KDH, Spolu a Dobrá voľba rokujú o spájaní síl. KDH však zatiaľ hľadá posily u márnotratných odídencov

Catching-up Regions je pod¾a krajských samospráv úspešnou iniciatívou Predseda prešovského kraja a KDH Milan Majerský, vpravo vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Foto: TASR / Maroš Černý

Menšie strany opäť rokujú o spájaní síl. Kým Kresťanskodemokratické hnutie sa pohybuje na prahu zvoliteľnosti, strany Spolu a Dobrá voľba by sa momentálne jednotlivo síl do parlamentu nedostali. KDH však zatiaľ naberá posily z radov bývalých straníkov. Ivan Šimko upiera pozornosť aj na najmenšiu koaličnú stranu.

Slovenskú politickú scénu ostatné mesiace charakterizovali spory vo vládnej koalícii a skloňovanie predčasných volieb, aj v súvislosti s referendom, ktoré iniciovala opozícia. Pri pohľade na prieskumy verejnej mienky sme však boli svedkami množstva menších politických strán pod prahom zvoliteľnosti.

Strany Spolu, Dobrá voľba Tomáša Druckera a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podľa portálu Aktuality rokujú o možnom spojení do jedného bloku. Na jeho čele by údajne mohol byť expredseda a teraz už aj bývalý člen KDH Alojz Hlina. Je to však viac konštrukt Aktualít, ako realita. KDH totiž o spájanie, podľa vyjadrenia strany, nestojí.

Napokon kým sa KDH drží tesne nad vodou a podľa nedávneho prieskumu agentúry AKO ašpiruje na zisk desiatich poslaneckých mandátov, ostatné dve politické strany by ani sčítaním hlasov nepresiahli prah zvoliteľnosti.

KDH hľadá posily inde

Popri špekuláciách o vytvorení pestrého trojbloku KDH robí konkrétne kroky a sceľuje sa s hodnotovo pokrvne blízkou Slovenskou konzervatívnou stranou (SKS), teda pozostatkom bývalej strany Sieť. Založil ju Radoslav Procházka, kedysi rovnako člen KDH. Práve s nimi sa v uplynulých dňoch hnutie spojilo.

„Trieštenia už bolo dosť, jediná cesta pre našu krajinu v čase neistoty a napätia je hľadať prieniky a jednotu. V KDH sme o tom hlboko presvedčení, a preto začíname dôležitú cestu spolupráce a zjednocovania s tými, ktorí to cítia rovnako. Sme radi, že na ceste do KDH je celý rad aktívnych členov Slovenskej konzervatívnej strany, medzi ktorými sú viacerí starostovia i poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev,“ komentoval predseda KDH Milan Majerský tento týždeň dohodu s SKS.

Majerský priznal komunikáciu s viacerými politickými stranami, ale kladie dôraz na spoluprácu s konzervatívcami.

Ďalší partner KDH?

Keď už spomíname Radoslava Procházku, spomína ho aj ďalší navrátilec do KDH. Niekdajšia výrazná tvár KDH a SDKÚ a teraz opäť člen KDH Ivan Šimko krok vedenia strany ocenil. Dúfa, že sa k exkolegom vráti aj Radovan Procházka. Zašiel ešte o krok ďalej a navrhol, aby sa kresťanskí demokrati spojili so stranou Za ľudí, ktorá sa momentálne zmieta v agónii s otvoreným koncom.

Spolu už prijalo posily od Kiskovcov

Strana Spolu má za sebou prehru vo vlaňajších parlamentných voľbách, keď jej v tandeme s Progresívnym Slovenskom chýbali len stotiny percenta na vstup do parlamentu. Odvtedy zmenila lídra, Miroslava Beblavého nahradil Juraj Hipš, strana má síce po krajine bilboardy, ale v reálnej politike nie je prítomná. Zmenila sa tiež členská základňa, do tímu pribudol Miroslav Kollár a Andrea Letanovská zo strany Za ľudí, takže strana má aj poslancov.

Je teda otázne, či by podobne aj ďalším odídencom od Veroniky Remišovej bolo blízke práve KDH. Pri liberálnejšom krídle okolo ministerky Márie Kolíkovej je to dosť pravdepodobné. Kolíková navyše pripúšťala spoločný odchod so skupinou straníkov, čím nevylúčila vytvorenie vlastného politického subjektu.

Vylúčiť sa však nedá nič, najmä ak máme v živej pamäti, ako KDH s Alojzom Hlinom na čele v roku 2019 uzavrelo s Progresívnym Slovenskom a Spolu predvolebnú dohodu o spolupráci. Napriek veľkým ideovým rozdielom. Dnes ale KDH akékoľvek spájanie s vyššie menovanými stranami odmieta.

Snaživý Drucker

Najväčší záujem o spájanie prejavuje Tomáš Drucker. Niekdajší minister zdravotníctva a minister vnútra (počas minulej vlády strany Smer-SD) si pred poslednými voľbami založil stranu Dobrá voľba. Pre Aktuality povedal, že si vie predstaviť rôzne formy spolupráce, či už volebnú koalíciu, alebo zlučovanie strán.

V parlamentných voľbách jeho strana získala tesne nad tri percentá, a tak dostala finančný príspevok od štátu. Druckerova ochota prispôsobiť sa na ceste k moci, prípadne aj spájaním strán, pôsobí uveriteľne. Prijal ministerskú stoličku po Robertovi Kaliňákovi, keď sa o vážnych podozreniach na adresu Smeru-SD už skandovalo na námestiach a menila sa preto vláda.


Ďalšie články