Očkovacia lotéria je lotériou

žrebovanie štartových èísiel úèastníkov 26. Slovenského derby Ilustračný obrázok. Foto: Marko Erd/TASR

Nemajme veľké oči, výsledok lotérie je neistý. Keď už chytáme zajaca za chvost, sústreďme sa na dokonalý servis, aby bolo očkovanie ľahko prístupné.

Očkovacia lotéria, ktorú čoskoro spustí vláda, je ako každá lotéria. Princípom lotérie je, že do nej vložíte peniaze a čakáte na mnohonásobnú výhru. Tá nemusí prísť, oveľa pravdepodobnejšie je, že o peniaze prídete.

Špecialitou očkovacej lotérie je, že namiesto hráčov vkladá do nej peniaze vláda. Za každého jedného, čo sa do nej zapojí. Z akých prostriedkov? Z prostriedkov nás všetkých, teda nielen tých, čo sa do lotérie zapoja.

Zdanlivo to vyzerá tak, že zapojiť sa do žrebovania vás stojí iba návštevu očkovacieho zariadenia, nič viac. V skutočnosti platíte svojim dielom zo štátneho rozpočtu, i keď trochu zmenšeným, lebo na váš vklad sa po kúskoch vyzbierajú aj tí, čo do očkovania nepôjdu.

Ak sa pozrieme na váš vklad z tohto pohľadu, potom ukracujete tých, čo sa do očkovania nechcú alebo nemôžu zapojiť. Títo ľudia – ak to dokážu, lebo sú medzi nimi aj kojenci – by sa na vás mali dívať krivým okom, že ich oberáte o peniaze.

To je zo strany vkladov.

A čo po skončení lotérie? Ak prehráte, ostane vám pocit, že ste vlastne o nič neprišli, lebo ste do lotérie vložili iba váš čas na cestu do očkovacieho centra. V skutočnosti ste prišli o váš podiel na štátnych financiách.  

Ak vyhráte, budete naradovaní, lebo ste získali výhru v lotérii, do ktorej ste zdanlivo nič nevložili. Inými slovami, že ste dostali peniaze od štátu, možno dokonca od milovanej vlády.

Toľko k podstate lotérie a jej financovaniu. Teraz k proklamovanému zámeru – zvýšiť zaočkovanosť medzi obyvateľmi. Ak nemáme trpieť obmedzeniami a napĺňať nemocnice pri prípadnej ďalšej pandemickej vlne, treba motivovať ľudí, aby podstúpili štepenie.

Dám bokom, čo sa udialo doteraz, a prečo je percento zaočkovaných u nás nižšie ako u susedov. Pragmaticky sa pozriem na inú štátnu lotériu z minulosti a skúsim nazrieť do budúcna.    

Na začiatku tohto roka sa skončila Národná bločková lotéria, ktorá mala priniesť vyššie príjmy z dane z pridanej hodnoty. Po ôsmich rokoch ju ministerstvo financií zastavilo, pričom záujem o ňu upadol už šesť rokov predtým. Nie je mi známe vyhodnotenie tejto lotérie, či na nej štát náhodou dokonca neprerobil, ale ak by nejaké významnejšie úspechy boli, Ficove vlády by sa nimi určite pochválili. Minister Kažimír ju na začiatku pokladal za senzačnú vec. Keď začala upadať, už hovoril iba o jej „výchovnom potenciáli“.

Nedopadne to podobne aj s Matovičovou očkovacou lotériou? Nedá sa to vylúčiť. V zúženej časovej škále môže byť krivka záujmu veľmi podobná. Prečo? Z podstaty lotérie, ktorá je veľmi podobná bločkovej.

K tejto úvahe ma vedú aj konkrétne skúsenosti, napríklad zo Spojených štátov amerických. Tam tiež v jednotlivých štátoch vyskúšali rozličné varianty očkovacích lotérií, pričom podstata bola taká istá, ako sa chystá na Slovensku. Napríklad v štáte Ohio po vypísaní lotérie trval zvýšený záujem ľudí o očkovanie iba dva týždne, potom išiel dole k starým číslam.

Chápem, že vláda sa snaží po vlaňajšej jesennej skúsenosti zabrániť všetkými možnými spôsobmi scenáru ďalšej vlny. Na zvýšenie zaočkovanosti využíva návštevu pápeža, vypisuje lotériu. Premrhaný čas – napríklad, keď sa dal využiť vysoký začiatočný záujem o Sputnik V – sa nedá vrátiť späť. Zázračných receptov v strede leta niet. V tejto situácii môže vláda spraviť to najužitočnejšie, keď dokáže ponúknuť nezaočkovaným ľuďom čím lepší servis, aby im v prípade rozhodnutia nestála na ceste k vakcíne žiadna prekážka.    


Ďalšie články