Rowlingová tvrdí, že sa jej vyhrážajú stovky trans aktivistov: Prajem vám peknú bombu v schránke

J.K. Rowlingová. Foto: TASR/AP J.K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Stvoriteľke sveta Harryho Pottera sa podľa jej slov stovky trans aktivistov na internete vyhrážajú aj smrťou, znásilnením či atentátom. Odkazy sú výsledkom jej dlhotrvajúcej neoblomnosti pri obrane existencie dvoch biologických pohlaví.

Jedna z najznámejších spisovateliek sveta, J.K. Rowlingová, je okrem autorstva populárnej knižnej ságy o čarodejníkovi Harrym Potterovi známa aj svojimi liberálnymi a ľavicovými postojmi. Tie však končia tam, kde začína progresívna gender ideológia.

V krajnom prípade to môže mať za následok aj vyhrážky toho najdrsnejšieho charakteru. Publicistke sa totiž podľa vlastných slov vyhrážajú „stovky“ transgender aktivistov tým, že ju „zabijú, znásilnia, zavraždia a odpália“.

Na Twitteri, kde o svojich obavách referovala, ako príklad zverejnila jeden konkrétny príspevok. Jeho autor pod prezývkou queerqegaard uviedol: „Prajem vám peknú bombu v poštovej schránke.“

Bezprostredný podnet pre tieto odkazy nie je známy. Rowlingová však kladne odpovedala na otázku, či prichádzajú v dôsledku jej kritických komentárov ohľadom toho, že muži môžu používať ženské šatne a toalety po tom, keď povedia, že sa identifikujú ako ženy.

Príkladov negatívnych reakcií na trans komunitu zo strany Rowlingovej je však za ostatné mesiace a roky niekoľko. Na konci vlaňajšieho leta bola napríklad označená za transfóbnu, pretože v jej novej knihe Troubled Blood, ktorú napísala pod pseudonymom Robert Galbraith, figuruje transvestita v pozícii vraha.

Rovnaké označenie si vyslúžila aj zopár týždňov predtým. Vyjadrila totiž nesúhlas s tým, aby deti dostávali hormonálnu terapiu a podstupovali operačné zákroky na zmenu pohlavia. Navyše, v jej rodnom Edinburgu ktosi poškodil pamätnú dlažobnú kocku s jej odtlačkami rúk.

Rowlingovú tiež v minulosti nahnevalo slovné spojenie „ľudia, ktorí menštruujú“ z titulku článku, ktorý sa objavil na portáli Devex na konci mája 2020. „Prisahala by som, že sa im nejak vraví. Niekto mi s tým pomôžte. Žany? Žumy? Žedy?,“ vyhlásila posmešne.

Spomenúť možno aj jej zastanie sa britskej vedkyne Mayi Forstaterovej, ktorá skonštatovala, že transexuálne ženy nemôžu úplne zmeniť svoje biologické pohlavie. Tento a podobný názor stál vedkyňu prepustenie z práce, ktoré spochybnil až odvolací súd.


Ďalšie články