Na účasti na sexuálnej párty nie je nič zlé, znie z europarlamentu

Ursula von der Leyenová Rokovacia sála Európskeho parlamentu - Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR)

Zdroj z Európskeho parlamentu uviedol, že nie je nič zlé na tom zúčastniť sa sexuálnej párty. Problémom je vraj iba porušenie zákazu zhromažďovania. Reagoval tým na kauzu – teraz už bývalého – maďarského europoslanca Józsefa Szájera.

Maďarský politik József Szájer zo strany Fidesz premiéra Viktora Orbána sa tento týždeň stal vôbec najsledovanejším europoslancom. Nie však z dôvodov, ktorými by sa pochválil vo svojom životopise.

Nechcenú popularitu mu prinieslo odhalenie nelegálneho večierku v Bruseli, kde sa vyše dvadsiatka mužov oddávala sexuálnym orgiám. Hoci sa podľa medializovaných informácií na mieste nachádzali aj niektorí diplomati, Szájer mal tú smolu, že bola odhalená iba jeho totožnosť. Zatiaľ.

Ženatý politik, ktorý mal z miesta utekať po odkvapovej rúre a ktorý mal pri policajnom zákroku v držbe drogy, sa počas víkendu vzdal mandátu a neskôr vystúpil aj z Fideszu. Strany, ktorú pred mnohými rokmi spoluzakladal.

Orbán bol nekompromisný

Či bola kauza výsledkom jeho hlbokého vnútorného rozkolu alebo pokryteckého budovania si kariéry, sa verejnosť zatiaľ nedozvedela. A možno ani nedozvie. Každopádne, Szájer sa jej ospravedlnil. A rovnako aj svojej rodine a politickým kolegom. Jeho prianím tiež bolo, aby škandál nebol vzťahovaný na celé Maďarko či jeho komunitu.

„Jeho tridsaťročnú prácu nezabudneme a nebudeme ju popierať, avšak jeho čin je neprijateľný a neobhájiteľný. Po tejto udalosti urobil jediné správne rozhodnutie tým, že sa ospravedlnil, vzdal sa mandátu poslanca v Európskom parlamente a vystúpil aj z Fideszu. Jeho rozhodnutie sme vzali na vedomie,“ okomentoval prípad Orbán s tým, že to nebolo v súlade s hodnotami strany.

Oponenti si mädlia ruky

Politik sa stal medzičasom terčom mnohých internetových vtipov a jeho prípad poslúžil ako kyjak, ktorým dnes liberáli a progresívci rozbíjajú už aj tak oslabené barikády konzervatívcov. Ich odkaz je pritom jasný.

Konzervatívci sú podľa ich mienky často pokrytci, prezentované idey sa im nedajú veriť a montujú sa do súkromného života druhých, hoci ten vlastný majú ešte neusporiadanejší. V tomto duchu sa aj u nás nieslo vyjadrenie SaS či Michala Šimečku.

Orgie nie sú nič zlé

Kolotoč vyjadrení nateraz uzatvoril posledný dotknutý aktér – Európsky parlament. Zdroj z jeho prostredia, ktorý cituje britský denník Guardian, nereflektoval držbu drog, podvádzanie manželky ani skupinový sexuálny styk s cudzími mužmi, ale iba jeden rozmer vzniknutej kauzy.

„Nie je nič zlé zúčastniť sa akejkoľvek sexuálnej párty. Takéto stretnutia s mnohými ľuďmi sú však podľa koronavírusových opatrení nezákonné. Skutočnosť, že sa na účastníkov vzťahuje poslanecká imunita, nikoho nezbavuje dodržiavanie zákona,“ zaznelo.


Ďalšie články