Nakazení športovci, lekár bez očkovania a zmarené šance na medaily. Olympiáda sa pre Čechov nezačína dobre

Plážový volejbal vo Viedni České plážové volejbalistky Markéta Sluková (vľavo) a Barbora Hermannová (vpravo). Foto: TASR/AP

Český olympijský tím zasiahla ešte pred slávnostným otvorením letných olympijských hier v Tokiu tvrdá rana. U viacerých športovcov a členov výpravy testy potvrdili COVID-19. Údajne nezaočkovaný tímový lekár, ktorý bol na covid pozitívne testovaný ako prvý, vinu popiera. Na palube špeciálu, ktorým výprava letela, sa údajne nedodržiavali protipandemické opatrenia.

Už dva dni pred slávnostným otvorením XXXII. letných olympijských hier hlásila česká výprava prvé problémy. V stredu (21.7.) sa objavila správa, že štyria ľudia z olympijskej výpravy sú nakazení covidom. Dnes už ich je šesť vrátane štyroch športovcov.

Prvým pozitívne testovaným bol v českom tíme jeden z jeho lekárov Vlastimil Voráček. Ten údajne nie je proti covidu očkovaný. Jeho meno nechcel Český olympijský výbor (ČOV) spočiatku zverejniť v nádeji, že pôjde o jediného nakazeného. Opak je však pravdou.

Na palube českého leteckého špeciálu, ktorým na hry cestovali beachvolejbalisti, stolní tenisti, šermiari, gymnasti, lukostrelci a cyklisti, sa údajne nedodržiavali opatrenia proti šíreniu covidu. Okolnosti letu do Tokia vyšetruje ČOV.

Zmarené nádeje na medaily

Ochorenie COVID-19 sa po lekárovi Voráčkovi postupne potvrdilo aj u beachvolejbalistu Ondreja Perušića. Neskôr aj u trénera volejbalistiek Simona Nauscha a stolného tenistu Pavla Širučka. Deň po nich aj u beachvolejbalistky Markéty Nausch Slukovej, manželky Simona Nauscha. Zatiaľ posledným nakazeným v českej výprave je cyklista Michal Schlegel.

O Slukovej český minister zdravotníctva tvrdil, že je v ťažkom stave v nemocnici na kyslíku. Agentúra Sport Invest Marketing, ktorá 33-ročnú nakazenú beachvolejbalistku zastupuje, to však vzápätí poprela. Aj ČOV potvrdil, že Sluková je v karanténe na hotely v úplnom poriadku. To však nemení nič na tom, že Sluková mala nádej na zisk medaily, ale vzhľadom na desaťdňovú karanténu do súťaže ani nemôže nastúpiť.

„Je neuveriteľné, že dokážete urobiť chybu v okamihu, keď poznáte všetky detaily. Nemám asi iné slovo ako amaterizmus. Je to koniec olympijského sna,“ komentoval situáciu predseda predstavenstva Sport Invest David Trávníček. Dodal, že Slukovej spolu s jej hernou partnerkou Barborou Hermannovou boli zmarené plány, na ktorých pracovali päť rokov.

Trávníček ostro kritizoval ČOV za to, že na palube špeciálu, ktorým výprava cestovala do Tokia sa údajne nedodržiavali opatrenia proti covidu. Podľa neho má olympijský výbor popri ochrane olympijskej symboliky jedinú úlohu – dostať športovcov zdravých na miesto konania hier, kde majú zúročiť dlhoročné snaženie a dostať možnosť hrdo reprezentovať svoju krajinu.

„Namiesto toho vznikla situácia, v ktorej popri mnohých zničených športových snoch vychádza nazmar tiež dobrá medzinárodná povesť českého športu ako celku. Vo svetle škandálu sa opäť otvára otázka funkčnosti súčasnej podoby ČOV a jeho fungovanie do budúcna,“ povedal Trávníček.

Pacient nula v českom tíme

Vinu za zmarené medailové nádeje viacerých českých športovcov hádže verejnosť na prvého nakazeného, takzvaného pacienta nula. Tým bol v olympijskom tíme jeden z lekárov, známy ortopéd českého tenisového fedcupového tímu, Vlastimil Voráček. Sám je údajne odporcom vakcíny a proti covidu zaočkovaný nie je.

Kritiku za to, že by mal nakaziť ostatných v olympijskom tíme Voráček odmieta. Príznaky covidu nemal ani nemá, podobne ako ďalší pozitívne testovaní z českej výpravy. Jemu však žiadna medaila neujde. Lekár argumentuje tým, že pozitívny test v prípade plážového volejbalistu Ondreja Perušića sa objavil pri každodenných kontrolách v olympijskej dedine v nedeľu, teda deň po Voráčkovi.

Slováci zatiaľ majú šťastie

V deň otváracieho ceremoniálu v Tokiu informovali organizátori o ďalších 25 prípadoch pozitívnych testov na koronavírus v súvislosti s olympijskými hrami. Tri z nich sa týkajú športovcov, ktorých mená ani národnosť nezverejnili.
Od začiatku testovania 1. júla zaznamenali medzi osobami s olympijskou akreditáciou celkovo 110 pozitívnych, z toho bolo 13 športovcov. Koronavírus odhalili v najnovšom kole testovania aj u troch pracovníkov médií, ktorí pricestovali do Japonska zo zahraničia.

Slováci sú zatiaľ bez pozitívnych prípadov a výprava verí, že to tak aj zostane, i keď bývajú v tej istej budove ako Česi, ale na inom poschodí.

Slovenskí olympionici našli v Japonsku dobré zázemie. Hlavná časť výpravy, ktorá má dokopy 41 športovcov, no ešte nie sú všetci v dejisku, sa usadila v Olympijskej dedine v Tokiu. Slováci si okrem toho rozložili ďalšie prípravné kempy. Atléti sú v Urajasu, rýchlostní kanoisti v blízkosti Katori City a cestní cyklisti sú ubytovaní na predmestí hlavného mesta.


Ďalšie články