Dva milióny eur týždenne. Štát spúšťa očkovaciu lotériu

Vladimír Lengvarský navštívil ve¾kokapacitné vakcinaèné centrum v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a v popredí doklad pre pacienta o zaočkovaní proti Covid-19. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Každý, kto sa už dal, alebo sa ešte len dá zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, bude môcť získať finančnú výhru. Princíp očkovacej prémie bude jednoduchý.

Zaočkovaná osoba sa musí od 1. augusta 2021 zaregistrovať na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk a bude zaradená do žrebovania o finančné výhry. Registrácia je možná do 15. októbra 2021. Informovalo o tom ministerstvo financií.

Do žrebovania o očkovaciu prémiu sa budú môcť zapojiť všetci zaočkovaní nad 18 rokov s trvalým pobytom na území Slovenska bez ohľadu na to, kedy a akú vakcínu dostali. Registrovať sa teda budú môcť aj ľudia, ktorí boli zaočkovaní medzi prvými. Keď sa zaočkovaní prihlásia do prémie, automaticky v nej ostávajú počas všetkých kôl žrebovania.

Všetci zaregistrovaní budú po overení údajov zaradení do žrebovania po prvej dávke vakcíny. Po zaočkovaní druhou dávkou budú mať teda dvakrát vyššiu šancu na výhru.

Žrebovať sa bude takmer každý deň

Žrebovať sa bude každý podvečer počas pracovných dní na obrazovkách RTVS. Každý pracovný deň bude malé žrebovanie, na základe ktorého sa rozdelia základné a štandardné výhry. V nedeľu bude veľké žrebovanie so žrebovaním prémiových výhier a super prémií.

„Sumy tam budú, až keď bude schválený štatút. Ozrejmíme ich deň, dva predtým, ako sa to spustí,“ uviedol minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Zákon stanovuje limit súm do dvoch miliónov eur týždenne.

Očkovacia prémia sa bude zdaňovať ako finančná výhra v bežnej súťaži. Očkovanému budú peniaze vyplácané po zdanení 19-percentnou sadzbou. Výhercovi sa pripíše na bankový účet, ktorý uviedol pri registrácii a to v lehote do 30 dní od vyhodnotenia vyžrebovania.

Odmenu dostanete aj keď niekoho na injekciu presvedčíte

Finančnú odmenu dostanú aj tí, čo niekoho presvedčia zaštepiť sa proti covidu. Stačí, ak sa zaočkovaná osoba od 1. augusta 2021 zaregistruje na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk. Získa špecifický kód a ten následne odovzdá osobe/sprostredkovateľovi, ktorá ju motivovala na očkovanie.

Očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus. Zdroj: MF SR

Bonus si môže sprostredkovateľ uplatniť vtedy, keď osoba, ktorú motivoval na očkovanie, absolvovala obe dávky vakcíny alebo jednu dávku vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, najneskôr však do 31. októbra tohto roka.

Finančná odmena za presvedčenie stúpa s vekom danej osoby, keďže staršie vekové kategórie patria medzi najrizikovejšie skupiny. Ak presvedčíte niekoho vo veku do 50 rokov, získate 30 eur. Ak je daná osoba vo veku 50 až 60 rokov, dostanete 60 eur. Až 90 eur získate, ak bude mať očkovaný najneskôr v deň očkovania 60 rokov a viac.

Ľudia, ktorí absolvujú kompletné očkovanie ešte pred spustením systému, čiže od 1. júla do 1. augusta 2021, budú musieť svojho sprostredkovateľa prihlásiť do siedmich dní od spustenia registrácie, teda do 7. augusta 2021.

Aj v tomto prípade tak platí, že záujemcovia o očkovanie nemusia čakať na spustenie registrácie, ale môžu sa očkovať už teraz.  Finančné prostriedky im ministerstvo pripíše v mene euro na bankový účet uvedený pri registrácii, najneskôr však do 30. novembra 2021. 

Vyčkávať netreba, výhra vás počká, odkazuje Matovič

Matovič dodal, že ide o to, zosumarizovať informácie na jednom mieste, aby ich ľudia mali k dispozícii a zároveň o vyslanie signálu, že netreba na nič čakať. Niektoré kraje totiž avizovali, že po ohlásení lotérie sa ľudia začali odhlasovať z očkovania. Chceli počkať s injekciou na spustenie súťaže.

„Napríklad v Poprade sme mali na vakcináciu zaregistrovaných 1 200 ľudí. Ale po tom, ako vyšla informácia, že bude akási lotéria, sa prišlo dať očkovať iba 800 ľudí. Zdravie nie je lotéria. Namiesto veľkých relamných kampaní by stačilo, aby sa vysokí politickí predstavitelia dali zaočkovať a dávali ľuďom v krajine dobrý príklad,“ povedal prešovský župan Milan Majerský (KDH).

Cestou očkovacej lotérie sa ešte 9. júla vybralo aj hlavné mesto Slovenska. Tí, ktorí podstúpia očkovanie proti koronavírusu, budú zapojení do losovania o celoročný lístok na MHD v Bratislave v hodnote 199 eur. Registrovať sa do súťaže je možné na stránke www.kolektivnaimunita.sk, kde je potrebné vyplniť online formulár. Každé dva týždne sa vyžrebuje 15 výhercov.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 217 445. Ministerstvo si za cieľ stanovilo zaočkovať 60 percent populácie. Chýba nám teda zaštepiť ešte viac než 1 300 000 osôb.

Za komplikáciu považujú odborníci aj slabú zaočkovanosť vyšších vekových kategórií. Minister Lengvarský si veľa sľubuje od očkovania v ambulanciách všeobecných lekárov. Najmä pre starších ľudí je pohodlnejšie, pretože nemajú auto a často nevládzu za očkovaním cestovať. Záujem o štepenie sa ministerstvo zdravotníctva pokúša zvýšiť aj mobilnými očkovacími tímami či očkovaním bez registrácie.

(tasr, est)


Ďalšie články