Mikulec: Fico je ako pokazená platňa. Nezabúdajme na milióny, ktoré získal vlastnou hlavou

Mimoriadna schôdza parlamentu Roman Mikulec a Robert Fico. Foto: Jakub Kotian/TASR

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec mal dnes čeliť odvolávaniu v Národnej rade. Dôvody na jeho odchod vidí predovšetkým opozičný Smer, ale nespokojnosť s jeho pôsobením otvorene prejavuje aj Sme rodina. Pre nízku účasť poslancov však parlament nebol uznášaniaschopný. Plénum sa najbližšie stretne v septembri. Koaličná rada na túto tému by mohla byť už vo štvrtok. Minister Mikulec sa bráni ostrou kritikou na adresu predsedu Smeru Roberta Fica.

Minister vnútra Roman Mikulec mal v pondelok v parlamente čeliť odvolávaniu. Dôvodom je dlhodobá kríza v bezpečnostných zložkách, údajné kšefty v časoch jeho pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve či pozastavenie činnosti vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby.

Z najvyššieho kresla na rezorte ho chce dlhodobo zosadiť opozičný Smer, na stranu ktorého sa v tejto veci postavila aj koaličná Sme rodina. Minister práce Milan Krajniak je presvedčený, že veci zašli tak ďaleko, že sa to viac nedá zametať pod koberec.

Minister Mikulec na vývoj reagoval v nedeľu popoludní svojím vyhlásením. Tvrdil v ňom, že je pripravený zodpovedať hnutiu Sme rodina všetky otázky týkajúce sa súčasnej situácie, ak bude záujem o konštruktívnu debatu. Nič ďalšie nekonkretizoval.

Víkendový pokus o odvolávanie sa skončil neúspešne pre slabú účasť zákonodarcov v rokovacej sále. Schôdzu mala zablokovať koalícia, vďaka ktorej nebola Národná rada uznášaniaschopná. Začiatok schôdze sa preto presunul na pondelok o 9:00. Zopakoval sa však rovnaký scenár a v NR SR sa neusadil dostatočný počet zákonodarcov ani po presunutí začiatku schôdze na 10:03.

Zvolávanie do práce nepomohlo

Chýbal celý klub Smeru, ktorý mimoriadnu schôdzu inicioval, z klubu Sme rodina bol ráno v parlamente len poslanec Martin Borguľa. Absentovali aj všetci poslanci SaS a z klubu Za ľudí sedel v lavici len Juraj Šeliga. Nedostavili sa tiež tváre Hlasu či poslanci Republiky, ktorú založili odídenci z ĽSNS. V sále sa nachádzalo len 45 poslancov.

Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽaNO) preto ukončil 36. schôdzu a odvolávanie v zmysle rokovacieho poriadku posunul. Odvolávanie ministra sa preto posúva na septembrovú riadnu schôdzu.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš ešte predtým vyzval zástupcov opozície, aby prišli do práce. „Je deväť hodín v pondelok a vy nie ste v práci,“ uviedol s tým, že v parlamente nevidel Roberta Fica a ani Mariana Kotlebu. „Máte hodinu na to, aby ste sa zobudili, obliekli a prišli do práce tak, ako to robia obyčajní ľudia,“ povedal.

Mikulec: Šíria dezinformácie a konšpirácie

Mikulec sa v pondelok na sociálnej sieti vyjadril, že rešpektuje právo poslancov podať návrh na jeho odvolanie. Odmieta však snahu spochybňovať orgány činné v trestnom konaní a jeho osobu. Súčasťou dôvodov na odvolanie sú podľa neho opäť aj nepodložené obvinenia z korupcie, ktoré už orgány činné v trestnom konaní v minulosti uzavreli. Uviedol to na sociálnej sieti v súvislosti s mimoriadnou schôdzou na jeho odvolávanie.

„Podať návrh na odvolanie člena vlády je legitímne právo poslancov a ja ho plne rešpektujem. Avšak to, že sme niekoľko mesiacov svedkami neustále sa stupňujúcich útokov, konšpirácií a dezinformácií s cieľom spochybniť orgány činné v trestnom konaní, vyšetrovateľov, prokurátorov a v neposlednom rade aj moju osobu, je za hranicou akéhokoľvek férového politického súboja,“ skonštatoval Mikulec.

Podotkol, že hoci opozícia deklaruje, že ho chce odvolávať, jej poslanci nie sú schopní prísť na schôdzu, ktorú sami iniciovali. Poukázal tiež na podozrenia z korupcie týkajúce sa predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

„Poslanec Fico je ako pokazená platňa, ktorá neustále opakuje tie isté “zásadné” podozrenia. Je neuveriteľné, že ma z korupcie a ďalších vecí obviňuje človek, ktorý vlastnou hlavou získal 35 a na ďalší rok 40 miliónov pre stranu. A hoci viacero nezávislých znalcov potvrdilo, že ide o jeho hlas na nahrávke, bolo “obrovským prekvapením” že vyšetrovanie zastavil v tom čase úradujúci špeciálny prokurátor Dušan Kováčik,“ uzavrel minister.

Hlas bude v septembri hlasovať za

Nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Hlas-SD sú pripravení podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi, ktorá má byť v septembri. Svoju neúčasť na pondelkovom zasadnutí parlamentu zdôvodňujú tým, že očakávali jej blokovanie zo strany koalície, tak ako počas víkendu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.  

„Hlas-SD aj naďalej považuje ministra vnútra Romana Mikulca za najslabšieho v histórii Slovenska a sme pripravení podporiť návrh na jeho odvolanie na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude podľa najaktuálnejších informácií v septembri. Zároveň budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa k celej tejto situácii bude stavať Sme rodina,“ uviedla Medveď Macíková.

Koaličná rada môže byť už čoskoro

Koaličná rada v tejto veci je na spadnutie. Podľa viacerých predstaviteľov koalície by mohla byť ešte tento týždeň, najskôr však vo štvrtok. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš za hnutie deklaroval, že sú pripravení zasadnúť. „Tam si môžeme všetky veci povedať na rovinu, fakty, zákony, kompetencie,“ povedal.

Mimoriadna koaličná rada ešte nie je zvolaná, čo pre TASR potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Šéfka klubu Za ľudí predpokladá, že zasadnutie bude ešte tento týždeň. Podľa Zemanovej bude najskôr vo štvrtok.

(tod/tasr)


Ďalšie články