Francúzi pritvrdia proti mešitám

Ve¾ká mešita kontrola moslimovia príchod modlitby Ilustračné foto. Francúzsky policajt pred Veľkou mešitou v Paríži. TASR/AP

Nová politická línia prezidenta Macrona proti islamskému separatizmu bude znamenať kontrolu 76 problematických mešít.

Pre podozrenia z islamského separatizmu francúzske úrady skontrolujú 76 mešít. Minister vnútra  Gérald Darmanin avizoval, že časti z nich hrozí zatvorenie. Minister postupuje v duchu vízie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona tvrdo zakročiť proti separatizmu moslimov. Dôsledné presadzovanie sekularizmu nie je mnohým moslimom po chuti.

Z celkovo 76 kontrolovaných mešít sa 16 nachádza v parížskom regióne. Kontroly mešít by sa mali odohrať do konca roka. Spomedzi najproblematickejších sa tri nachádzajú v parížskej štvrti Seine-Saint-Denis. Dve z nich organizujú modlitby napriek tomu, že ich už úrady zatvorili. Pred treťou zas varoval úrady bezpečnostný aparát. Minister vnútra doplnil, že vo Francúzsku je 2600 mešít  a zamerali sa len na tie najproblematickejšie.

Seine-Saint-Denis je neslávne známa chudobnejšia štvrť s vyššou mierou kriminality. Odohralo sa v nej viacero útokov s islamistickým pozadím. Kedysi tam sídlila aj redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo, na ktorú sa radikáli zaútočili v roku 2015. Pokúsili sa o to aj tento rok pri spustení súdneho procesu venovanému teroristickému útoku.

Ohlásenie kontrol zaznelo týždeň pred rokovaním vlády o zákone na „posilnenie republikánskych princípov“, čo môžeme v slovenčine chápať ako posilnenie sekularizmu. Francúzsky republikánsky sekularizmus je založený na prísnej nadradenosti zákona nad akékoľvek náboženstvá a ideológie. Pramení z vymedzenia voči katolíckej cirkvi, ktorá mala pred Veľkou francúzskou revolúciou pomerne silné postavenie.

Dnes je sekularizmus najviditeľnejší pri rozporoch s moslimami, či už ide o spomínaný separatizmus, postoj k štátnym inštitúciám, či debatu zahaľovaní moslimských žien na verejnosti. Rozpor je evidentný pri pohľade na prieskum spoločnosti Ifop. Až 57 percent mladých moslimov v ňom uviedlo, že považujú islamské právo šaría za dôležitejšie než francúzske zákony. Oproti roku 2016 tento názor vzrástol o 10 percentuálnych bodov. Zaujímavý je aj ďalší výstup prieskumu. Tri štvrtiny respondentov, ktorí sa označili za moslimov, bolo naklonených viditeľnému noseniu náboženských prvkov. V tomto prípade musíme uviesť kontext. Francúzsko dlho viedlo debatu o nosení moslimských šatiek. Nakoniec ich zakázalo na základných a stredných školách, a vo verejných inštitúciách v duchu sekularizmu.

Kontrola mešít je ďalším krokom francúzskej vlády proti islamskému separatizmu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred dvoma mesiacmi avizoval, že bude bojovať proti radikálnemu islamizmu. Napriek tomu, že rozlišoval medzi islamom a islamizmom, vyvolal v mohamedánskom svete nepokoje a dostal sa vážneho diplomatického sporu s Tureckom. Nasledovala brutálna vražda učiteľa Samuela Patyho v blízkosti Paríža a útok v kostole v Nice.

Macron chce tiež zabrániť pôsobeniu zahraničných a radikálnych imámov. Navrhol preto vytvoriť kritériá na registrovanie a schvaľovanie imámov osobitnou radou, ktorú by tvorili francúzski moslimskí predstavitelia. Prijal ich v Elyzejskom paláci a dal im šesť mesiacov na vypracovanie konkrétnych pravidiel.


Ďalšie články