Parlament schválil covidový zákon, najväčší odpor z koalície bol v klube Sme rodina

00024072021_protest_vecer_2798220 Foto: Dano Veselský/TASR

Parlament pokračuje v rokovaní aj v nedeľu. Koalícia sa dohodla. Nezaočkovaní za Ag testy platiť nebudú. Novela o prihliadaní na COVID preukazy bola schválená.

9.30 Parlament práve schválil covidový zákon

Úrad verejného zdravotníctva bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v nedeľu schválili poslanci. Za návrh bolo 77 zo 133 prítomných poslancov, 55 bolo proti a jeden nehlasoval.

Za hlasovali všetci prítomní vládni poslanci okrem poslanca Čepčeka (OĽaNO) a niektorých poslancov z klubu Sme rodina – Hajšelová, Linhart, Svrček. Poslanec Goga nehlasoval, Boris Kollár nebol na hlasovaní prítomný.

Proti novele zákona hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru (vrátane Roberta Fica), Hlasu (vrátane Petra Pellegriniho), aj Kotlebovej strany a strany Život-Národná strana. Zákon naopak z opozície podporili poslanci Spolu a Progresívneho Slovenska.

Novela umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

„Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb týmto obyvateľom (oproti neočkovaným) aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom (aspoň vo všeobecnej rovine). Bez zákonného splnomocnenia (na takéto zohľadnenie) pri súčasnej zákonnej úprave ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako ‚priepustku‘ k službám,“ argumentovali predkladatelia. Legislatíva hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia by mohli po preukázaní sa COVID preukazom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.
Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona má platiť od dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov. Podpísať ju ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová. (tasr)

8.00 Koalícia našla dohodu, ale spôsobom, ktorý zmobilizoval opozíciu, najmä Kotlebu a Smer. Parlament bude pokračovať v rokovaní a schvaľovaní nových zmien dnes po 9. hodine. Očakáva sa, že zmeny po dohode vnútri koalície prejdú. Vývoj budeme sledovať.

21:54 Pred Národnou radou SR v Bratislave pokračuje aj v sobotných večerných hodinách protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam. Ľudí je však menej ako popoludní, situácia je pokojnejšia. Demonštrujúci avizujú, že chcú pred parlamentom zotrvať najbližšie hodiny a byť tam aj v nedeľu i najbližšie dni. Na mieste sú naďalej desiatky policajtov strážiacich vstup a okolie budovy NR SR.

Protestujúci momentálne postávajú v priestore pred Viedenskou bránou Bratislavského hradu. Púšťajú si hudbu, ktorú sem-tam preruší s prejavom niekto z rečníkov. Opakovane sa vyjadrujú proti očkovaniu, testovaniu a kritizujú aj ďalšie protipandemické opatrenia, ako napríklad nosenie ochranných rúšok v obchodoch. Kriticky sa vyjadrujú na adresu predstaviteľov vlády, parlamentu, ale aj vedcov a lekárov, ktorí odporúčajú očkovanie. Pandémiu COVID-19 považujú za podvod.

20:58 Opozičný Smer-SD sa s novelou zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach, obráti na Ústavný súd. Urobí tak po jej schválení národnou radou. Novelu označuje za diskriminačnú. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico v parlamente. Dodal, že strana požiada o pozastavenie účinnosti novely aj o jej vyhlásenie za protiústavnú. Na ÚS sa chce Smer-SD obrátiť ešte nadchádzajúci týždeň.

„Návrh zákona je diskriminačný a porušuje základné ľudské práva ľudí, ktorí sa rozhodnú nezaočkovať. Je v rozpore s Ústavou SR a medzinárodnými predpismi, ktoré jednoznačne zakazujú vytvárať akýkoľvek tlak na ľudí, aby podstúpili očkovanie experimentálnymi a neoverenými vakcínami a podčiarkujú dobrovoľnosť očkovania,“ povedal Fico s tým, že návrh delí ľudí na dve kategórie. Pýta sa, čo vládu vedie k znásilňovaniu a zneužívaniu verejnosti.

20:30 Úrad verejného zdravotníctva by mohol pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú poslanci v sobotnom hlasovaní posunuli do druhého čítania. Parlament o právnej norme rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Novelou sa má ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva umožniť pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb, a vstupu na hromadné podujatia preukázaním sa potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo potvrdením o prekonaní ochorenia, alebo potvrdením o negatívnom výsledku testu.

„Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb týmto obyvateľom (oproti neočkovaným) aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom (aspoň vo všeobecnej rovine). Bez zákonného splnomocnenia (na takéto zohľadnenie) pri súčasnej zákonnej úprave ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako ‚priepustku‘ k službám,“ tvrdia predkladatelia.

Návrh hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia by mohli po preukázaní sa COVID preukazom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené pre vstup a vjazd osôb.

19:13 OĽaNO a Sme rodina v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia dosiahli dohodu. „Dosiahli sme dobrú dohodu a som rád, že sa to podarilo,“ uviedol premiér Eduard Heger

„Zabránili sme rozdeľovaniu ľudí na dve kategórie. Na zaočkovaných a nezaočkovaných. V tomto sme presadili naše požiadavky,“ uviedol minister sociálnych vecí, práce a rodiny Milan Krajiniak (Sme rodina) s tým, že v niektorých prípadoch budú testy potrebovať aj zaočkovaní.

Nezaočkovaní podľa dohody nebudú platiť za antigénové testy pri chodení do práce, návšteve obchodov a škôl. Pôjde o nosové testy, ktoré si ľudia budú vedieť spraviť sami.

Pendleri zároveň získajú možnosť bezplatného testovania.

Minister práce upozornil, že v súčasnosti sa nemení nič, zmeny budú platné až v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie.

Podľa Krajniakových slov sa Lengvarský zaviazal, že ani v novom COVID automate v čiernej farbe sa nebude od neočkovaných vyžadovať test do obchodov a bude platiť len obmedzenie počtu osôb na štvorcové metre. Dodal, že pendleri budú mať zabezpečené bezplatné testovanie antigénovými testami. S rezortom zdravotníctva majú nastaviť také podmienky, aby mali testy k dispozícii aj na hraniciach.

Tlačovú konferenciu prerušili poslanci Mariana Kotlebu, ktorí vykrikovali, že strana Sme rodina oklamala ľudí. „Máte aj uši alebo iba ústa?“ odkázal im minister práce Milan Krajniak.

18:58 OĽaNO a Sme rodina dosiahli dohodu o zvýhodnení zaočkovaných. Bližšie informácie poskytnú na spoločnej tlačovej konferencii za účasti premiéra, ministra zdravotníctva, ministra práce a šéfov poslaneckých klubov OĽaNO a Sme rodina.

18:14 Poslanec Erik Ňarjaš (OĽaNO) hovorí o pozmeňujúcom návrhu. Chce bližšie špecifikovať prevádzky, kam by mali prístup nezaočkovaní ľudia bez testu na ochorenie COVID-19 aj v prípade zhoršenia pandemickej situácie – napríklad lekárne či potraviny.

„Chápem obidve strany, návrh zákona nie úplne jasne hovorí, ktoré prevádzky budú alebo nebudú otvorené,“ povedal Ňarjaš s tým, že pozmeňujúci návrh má špecifikovať tie prevádzky, na ktoré by sa prípadné obmedzenie na základe COVID preukazov nevzťahovalo. Napríklad obchody s potravinami, lekárne, drogérie, očné optiky či výdajne na diaľku zakúpených tovarov, advokáti a podobne. „Zoznam je z predošlej vyhlášky, keď bola najväčšia pandémia,“ poznamenal s tým, že by to mohlo presvedčiť aj váhajúcich poslancov.

Počas rokovania pléna o návrhu diskutovala aj koaličná rada. Debaty pokračujú. Partneri sa majú snažiť o získanie podpory hnutia Sme rodina. Jeho predseda a šéf parlamentu Boris Kollár totiž avizoval, že za novelu nebudú hlasovať. Viacerí koaliční poslanci očakávajú tesné hlasovanie.

18:00 Konzílium odborníkov vyzýva politikov, aby zvýhodnenie očkovaných schválili. „V opačnom prípade budú priamo zodpovední za vážny priebeh tretej vlny,“ hovoria odborníci s tým, že následky, ktorým ešte stále môžeme predísť, budú desivé a nezvratné.

Odborníci upozorňujú, že delta variant nového koronavírusu sa už rozšíril v mnohých európskych krajinách a bude sa naďalej rozširovať. „Je takmer isté, že vytlačí v súčasnosti prevažujúci alfa variant a spôsobí tretiu vlnu pandémie aj na Slovensku. Je vedecky dokázané, že očkovanie chráni zdravie a bráni šíreniu nákazy COVID-19. Taktiež znižuje počet osôb, ktoré potrebujú nemocničnú liečbu, majú dlhodobé až trvalé následky po prekonaní ochorenia, a znižuje počet osôb, ktoré na ochorenie COVID-19 zomrú,“ uviedli členovia konzília.

16:40 Ján Blcháč (nezaradený) navrhol, aby sa viac nepokračovalo v rokovaní o vládnej novele, ktorá predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Koaličný poslanec Ján Szőllős (OĽaNO) namieta, že to rovno môžu zrušiť celý zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, pretože všetky jeho ustanovenia dávajú ÚVZ rôzne možnosti.

11:40 Bratislavská polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku na verejnom zhromaždení pred budovou národnej rady. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti.

Pred parlamentom pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V sobotu dopoludnia prišli demonštrovať stovky ľudí. Vstup do budovy strážia desiatky policajných ťažkoodencov.

11:30 Poslanci v sobotu dopoludnia nehlasovali o novele, ktorá by mala zohľadňovať očkovanie pri zavádzaní opatrení. Diskusia sa totiž neskončila ani do plánovaného hlasovania, ktoré bolo o 11:00. Návrh je zatiaľ v prvom čítaní. O právnej norme budú hlasovať ihneď po jej prerokovaní a po prerokovaní ďalšieho návrhu, o ktorom NR SR rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

V pléne NR SR bolo dopoludnia len zopár poslancov. Koaliční poslanci v diskusii označili argumenty opozičnej ĽSNS a nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu a Milana Mazureka za dezinformácie.     

Tomáš Lehotský (Za ľudí) označil debatu v pléne za „veľmi nešťastnú“. Najmä opozičné strany podľa neho využívali túto tému na získanie politických bodov. Upozornil na nízku zaočkovanosť na Slovensku, politici a spoločnosť by podľa neho mali urobiť všetko pre to, aby bola zaočkovanosť čo najvyššia. Novela zákona podľa neho nehovorí o delení na dve kategórie.

10: 00 Poslanci pokračujú v rokovaní 35. schôdze. Druhý deň sa venujú vládnej novele, ktorá predpokladá, že úrad verejného zdravotníctva by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

Do diskusie je prihlásených ešte niekoľko zákonodarcov písomne, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne. Na programe majú aj pár ďalších bodov.

Pred budovou parlamentu naďalej protestuje pár desiatok nespokojných ľudí, na mieste je aj polícia. Protestujúci namietajú vládne opatrenia, očkovanie aj spomínanú vládnu novelu. V piatok (23. 7.) dopoludnia dav nespokojných ľudí zablokoval vchod do parlamentu. Až neskôr ich vytlačili ťažkoodenci.

Po skončení 35. schôdze by sa malo začať ďalšie mimoriadne rokovanie, na ktorom má minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Schôdzu inicioval Smer-SD. Otázne je, či ju koalícia podporí a či bude plénum uznášaniaschopné.

PIATOK

18:30 Hlasovať o novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, bude až v sobotu, 24. júla. Tento preukaz má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Hnutie Sme rodina už avizovalo, že novelu nepodporí. Koaliční partneri veria, že návrh prejde aj bez nich, dostatok istých hlasov však nemajú.

15:28 Hnutie Sme rodina nepodporí v pléne národnej rady novelu zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach. Na piatkovej tlačovej konferencii po rokovaní klubu Sme rodina o tom informoval predseda hnutia Boris Kollár. Odmieta delenie ľudí do dvoch kategórií, na očkovaných a neočkovaných. Podčiarkol, že sám je zaočkovaný a vyzýva na to aj ľudí. Politikov i médiá vyzval, aby neprispievali k rozoštvávaniu verejnosti. Upozornil na eskaláciu napätia a nedoriešené problémy s pendlermi.

14:42 Plénum rozhodlo, že návrh Vladimíra Lengvarského o výhodách pre očkovaných prerokuje v zrýchlenom legislatívnom konaní. Znamená to, že poslanci budú o zákone hlasovať na tejto schôdzi, presnejšie dnes alebo zajtra.

14:20 Protest v tesnej blízkosti budovy Národnej rady je v rozpore so zákonom o zhromažďovacom práve. Uviedla to bratislavská mestská časť Staré Mesto, ktorá takéto chovanie neschvaľuje a ani nepodporuje.

13:52 Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do NR SR smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov. Demonštranti kričia heslá ako „gestapo“, v proteste chcú pokračovať.

13:40 Polícia proti demonštrantom použila slzný plyn po tom, ako sa v reakcii na výzvu Mariana Kotlebu pokúsili dostať do budovy parlamentu.

Protestujúci po zasiahnutí slzotvorným plynom. Foto: Pavel Neubauer/TASR

13:24 Pred dav protestujúcich sa postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Uistil ľudí, že jeho poslanci nepodporia v parlamente zákon týkajúci sa využívania COVID preukazov. Dav ho však vypískal. Protestujúci ho kritizovali za nosenie rúška, hovorili o falši a označili ho za zradcu.

12:46 Postup bratislavskej krajskej polície pri piatkovom proteste preverí kontrola. Nariadil ju prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

12:31 Akciu podporilo aj mimoparlamentné hnutie Republika či predseda SNS Andrej Danko. Ten okrem iného svojmu nasledovníkovi v kresle šéfa parlamentu Borisovi Kollárovi vytkol postup voči protestujúcim. „Keď sme my mali demonštrácie pred parlamentom, každého sme slušne prijali,“ povedal.

12:16 K téme dňa sa vyjadril aj premiér Eduard Heger. V stanovisku odsúdil agresiu voči policajtom a nechal sa počuť, že politici chránia životy občanov vrátane tých, ktorí sa zúčastnili na proteste.

12:05 Priebeh demonštrácie je po ranných niekoľkých potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi nateraz pokojný. Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť.

11:58 Zranená policajtka je pri vedomí. Potvrdila to hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. „Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre údajne napadnutú policajtku, je pri vedomí, posádka záchrannej zdravotnej služby, ktorú sme vyslali na pomoc, zatiaľ zásah neukončila,“ uviedla Krčová.

11:52 „V prípade, ak by došlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ uviedla polícia v stanovisku v akcii.

11:26 Protestujúci sa stále nachádzajú pred budovou parlamentu. Momentálne spievajú text národnej hymny a mávajú slovenskými vlajkami.

11:22 „Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je ale neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona,“ uviedla na sociálnej sieti na margo akcie šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová.

11:10 Nespokojní občania chcú pred budovou zákonodarného zboru postaviť stanový tábor. Podľa Hospodárskych novín sa pýtajú Kotlebu, či zabezpečí pitný režim a tábor zafinancuje.

10:55 Dav obkľúčil prítomných redaktorov a kameramanov a slovne na nich útočí. Novinárov musí chrániť polícia. 

10:39 Je fatálnym zlyhaním polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy, uviedol predseda parlamentu Boris Kollár. Zároveň potvrdil, že pri doterajšom proteste došlo k zraneniu policajtky a voči protestujúcim bol použitý slzotvorný plyn.

10:22 Do budovy zatiaľ nikoho nepúšťajú. Vstup strážia desiatky policajtov. Na mieste sú už aj ťažkoodenci i antikonfliktný tím.

10:18 Plénum parlamentu aj napriek dianiu začalo rokovať. Boris Kollár otvoril schôdzu návrhom na minútu ticha za zosnulého exposlanca Jaroslava Pašku. Národná rada je uznášaniaschopná, mimoriadna schôdza sa začala.

10:12 Na dav sa rozhodli reagovať aj poslanci opozičného Smeru, ktorí predtým strávili niekoľko minút vo vnútri Národnej rady. Von vyšli jeho poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč či Ľuboš Blaha. „Sme s vami,“ povedal davu Blaha. Celý klub jeho strany vraj segregáciu ľudí odmietne.

10:07 Demonštranti hádžu po policajtoch vajíčka a rozlievajú kečup.

Protestujúci pred budovou NR SR. Foto: Pavel Neubauer/TASR

09:51 Polícia použila proti protestujúcim slzný plyn. Dnes sa má hlasovať o využívaní digitálnych očkovacích preukazov, ktoré by osobám bez vakcíny skomplikovali aj každodenný život. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

09:25 Prítomní demonštranti skandujú heslá ako „My sme tu doma!“ alebo „Odstúpiť!“. Popritom majú podporu lídra opozičnej ĽSNS, ktorý uviedol, že majú nárok vstúpiť do parlamentu.

09:19 Atmosféra hustne. Skupina demonštrantov sa priblížila k hlavnému vchodu do budovy, cez ktorý sa pokúšajú dostať dnu. Ochrankári sa pokúšajú priestor zabezpečiť.

08:54 Pred Národnou radou od rána protestuje dav niekoľkých desiatok až stoviek odporcov očkovania a pandemických opatrení. Občania sú zhromaždení niekoľko metrov od hlavného vchodu a situácia je zatiaľ pokojná.

(tod/tasr)


Ďalšie články