Davy ľudí, vodné delá. Európou sa prehnali protesty proti opatreniam a obmedzovaniu neočkovaných

Protesty proti pandemickým opatreniam v Paríži Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obmedzovanie nezaočkovaných, povinné vakcíny pre zdravotnícky personál či ďalší, ešte tvrdší, lockdown. To je len zopár dôvodov, pre ktoré ľudia po svete cez víkend protestovali proti vládam a Slovensko nie je v tomto smere výnimkou.

Tisíce ľudí vyšli cez víkend do ulíc miest v Taliansku, Francúzsku, Grécku, Austrálii, ale aj na Slovensku. Spoločným menovateľom všetkých demonštrácií je odpor voči reštrikciám v jednotlivých krajinách.

Protest niekoľkých stoviek ľudí pred národnou radou, ktorý sa začal ešte v piatok predpoludním a polícia pri ňom použila aj slzotvorný plyn, ukončilo až hlasovanie poslancov v nedeľu ráno. Parlament napriek nespokojnosti časti verejnosti schválil novelu zákona o prihliadaní na COVID preukazy.

Pri ohrození verejného zdravia novela Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) alebo regionálnym úradom verejného zdravotníctva umožňuje nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do niektorých prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaním ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

ÚVZ alebo jeho regionálne pobočky teda budú môcť nariadiť, aby na vstup do reštaurácií, divadiel či na koncerty bol potrebný negatívny výsledok testu na covid.

Odpor Francúzov

Na oveľa hlasnejší a početnejší odpor ako Slováci voči špeciálnym preukazom o bezinfekčnosti potrebným na vstup do prevádzok sa postavili Francúzi. Do ulíc po celej krajine vyšlo približne 160-tisíc ľudí. Mnohí volali po slobode a odkázali vláde, že im nemá prikazovať, čo majú robiť. Polícia na niekoľkých miestach zasahovala s pomocou vodných diel a slzotvorného plynu.

Protestujúcim Francúzom sa nepozdáva, že podľa nového zákona musia byť do 15. septembra zaočkovaní všetci zamestnanci zdravotníctva. Ak nie, riskujú, že prídu o prácu. Navyše od 30. septembra bude takzvaný covid pas, ktorý umožní vstup do reštaurácií a podobne, povinný aj pre deti staršie ako 12 rokov a nielen pre dospelých.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na protesty apeloval na národnú jednotu a opäť vyzval ľudí, aby sa išli zaočkovať. Varoval pritom, že sloboda v duchu „nechcem byť očkovaný“ môže stáť životy aj najbližších príbuzných účastníkov protestov.

Protestujú Taliani, Gréci aj Austrálčania

Ďalšie protesty a demonštrácie hlásilo cez víkend napríklad aj Taliansko. Aj tam ľudí dvíha zo stoličiek povinnosť takzvaného zeleného covid pasu pre stolovanie vo vnútri podnikov a zábavu v interiéroch všeobecne.

Do ulíc ľudia vyrazili aj v Grécku. V Aténach svoj nesúhlas s povinným očkovaním pre niektorých pracovníkov vyjadrilo viac ako 4-tisíc ľudí. Aj tu došlo na strety s políciou, slzotvorný plyn či vodné delá.

Proti obmedzovaniu slobôd v čase pandémie cez víkend protestovali aj v Austrálii. Do ulíc Sydney vyšli tisícky ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s reštrikciami, ktoré úrady zavádzajú pre zhoršenú epidemickú situáciu v krajine. Nevôľu vyvolali najmä uzávery, ktoré sa dotkli viac ako polovice zo zhruba 25 miliónov obyvateľov Austrálie. Polícia udelila stovky pokút za porušovanie poriadku.

Pripraví sa Nemecko

Podobné demonštrácie pravdepodobne čakajú už čoskoro aj Nemecko. Šéf úradu kancelárky Angely Merkelovej Helge Braun totiž pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Bild povedal, že ak budú počty nakazených stúpať, tak bude možno potrebné zaviesť určité obmedzenia pre neočkovaných občanov. Tým by mohol byť zamietnutý vstup práve na miesta, ako sú reštaurácie, kiná alebo športové štadióny.

Braunove komentáre rozpútali na nemeckej politickej scéne diskusiu o prístupe k očkovaniu. A názory sú rôzne. „Neverím v povinné očkovanie a neverím, že by sme mali vyvíjať nepriamy tlak na ľudí, aby ho podstúpili,“ cituje agentúra AP Armina Lascheta, ktorý by po voľbách mohol vo funkcii nahradiť práve Merkelovou. „V slobodnej krajine existujú práva na slobodu, a to nielen pre konkrétne skupiny.“


Ďalšie články