Maďarsko dostalo ďalšie dve rany: plán obnovy sa odkladá, padli nórske fondy

Viktor Orbán Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Zdráhanie Európskej komisie pri schvaľovaní fondu obnovy pokladá Orbán za trest, lebo v Maďarsku prijali zákon o ochrane detí pred pedofíliou. Maďarsko tiež prichádza o 220 miliónov eur z mimoúnijných fondov.

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Brusel z vedenia „ideologickej vojny“ proti Maďarsku. Vyhlásil to v súvislosti s plánom obnovy. Ako dodal, financie z fondu obnovy sa podľa všetkého oddialia, pričom dôvodom je podľa neho najnovší maďarský zákon o ochrane detí pred pedofíliou.

Orbán pre maďarský verejnoprávny rozhlas povedal, že čo sa týka ekonomiky, Maďarsko bolo už blízko k dohode s Európskou komisiou o pláne obnovy, z ktorého by malo dostať v grantoch 7,2 miliardy eur. Za odkladaním vidí výhradne spor za zákon o ochrane detí pred pedofíliou, ktorý predstavitelia EÚ ostro kritizujú. Hovorca Európskej komisie vo štvrtok (22. júla) informoval, že maďarský plán obnovy sa stále hodnotí a zatiaľ nie je jasné, k akým ďalším krokom v tomto procese dôjde.

„Momentálne to vidím tak, že Európska únia sa bude snažiť o dvojmesačný odklad obnovenia rokovaní [o pláne obnovy]. To však spochybňuje samú podstatu fondu,“ povedal Orbán, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal, že Maďarsko začne s financovaním projektov, ktoré Brusel čiastočne schválil, z vlastného rozpočtu. „Či peniaze z Bruselu prídu alebo nie, dáme na to peniaze z maďarského rozpočtu,“ uviedol Orbán.

Orbán: Je to zámienka

Komisár Európskej únie pre oblasť spravodlivosti Didier Reynders tento týždeň uviedol, že Európska komisia neschváli maďarský plán obnovy dovtedy, dokiaľ v krajine nedôjde k reforme súdnictva a Budapešť nebude garantovať vyšetrovanie korupčných káuz. Komisár poukázal na systémové problémy v oblasti dodržiavania právneho štátu v Maďarsku, pričom dodal, že Európska komisia je pripravená použiť všetky nástroje na ochranu demokracie vrátane pozastavenia vyplácania financií z Európskej únie.      

Podľa Orbána je však problém korupcie iba zámienkou. „Často sa poukazuje na korupciu, my sme však už boli blízko k dohode,“ povedal. „Len čo sme však schválili zákon o ochrane detí, zrazu sme začali mať veľký problém s korupciou. Je to evidentne iba zámienka,“ dodal smerom k Európskej únii Orbán.

Maďarsko prišlo o nórske fondy

Maďarsko sa nedokázalo dohodnúť s Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom na distribúcii 220 miliónov eur z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), a preto tieto financie nedostane. V piatok to oznámilo nórske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra DPA.

Nórsko a v oveľa menšej miere aj Lichtenštajnsko a Island prostredníctvom programu „Granty EHP a Nórska“ podporujú projekty v členských krajinách Únie, ktorých cieľom je riešenie ekonomických a sociálnych rozdielov, približuje server euronews.com.

„Podotýkam, že sme po dlhom a komplexnom procese nedospeli k dohode,“ povedala nórska ministerka zahraničných vecí Ine Marie Eriksenová Söreidová. „Podľa nás by financie EHP mohli hrať v Maďarsku dôležitú úlohu, najmä pri podpore občianskej spoločnosti, avšak aj pri podpore inovácií v oblasti hospodárstva, energetiky a klímy a pri presadzovaní práv menšín,“ dodala.

Darcovské krajiny podmienili poskytnutie financií tým, že ich prerozdelenie bude mať v každej prijímajúcej krajine na starosti nezávislý administrátor. „Maďarsko [s touto podmienkou súhlasilo] ale odmietlo sa zaviazať, že do funkcie vymenuje najkvalifikovanejšieho kandidáta,“ dodal vo vyhlásení nórsky rezort diplomacie.

Pre občiansku spoločnosť v Maďarsku bolo pôvodne vyčlenených približne 10 miliónov eur.

(tasr, joh)


Ďalšie články