Boj o dúhu pokračuje, zostrí sa po pandémii

Sprievod 9. roèníka festivalu Dúhový Pride v Bratislave Dúhový Pride v Bratislave v roku 2019. Foto: Martin Baumann/TASR

Kresťania chápu dúhu ako symbol zmluvy Boha s ľuďmi. A mali by na tom stavať ďalej, najmä keď sa očakáva, že dúhových pochodov bude opäť pribúdať.  

Dúha je prírodný jav, ktorý má ako symbol dôležitý význam pre kresťanov. V knihe Genezis hovorí Boh hovorí Noemovi: „Svoj oblúk umiestňujem v oblakoch, aby bol znakom zmluvy medzi mnou a zemou. … keď sa v oblakoch zjaví moja dúha, vtedy si spomeniem na svoju zmluvu, ktorá je medzi mnou a medzi vami i každou živou bytosťou.“ Tiež napríklad v knihe Zjavení apoštola Jána (Apokalypse) sa dúha spomína ako oblúk okolo Božieho trónu.

Dnes sa však vo verejnosti dúha častejšie ohýba v inej súvislosti. Stretávame sa ňou ako so symbolom komunity LGBTQIA+ organizujúcej podujatia rainbow pride – dúhové pochody – s cieľom zviditeľniť komunity ľudí žiadajúcich legislatívne zabezpečenú rovnosť párov bez ohľadu na sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu človeka. Počas posledných dvoch pandemických rokov sa pochody rušili alebo sa konali formou online diskusií a koncertov s nižšou účasťou i pozornosťou médií.

Pred pandémiou sa počet takýchto pochodov a ich účastníkov stále zvyšoval a vyvrcholil práve v roku 2019  z dôvodu osláv 50. výročia demonštrácií členov tejto komunity a násilných zásahov polície proti nim pri gay-bare Stonewall Inn v New Yorku.

Silnejúcim hnutím v stále početnejšej komunite vznikla potreba nájdenia symbolu. Pod dúhovou vlajkou sa LGBTQIA+ komunita prezentuje od roku 1978 (vtedy ako LGBT), keď ju prvý raz použili ako oficiálny symbol Gay Freedom Pride pochodu v San Franciscu. V nasledujúcom roku vypadla z osemfarebnej dúhy ružová a tyrkysová a v takto upravenej podobe sa používa dodnes.

Stret významov dúhy

Roky 2020 a 2021 sa nesú v znamení pandemických opatrení, čo obmedzilo organizovanie dúhových pochodov na celom svete. V tohtoročnom „dúhovom“ mesiaci jún a pokračujúc i v júli sa uskutočnili viaceré online konferencie, diskusie, prednášky.

Na Slovensku sa posledný, v poradí deviaty, dúhový pochod ulicami uskutočnil v Bratislave v júli 2019. Zo Slovenska a zahraničia sa na ňom malo zúčastniť osem- až desaťtisíc ľudí.

V ten istý deň sa v Bratislave konal po siedmykrát aj pochod s názvom Hrdí na rodinu organizovaný občianskymi združeniami Aliancia za rodinu a Pastor bonus. Táto akcia chcela vyjadriť, „že otec a mama sú to najlepšie pre deti“, a ľudí povzbudiť, „aby prekonávali ťažké veci, ktoré prichádzajú v rodinách“.

Pred týmto pochodom so zhruba štyritisíc ľuďmi sa konala svätá omša v Dóme sv. Martina, počas ktorej odznela homília biskupa Jozefa Haľka Dúha Božieho projektu. V nej hovoril o projekte, o stvorení muža a ženy ako otca a matky, o im zverenom dare počatia a výchovy detí. Odvolávajúc sa na knihu Genesis zdôraznil, že dúha bude pre kresťanov vždy „symbol Božej vernosti, Božej moci, Božej lásky a Božej prítomnosti“. To je sprítomnené práve v rodine, ku ktorej neexistuje alternatíva.

Uvedené dva pochody spred dvoch rokov, hoci boli pokojné a bez násilností, vyvolali opäť celospoločenskú diskusiu.

Oba tábory nárokujúc si symbol dúhy zápasia o pravdu, snažia sa zachovať status quo či implementovať nové pravidlá do legislatívy. Už len fakt, že spravidla sa tieto pochody konali naraz, naznačuje nemožnosť kompromisu a nutnosť výberu jednej z alternatív.

Boj o symbol sa neskončil

Nedávny prípad vyfabrikovanej dúhovej kauzy z popradskej súkromnej škôlky upozorňuje z iného uhla na zmätok okolo privlastňovania symbolu dúhy. Z nevinného detského divadielka o putovaní vodnej kvapky po dúhe sa stala prestrelka kritikov „dúhovej propagandy pre deti“ a členov slovenskej LGBT komunity, ktorí neskrývali sklamanie, keď sa škôlka verejne ospravedlnila. Vedenie škôlky totiž nemalo v úmysle propagovať dúhu s významom, aký jej táto komunita prisudzuje.

Lucia Plaváková, členka predsedníctva Progresívneho Slovenska a spoluzakladateľka občianskeho združenia Dúhové rodiny, sa mýli, keď hovorí o spore medzi tábormi za a proti dúhe. Skôr ide o význam tohto symbolu.

Symbol dúhy je v skutočnosti mnohoznačný a v niektorých bodoch dokonca protirečivý. Hoci pandémia zahnala dúhové pochody do online priestoru, dá sa očakávať vzostup aktivít z tohto spektra po jej skončení. Kresťania, konzervatívci, ale i ďalší neonálepkovaní a nezaradení skeptici k ideám komunity LGBTQIA+ musia byť pripravení zaujať postoj k privlastňovaniu dúhy.


Ďalšie články