Zurian spochybnil vyšetrovateľa, ktorého preverovala aj SIS

Polícia ukonèila vyšetrovanie vraždy právnika Ernesta Valka

Snahy spochybniť – alebo ak chcete preveriť – vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, ktorý vyšetruje závažné kauzy, sa čoraz viac stupňujú. Podľa informácií Štandardu tajná služba už začiatkom roka v rámci pochybností o metódach vyšetrovania citlivých káuz práve pri Čurillovi riešila aj obavy o správnych postupoch.

Okolností, ktoré upriamujú pozornosť na toho dôležitého policajta, je viacero. Čurilla napríklad vyšetroval bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa krátko na to, ako sa mal sám Makó podieľať na príprave Čurillovej vraždy. Obvinenie z údajnej likvidácie vyšetrovateľa bolo neskôr zrušené. Makó poprel, že by sa na skutku podieľal, Čurillu, naopak, označil za svojho kamaráta.

Tajná služba upozornila na riziko, že Čurilla môže byť ako poškodený v tejto kauze v konflikte záujmov pri vyšetrovaní Makóa, ktorý môže neskôr protistrana procesne využiť na súde. Čurilla bol tiež spolužiakom Makóa a jeho manželky z Policajnej akadémie.

Sú tieto väzby dôležité, majú nejaký vplyv? Veci treba vidieť v kontexte. Napríklad šéf Špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic sa nesmie žiadnymi úkonmi podieľať na dozore prípadu objednávky vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Daniela Lipšica a Maroša Žilinku, keďže v prípade sám figuruje ako poškodený. Sám sa tiež „odstrihol“ od káuz Vladimíra Pčolinského či Borisa Beňu, ktorých osobne pozná.

Čurilla síce nevyšetroval prípravu svojej vlastnej vraždy, no stíhal Makóa v iných prípadoch, napríklad pre členstvo v organizovanej zločineckej skupine.

Branislav Zurian sa v nedávnom rozhovore pre Plus 7 dní pokúsil okolo Čurillu vytvoriť ďalšiu trochu záhadnú súvislosť. Bývalý šéf NAKA o Čurillovi naznačoval, že mal obavu z akejsi zvláštnej dohody. „Doniesli mi informáciu, že sa pripravuje jeho vražda, a hneď som zabezpečil pre neho i celú jeho rodinu úkryt,“ opisuje Zurian a pokračuje:

„Keď som vydal opatrenie, aby okolie Čurillu monitorovali aj hliadky NAKA, prešiel jediný deň a hlásili mi, že Čurillovi už nič nehrozí. Vtedy som zbystril. Zrazu netreba? O nejaký čas prišiel za mnou šéf operatívy Jano Kaľavský a rozprával mi, ako Čurillov tím ovplyvňoval ľudí, aby vypovedali istým spôsobom. Mal som pocit, akoby mi rozprával obsah nejakého filmu. Vravím – Jano, to nemyslíš vážne!“

Vtedajší šéf operatívy NAKA Ján Kaľavský mu neskôr mal hovoriť aj o tom, že „operatívci skrivili ďalší prípad. Presviedčali človeka, aby vypovedal inak než vypovedal predtým. Poslal som Jana, nech to ide nahlásiť, a on nechcel, že to nikto nepotvrdí a on skončí“. Policajné prezídium a prokuratúra Zurianove podozrenia odmietajú.

Kaľavský bol o mesiac neskôr obvinený pre zneužívanie právomocí a únik informácií mafiánskym skupinám. Obvinenie inšpekciou bolo po dvoch týždňoch Generálnou prokuratúrou zrušené ako „nezákonné, predčasné a nedôvodné“.

Aké zákulisné dohody Čurillu tým bývalý šéf NAKA naznačuje, však už Zurian nedopovedal. Nepýtala sa na ne ani redaktorka. Chceli sme tieto otázky položiť bývalému elitnému policajtovi my, ale so Zurianom sa nám nepodarilo skontaktovať.

Práve okolo Čurillu sa aktuálne otvára ďalší možný konflikt v bezpečnostných zložkách. Podľa nepotvrdených informácií, ktoré prenikli do médií, inšpekcia ministerstva vnútra vraj plánovala zadržanie Čurillu a čelných prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Zurianove vyjadrenia tak zasahujú priamo do tohto neprehľadného sporu a zvláštnych motivácií rôznych aktérov.

Čurillovo vyšetrovanie sa snažili spochybniť aj lídri opozície Robert Fico a Peter Pellegrini, keď na základe dezinterpretovanej SMS naznačovali, že sa vyšetrovateľ s kajúcnikmi „dohadoval“ na výpovediach. Práve inšpekcia pred pár dňami obvinila troch spolupracujúcich obvinených zo zločinu krivej výpovede a marenia spravodlivosti.

Nevedno, či nadriadení pochybnosti SIS naozaj skúmali a či sa dozorujúci prokurátor s potenciálnym konfliktom záujmov Jána Čurillu naozaj vysporiadal tak, aby mohol Čurilla v stíhaní Makóa korektne a legitímne pokračovať. Špeciálna a generálna prokuratúra nám na naše otázky do uzávierky neodpovedala. 

Tajná služba pod vedením neskôr zadržaného Vladimíra Pčolinského mala zhromaždiť pochybnosti o viacerých vyšetrovateľoch a prokurátoroch, ktorí pracujú práve na najdôležitejších kauzách spájaných s bývalými lídrami policajných a bezpečnostných zložiek. Teraz už vrátane samotného Pčolinského.

Niektorí politici a analytici majú preto pochybnosti, či bolo konanie SIS oprávnené a zamerané na dobro vyšetrovania, alebo šlo o preventívnu ochranu bývalého šéfa SIS. Jeho prípad bol v tom čase už pravdepodobne rozpracovaný, keďže je stíhaný na základe výpovedí takzvaných kajúcnikov Makóa a Borisa Beňu, ktoré sa podľa informácií Štandardu udiali ešte v januári. Nie je tak vylúčené, že Makó o údajnom úplatku pre Pčolinského vypovedal práve vo výpovedi pred Jánom Čurillom.   

Na druhej strane postup voči Pčolinskému sa líši od postupovania v prípade iných obvinených, kde o úplatkoch vypovedali niektorí kajúcnici. Napríklad v prípade bývalého ministra financií a nadriadeného Makóa, dnes guvernéra Národnej banky Petra Kažimíra. Prečo nemá výpoveď kajúcnika rovnakú váhu v prípade Pčolinského a v prípade Kažimíra? Otázok je viac.

Ak to zhrnieme, o vyšetrovateľovi Čurillovi sa ešte bude hovoriť.


Ďalšie články