Väčšina zo 143 izraelských pacientov hospitalizovaných s covidom je plne zaočkovaná. Úmrtnosť zostáva nízka

Predèasné parlamentné vo¾by v Izraeli Pacient s ochorením COVID-19 odovzdáva svoj hlas do prenosnej urny v nemocnici v Tel Avive počas predčasných parlamentných volieb v Izraeli v utorok 23. marca 2021. Foto: TASR/AP

Izraelské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo kuriózne dáta o súčasnom pandemickom stave. Okrem iného z nich vyplýva, že vyše polovica aktuálne 143 hospitalizovaných pacientov je plne zaočkovaná a že tri štvrtiny osôb, ktoré v júli skonali na covid, rovnako prijali obe dávky vakcíny.  Hoci je percento plne zaočkovaných hospitalizovaných osôb v nemocniciach vysoké, iba traja z nich si vyžadovali invazívnu liečbu v podobe napojenia na ventiláciu. Miera úmrtnosti v krajine je zároveň oveľa nižšia, ako tomu bolo v najhorších mesiacoch, kedy izraelská populácia zaočkovaná nebola.

Až 58 percent hospitalizovaných covidových pacientov v Izraeli je plne zaočkovaných, 39 percent osôb v miestnych nemocniciach nie je zaočkovaných vôbec a iba 3 percentá hospitalizovaných sú zaočkované čiastočne.

O uvedenom zložení 143 covid pozitívnych osôb nachádzajúcich sa v túto stredu v zdravotníckych zariadeniach v židovskom štáte informoval denník Jerusalem Post s odvolaním sa na dáta ministerstva zdravotníctva.

Z uvedeného počtu 143 obyvateľov má 30 pacientov mierny priebeh, 49 stredne ťažký a 64 pacientov sa nachádza vo vážnom stave. Medzi týmito 64 pacientami je 17 osôb v stave kritickom a 12 ľudí je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Väčšina júlových obetí bola zaštepená, úmrtnosť však zostáva nízka

Iba dvaja ľudia si vyžadovali pripojenie na externý okysličovací prístroj ECMO a ani jeden z nich nebol očkovaný.

Pokiaľ ide o špecifické skupiny osôb, iba jedným pacientom bolo dieťa a päť bolo tehotných žien alebo žien, ktoré nedávno porodili.

Jerusalem Post pripomína, že hoci je percento plne zaočkovaných hospitalizovaných osôb v nemocniciach vysoké, iba traja z nich si vyžadovali invazívnu liečbu v podobe napojenia na ventiláciu.

Noviny zároveň píšu, že až pätnásť z celkovo dvadsať tohtomesačných covidových obetí bolo plne zaočkovaných. Ide teda až o 75 percent osôb.

Vláda posilňuje obmedzenia

Správa prichádza v čase, kedy krajina z dôvodu opätovného nárastu infekcií znovu zavedie takzvaný zelený pas. Krízový kabinet vo štvrtok rozhodol, že na zhromaždeniach s viac než 100 ľuďmi sa znovu zavedú obmedzenia.

Účastníci na takýchto podujatiach, ktorí sú starší než 12 rokov, budú musieť predložiť doklad o zaočkovaní proti koronavírusu alebo o zotavení sa z ochorenia COVID-19 či negatívny test na koronavírus. Opatrenia budú platiť pre športové i kultúrne podujatia, ale aj pre fitnescentrá, reštaurácie, konferencie a svätyne.      

Izraelské ministerstvo vo štvrtok uviedlo, že za 24 hodín zaznamenali 1336 nových infekcií. Opätovný nárast prípadov spájajú s vysokonákazlivým koronavírusovým variantom delta.

Od začiatku koronavírusovej krízy na ochorenie COVID-19 zomrelo 6 452 Izraelčanov. Najsmrteľnejším mesiacom bol január 2021, keď zahynulo 1445 Izraelčanov. Asi 18 469 obyvateľov sa nachádzalo vo vážnom alebo kritickom stave. V júli si covid v Izraeli vyžiadal len asi 20 obetí.

Zaočkovaných je asi 60 percent obyvateľov Izraela.

(tod/tasr)


Ďalšie články