboda a sloboda presvedčenia je však niečo výnimočné. Je to čosi, na čom stojí náš právny štát, naša demokracia, naša republika. Kým kultúra či reštaurácie majú iných svojich zástancov, zástancov náboženskej slobody je dnes v parlamente menej, a preto sa jej v Kresťanskej únii tak vehementne zastávame. Samozrejme, nielen my v Kresťanskej únii, ale v spolupráci s našimi konzervatívnymi priateľmi hlavne v klube OĽaNO.

Súčasťou dohody teda je, že sa kostoly už viac plošne nezavrú a Kresťanská únia bude mať svoje miesto pri rozhodovaní o konkrétnych ustanoveniach opatrení, ktoré budú túto časť života národa regulovať.

Potvrdením tejto dohody bola včerajšia tlačová konferencia v Národnej rade Slovenskej republiky, kde predstavitelia všetkých koaličných klubov v parlamente osobitne spomenuli nezatváranie kostolov a minister Lengvarský potvrdil, že sa zabezpečí aj „výkon ústavného práva občanov, a to návštevy kostolov“.

Kresťanská únia chce byť strážcom tejto dohody a garantom výkonu náboženskej slobody a slobody presvedčenia na Slovensku počas pandémie.


Ďalšie články