Bizarná operácia FBI: Zatkli členov organizácie, ktorú čiastočne viedli jej agenti

Tragická stre¾ba v baptistickom kostole Agenti FBI. Foto: TASR/AP

Pred rokom zatkli federálni agenti viac ako tucet osôb, ktoré mali plánovať únos guvernérky štátu Michigan. Ich hnev mal byť motivovaný protipandemickými opatreniami a údajnou protiústavnou činnosťou americkej vlády. Obžalovaní však tvrdia, že za plánom stoja informátori FBI.

V júni roku 2020 zatkol Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) štrnástich členov milície Wolverine Watchmen (WW) v štáte Michigan. Táto skupina nahnevaných a ozbrojených ľudí plánovala zaútočiť na tamojšiu vládu. Ich špecifickým cieľom bola guvernérka Gretchen Whitmerová, informuje New York Post a televízia Fox News.

Vedenie štátu Michigan a guvernérku Whitmerovú mali v zuboch pre pandemické opatrenia, ktoré im obrátili životy naruby. Preto ju plánovali dokonca uniesť. Z celej operácie nakoniec nič nebolo a plán bol federálnymi agentmi s veľkou pompou zastavený.

Podľa zatknutých členov to bolo celé inak. Tvrdia, že údajný pokus o atentát FBI na nich „našila“. Federálne úrady mali v skupine WW viac ako tucet vlastných informátorov, ktorí sa v nej aktívne angažovali. Jedným z nich bol napríklad veterán z Iraku, ktorý celú skupinu trénoval v oblasti vojenskej taktiky či narábania so zbraňami.

Kto vymyslel plán?

Podľa súdnych dokumentov stáli agenti FBI už pri zrode celého nápadu. Prvé stretnutie, na ktorom sa nadhodil plán ohľadom Whitmerovej, organizoval práve informátor FBI. Ten dokonca zaplatil niektorým členom ubytovanie a stravovanie, aby ich tak motivoval zúčastniť sa stretnutia. Spomínaný veterán z Iraku zasa účastníkom preplácal náklady na cestu a podporoval ostatných, aby rozvíjali nápad na únos guvernérky.

Táto aktívna rola FBI v plánovaní únosu je podľa advokátov obžalovaných „nadrozmerná“ a minimálne neprimeraná. Argumentujú tiež, že než sa do skupiny zamotala FBI, Wolverine Watchmen nebola úradmi považovaná za nebezpečnú hrozbu.

„FBI vedela, že títo ľudia majú špecifické názory a presviedčala ich, aby ich rozvíjali, zároveň im dodávala pomoc a muníciu,“ uviedol právnik obhajoby Kareem Johnson, ktorý tvrdí, že to bola práve federálna organizácia, ktorá v členoch milície vytvorila a rozvila kriminálne snahy. „Nakoniec, vo vedení organizácie bol skoro rovnaký počet agentov FBI ako ostatných členov,“ dodáva Johnson, ktorý je sám Afroameričan a ľavičiar.

Obžaloba disponuje stovkami hodín nahrávok či tisícami správ z telefónov a sociálnych médií, podľa ktorých skupina plánovala vykonať konkrétne kroky k únosu verejného činiteľa alebo zabitiu policajných príslušníkov.

Zo štrnástich zatknutých osôb len jedna priznala svoju vinu – ostatní nástoja na tom, že sú nevinní a tvrdia, že ich slová či vyjadrenia nikdy neprekročili hranice fantázie a v skutočnosti neplánovali nikomu ublížiť.

Zatiaľ len jeden z nich oficiálne obvinil americkú vládu zo zinscenovania celej operácie. Podľa neho FBI zorganizovala kľúčové osoby, podporovala ich protivládne nálady a dokonca ich vytrénovala vo vojenskom umení. Podobný krok chcú vraj vykonať aj ďalší obžalovaní.

Pochybné praktiky FBI

Celý prípad v Spojených štátoch amerických rozdeľuje spoločnosť. Časť ho vníma ako úspešné rozloženie zločineckej skupiny. Iní namietajú, že bez pomoci FBI by neexistoval žiadny nebezpečný plán. Koniec koncov, nešlo by o prvý príklad takejto nadmernej podpory rôznych skupín či jednotlivcov zo strany federálnych agentov.

New York Times upozorňuje na prípad takzvaného útočníka z Herald Square. Tohto 21-ročného muža z Pakistanu menom Shahawar Matin Siraj zatkli v roku 2004. Plánoval vykonať útok bombou na námestí v New Yorku.

Mladíka v pláne podporoval jeho priateľ Osama Eldawoody. Siraj sa nakoniec rozhodol, že útok nevykoná – bolo to naňho príliš – napriek údajnému naliehaniu zo strany jeho komplica. Z toho sa vykľul informátor FBI, Siraj bol zatknutý a odsúdený na 30 rokov väzenia za pokus o terorizmus.

Celý prípad je však dodnes zamotaný a samotný informátor neskôr priznal, že si nebol istý nebezpečnosťou Siraja. Podľa obhajoby nebol pakistanský mladík nebezpečný, len slabomyseľný a ľahko ovplyvniteľný chlapec, ktorý Eldawoodyho považoval za svojho náboženského učiteľa a nevlastného otca.


Ďalšie články