Pochod za rodinu: Vo vás, ktorí máte deti, je nádej pre civilizáciu, vyhlásili organizátori

WhatsApp Image 2021-07-24 at 15.24.07 Účastníci pochodu. Foto: Peter Števkov

V sobotu sa v Bratislave uskutočnil ďalší pochod pod názvom Hrdí na rodinu. Dav skromnejší ako po minulé roky, no stále pomerne početný, prišiel vyjadriť vďaku za rodinu a jej spoločenský prínos. Medzi zúčastnenými sa nachádzalo viacero generácií. Podujatie prišli podporiť predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst, hudobník Peter Janků či arcibiskup Stanislav Zvolenský.

V sobotu sa v hlavnom meste Slovenska uskutočnil v poradí deviaty ročník pochodu Hrdí na rodinu. Cieľom akcie, ktorá odštartovala na Rudnayovom námestí, bolo predovšetkým vyjadrenia vďaky za základnú bunku spoločnosti – rodinu.

„Cieľom je vyjadriť vďačnosť a radosť za naše rodiny. Za naše mamy, za našich otcov, za naše staré mamy a starých otcov. Chceme povzbudiť ľudí, aby sa vďačnosť a prajnosť za na naše rodiny šírila,“ povedal ešte pred podujatím organizátor a predseda občianskeho združenia Pastor bonus Marek Nikolov.

Aktivisti chceli už tradične zdôrazniť, že otec a matka pre deti nie sú nahraditeľní osobami alebo inštitúciami. Mottom tohto ročníka bol výrok dieťaťa: „S ocinkom a mamičkou je mi najsamlepšie.“

Kompetentní pred akciou a aj počas nej vyzvali zúčastnených ľudí na dodržiavanie protipandemických opatrení. Odporúčané rozostupy ľudia väčšinou dodržiavali, niektorí nosili aj rúška.

Foto: Peter Števkov

Dav posilnili aj známe tváre

Aj podľa očakávania organizátorov bolo podujatie komornejšie ako po minulé roky. Na zhromaždení sa podľa odhadov Štandardu zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Tí mali vo veľkom oblečené červené tričká s nápismi ako „mama a tato navždy“ či „hrdí na rodinu“. Nižšiu účasť organizátori pripísali pandémii.

Podujatiu tiež zrejme chýbal mobilizačný prvok, z ktorého aktivisti čerpali pred dvomi rokmi. Podľa vtedajších prieskumov totiž koalícia PS/Spolu, ktorá sľubovala presadiť registrované partnerstvá, siahala na premiérsky post.

Medzi prítomnými pochodujúcimi bolo vidieť napríklad bývalého poslanca KDH Jozefa Mikloška, predsedu Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraja Šústa či europoslanca a lídra hnutia Republika Milana Uhríka.

Juraj Šúst s rodinou a Peter Janků. Foto: Peter Števkov

Zvolenský vyzdvihol účasť mnohých generácií

„Mnohokrát je to ťažké, veď sami viete, v tom manželstve to nie je vždy nejaká radosť, nejaký med, mnohokrát je veľa problémov, ale vieme, že to všetko stojí za to, že naše deti nám za to stoja a že vieme, že máme prečo žiť,“ povedala z pódia jedna z hlavných tvárí podujatia a predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík. Ten zároveň účastníkom odkázal, že v nich, ktorí majú deti, sa skrýva nádej pre civilizáciu.

„Teším sa, že prišli viaceré generácie. Vidno predovšetkým rodiny s viacerými deťmi. Je to potešujúce. Ide o prostredie, v ktorom človek naozaj môže povedať, že na tomto zhromaždení sa dá byť hrdý na rodinu,“ skonštatoval pre Štandard predseda Konferencie biskupov Slovenska (KSB) Stanislav Zvolenský, ktorý v priebehu podujatia predniesol modlitbu za rodinu a účastníkov požehnal.

Predseda KBS Stanislav Zvolenský a organizázor Marek Nikolov. Foto: Peter Števkov

Nejde (len) o odozvu na Pride

Rovnako ako po minulé ročníky, aj tentoraz sa podujatie uskutočnilo v rovnaký termín ako dúhový pride LGBT aktivistov. Ten sa však tento rok konal online, nie formou pochodu priamo v uliciach.

„Počuli sme, že tento rok dúhový pochod nebude. To je dôkazom, že my chceme túto myšlienku ukazovať každý rok, bez ohľadu na to, či dúhový pochod bude alebo nebude. Už sme to raz tak spravili. Tá pravda platí celý rok,“ vysvetlil pred akciou Chromík.

Podujatie skončilo krátko po 16. hodine, keď sa dav začal postupne rozchádzať. Organizátori akciu zakončili slovami: „O rok sme tu znova.“

Anton Chromík a Marek Nikolov. Foto: Peter Števkov
Účastníci pochodu Hrdí na rodinu. Foto: Peter Števkov
Účastníci pochodu Hrdí na rodinu. Foto: Peter Števkov

Ďalšie články