Pápež je aktívny aj cez dovolenku. Myslí na chorých a trpiacich

Comunione e Liberazione_B.Petrik_7.3 (15) Pápež František na jednej z generálnych audiencií. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Pápež pokračuje v dovolenke a odpočinku vo Vatikáne. Prihovára sa len na modlitbe Anjel Pána v nedeľu, teda aj dnes. Jeho slová a myšlienky sa dostali na verejnosť aj inými cestami.

Dnes na Svetový deň starých rodičov a seniorov mal pápež sláviť svätú omšu vo Vatikánskej bazilike. Keďže ešte potrebuje odpočívať po operácii, bohoslužbu napokon prevezme arcibiskup Fisichella. Vo svojom posolstve týkajúcom sa tohto dňa, ktoré zverejnili pred mesiacom, rímsky biskup pripomenul, že z ohlasovania evanjelia sa neodchádza do dôchodku:

„Nejestvuje dôchodkový vek pre úlohu ohlasovania evanjelia, pre odovzdávanie tradícií vnúčatám. Je potrebné vydať sa na cestu a predovšetkým vystúpiť zo seba, aby sme podnikli niečo nové.“

V myšlienkach je stále s chorými

„Po návrate z mojej hospitalizácie cítim túžbu obrátiť sa s vďakou a pozornosťou k vám a ku všetkým, ktorí tvoria veľkú rodinu Gemelli,“ poďakoval v liste pápež František Carlovi Pasinimu, predsedovi Nadácie Univerzitnej polikliniky Agostina Gemelliho v Ríme.

„Rovnako ako v rodine som na vlastnej koži zakúsil bratské privítanie a srdečnú starostlivosť a vďaka tomu som sa cítil ako doma,“ pokračuje ďalej pontifik v liste z 15. júla, ktorý tento týždeň uverejnila nemocnica na svojej webstránke.

Katolícky líder podčiarkol, že osobne videl, aká dôležitá je ľudská citlivosť a profesionalita v starostlivosti o zdravie zdravotníctve:

„Teraz nosím vo svojom srdci tváre, príbehy a bolestné situácie. Gemelli je skutočne akési mestečko vo veľkomeste, kam každý deň prichádzajú tisíce ľudí so svojimi očakávaniami a obavami. Tam sa okrem starostlivosti o telo odohráva aj starostlivosť o srdce a modlím sa, aby sa to vždy dialo prostredníctvom integrálnej a pozornej starostlivosti o osobu, aby sa dala vniesť útecha a nádej vo chvíľach skúšky. To, čo každý z vás robí, nie je len delikátna a náročná práca. Je to dielo milosrdenstva, ktoré prostredníctvom chorých prichádza do kontaktu so zraneným telom Ježiša.“

Pápež František na záver poďakoval za to, čo videl a udelil celému personálu nemocnice apoštolské požehnanie.

Trpiace Kristovo telo v chorých potrebuje nádej

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi napísal podobný list tiež rektorovi Katolíckej univerzity Svätého Srdca Francovi Anellimu, informoval portál Vaticannews. Vysoká škola oslávila storočie založenia práve v čase, keď sa pontifik liečil v nemocnici Gemelli. Pripomenul, že „trpiace Kristovo telo v chorých ľuďoch každého veku a stavu si vyžaduje aktuálny a pozorný pohľad schopný vzbudiť nádej vo chvíľach únavy a hľadieť vpred“.

V tomto súvise hovoril pápež František aj činmi. Podľa vatikánskeho denníka L’Osservatore Romano daroval šesť prístrojov na umelé dýchanie pre brazílsku diecézu. Navyše v smútočnom telegrame apoštolskému nunciovi v Iraku vyjadril úprimnú sústrasť obetiam výbuchu na trhovisku v Bagdade. Odsúdil akékoľvek násilie a zveril zosnulých Božiemu milosrdenstvu. Na modlitbe Anjel Pána na predošlú nedeľu vyjadril svoju blízkosť Kubáncom a podporil ich „v pokoji, dialógu a solidarite… v týchto ťažkých časoch“. Obrátil sa aj na všetkých lídrov v Juhoafrickej republike, aby uprostred násilia vedeli „budovať mier s spolupracovali s úradmi pri distribúcii pomoci pre núdznych“.


Ďalšie články