NAKA zadržala predsedu správneho kolégia Najvyššieho súdu

NAKA spustila na strednom Slovensku rozsiahlu akciu Plevel Prílušník NAKA - Ilustračný obrázok. Foto: Erika Ďurčová/TASR

NAKA zadržala predsedu správneho kolégia Najvyššieho súdu SR Jozefa Milučkého. Polícia vec bližšie komentovať nechcela. Akcia však údajne môže súvisieť s korupciou na žilinských súdoch.

Národná kriminálna agentúra vo štvrtok zadržala sudcu Najvyššieho súdu a predsedu správneho kolégia NS SR Jozefa Milučkého. Informuje o tom Denník N. Prezídium Policajného zboru sa zatiaľ k zásahu nevyjadrilo.

„K prebiehajúcim úkonom polície sa Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nebude vyjadrovať. Informácie poskytneme, až keď to procesná situácia umožní,“ povedala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Vedenie NS SR by malo poskytnúť svoje stanovisko počas dňa.

Milučký je predsedom jedného zo štyroch kolégií NS SR. Podľa medializovaných správ ho vyšetrujú pre podozrenie z korupcie. NAKA mala u neho vykonať aj domovú prehliadku.

Akcia môže podľa Denníka N súvisieť s vyšetrovaním korupcie na žilinských súdoch, o ktorej vypovedal tamojší sudca Pavol Polka a tiež František Tóth známy pod prezývkou Veľký Fero, ktorého už za korupciu odsúdili.

Milučký v minulosti pôsobil ako sudca Okresného súdu v Čadci, neskôr pôsobil na Krajskom súde v Žiline. Na Najvyššom súde pôsobí od roku 2009.

Kolíková reaguje

Zadržanie významného člena justičného stavu je ďalšou smutnou udalosťou pre slovenskú justíciu. Vo štvrtok to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ktorá na prípad reagovala.

„Každá takáto udalosť znamená, že sa zvýši nedôveryhodnosť justície a musíme urobiť všetko pre to, aby sme jej dôveryhodnosť vrátili. Preto je veľmi dôležitá reforma justície,“ podotkla Kolíková. Verí, že vec nezostane len vo fáze vyšetrovania.

„Je dôležité, aby sa každá takáto vec riadne vyšetrila až do úplného výsledku trestného konania,“ dodala. Znamená to podľa nej fázu, keď súdy rozhodnú o vine alebo nevine.

Kolíková vyhlásila, že prípad predsedu správneho kolégia NS SR potvrdzuje, že realizovanie výberových konaní na sudcov nového Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR bolo jedinou správnou voľbou.

(tod, tasr)


Ďalšie články