V NHL vzniklo nové mužstvo Seattle Kraken. Prinášame analýzu jeho zostavy a šancí v lige

HLAVNA_foto_Seattle Kraken _FB Foto: Seattle Kraken/FB

Najväčšou hviezdou nového tímu je zatiaľ Mark Giordano, zostava je budovaná skôr defenzívne. Ale dajú sa očakávať ešte ďalšie zmeny. O krakenoch zo Seattlu píše Matúš Zajac.

Seattle sa v poslednom čase dostal do médií najmä kvôli časti mesta, kde demonštranti neumožnili vstup polície. Takzvaná autonómna oblasť – Capitol Hill Autonomous Zone, skrátane Chaz, – sa následne preslávila vysokou mierou kriminality a zločinu.

Ale Seattle už nebude len mestom spojeným s hnutím BLM a znižovaním rozpočtu pre políciu (defund police), kde sa volia v podstate len demokrati. Od najbližšieho roka sa toto severozápadné mesto stane sídlom nového hokejového mužstva Seattle Kraken, a keďže neďaleko za hranicou s Kanadou sa nachádza Vancouver, dá sa očakávať rivalita. Seattle má silné zázemie viacerých veľkých amerických a globálnych firiem (spomeňme aspoň Amazon či Starbucks) a jeho klub sa bude volať Kraken, čiže kraken alebo krakeni, čo sú obludné monštrá zo škandinávskej mytológie, niečo ako veľké chobotnice, schopné potápať celé lode.

Dá sa to očakávať aj od nového tímu? Práve dnes v skorých ranných hodinách sme sa o tom mali dozvedieť viac.

Konal sa totiž takzvaný rozširovací draft nového tímu NHL, čo v praxi znamenalo, že si mohli vybrať z každého mužstva NHL (okrem Vegas) jedného nechráneného hráča a nemohli prekročiť 81 miliónov dolárov na momentálnu sezónu. Ťah Tampy sa už hádam nezopakuje a práve Tampa bude musieť rozpredať svoj káder, aby sa dostali na požadovanú čiastku.

Dnes ráno nášho času sa očakávala veľká show pred veľa rozvášnenými divákmi a generálny manažér Seattlu Ron Francis sľuboval aj príchod zaujímavých mien. Keďže kvôli NHL ponocujem často (a rád), bol som zvedavý aj na dnešok. Veď bolo z čoho vyberať, nechránení hráči na zozname boli napríklad brankár finalistu NHL Montrealu Carey Price či Alex Ovečkin, Ondrej Palát, Andrejevič Tarasenko, Jakub Voráček či náš Tomáš Tatar. No a keď vzniklo nové mužstvo v Amerike naposledy, Vegas sa hneď predrali do finále.

Ron Francis. Foto: Seattle Kraken/FB

Ako teda k draftu pristúpil Seattle?

Je zaujímavé, že nesiahli po žiadnej výraznej hviezde a skôr sa zatiaľ spoliehajú na dobrých hráčov bez toho zázračného slovíčka pre marketing a predaj dresov s menom hviezd.

Poďme sa teda pozrieť na zostavu. Do bránky si vybrali dvoch mladých brankárov dobrej výkonnosti, a to Chrisa Driedgera z Floridy a Vítka Vanečka z Washingtonu. Najsľubnejšie zatiaľ pôsobí obrana s veľmi kvalitným Mark Giordanom z Calgary či Adamom Larsonom z Edmontonu. Spomenúť by sa mal ešte obranca, ktorý hájil farby Dallasu Jamie Oleksiak či Vince Dunn zo St Louis. To sú naozaj zaujímavé mená s potenciálom, nepochybne podporia mladých hráčov vo výbere.

Omnoho horšie to zatiaľ vyzerá s útočníkmi. Je naozaj prekvapením, že si nevybrali ani jednu výraznú hviezdu z naozaj zaujímavých hráčov, ktorých si ďalšie mužstvá nechránili. Je ľahko možné, že sa tak stane v priebehu augusta pri výmenách, pretože divákov do hľadísk naozaj lákajú veľké mená. kvôli ktorým je fanúšik ochotný investovať do dresu vyše 100 dolárov. Zatiaľ to vyzerá na mužstvo poskladané s cieľom hrať defenzívny hokej, čo zrovna diváci nemajú najradšej. 

Za bližšiu zmienku stoja viaceré mená, ktoré si Ron Francis vybral do tímu: Joanas Donskoi z Colorada, Caliie Jarnkrok z Nashville, Jordan Eberle z Islanders, Yanni Gourde z Tampy a Brandon Tanev z Pittsburgu. Keď sa na to pozrieme trocha bližšie zistíme, že vyslovený hráč do koncovky je len Jordan Eberle a zvyšok tvoria skôr komplexní hráči s defenzívnou charakteristikou.

Nateraz hlavná hviezda nového mužstva – Mark Giordano, ešte v drese Calgary Flames. Foto: TASR/AP

Uvidíme, ako to nakoniec dopadne s Tomášom Tatarom, či aj on neskončí nakoniec v novom klube v Seattle, stal by sa tam nahrávačom ku Eberlemu. Alebo či nakoniec neskončí v úplne inom tíme.

Ak by som mal zhodnotiť „papierový“ potenciál nového mužstva, zatiaľ sa javia skôr do počtu a nevyzerajú, že by mali takú silu ako Vegas, ktorí hneď vo svojej prvej sezóne boli vo finále. Už o pár dní sa uskutoční draft mladých talentov a tam začne aj ruleta výmen a Seattle sa bude určite snažiť získať ešte jednu–dve hviezdy. 

Uvidíme, akú rolu teda Seattle bude napokon mať, a či bude schopný „potápať“ svojich súperov, ako na to odkazuje Kraken v klubovom logu. Nebude to mať jednoduché. Hrať bude v Pacifickej divízii s Anaheim Duck, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, San Jose Sharks, Vegas Golden Knights a neďalekým Vancouver Canucks. Už na prvý pohľad sú jasnými favoritmi na postup Vegas, Edmonton a o ďalšie dve miesta na postup môže zabojovať aj novovytvorené mužstvo Seattle Kraken.

Uvidíme, akým budú nakoniec prínosom pre NHL a hlavne divákov. Keďže Seattle bol kedysi domovom aj takzvaného štýlu grunge, čo bola rocková hudba z 90. rokov známa najmä vďaka Nirvane a Pearl Jam, dá sa očakávať, že domáce tribúny budú očakávať dobrú zábavu.


Ďalšie články