Na Slovensku testy zadarmo zvažujú, Česi ich už idú rušiť, stoja dvanásťkrát viac ako očkovanie

Ve¾kokapacitné oèkovacie centrum v Prahe Národné očkovacie centrum v pražskej O2 Arene. Foto: TASR/AP

V akvaparkoch, kúpeľoch, na oslavách, svadbách či karoch. To je len pár príkladov, kde všade je napriek priaznivej epidemiologickej situácii stále potrebný negatívny test na ochorenie COVID-19. Vláda navrhuje pár testov mesačne zadarmo. Česi, ktorí to tak mali doposiaľ, idú po novom úplne opačnou cestou.

Na Slovensku sú momentálne PCR testy bezplatné len pre tých, ktorí majú príznaky ochorenia COVID-19 alebo sa dostali do kontaktu s nakazenými. Výnimka sa týka tiež detí, ktoré sa zúčastnia na letnom tábore. Zadarmo majú testy do 9. augusta aj ľudia zaočkovaní prvou dávkou, ktorí sa vrátili zo zahraničia.

Podľa analýzy, ktorú predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), by sa za antigénové testy platilo približne päť eur. V prípade PCR testov, ktoré stoja okolo 50 eur na osobu, by mali byť preplácané dva mesačne. S tým viac-menej súhlasili všetky strany vládnej koalície a čaká sa len na zasadnutie parlamentu.

Negatívny výsledok testu potrebujú ľudia na Slovensku, ak chcú využívať napríklad interiéry akvaparkov, kúpele, alebo wellness. Rovnako je obmedzená aj účasť na oslavách, hromadných akciách, hostinách, svadbách či pohreboch. Testovať sa musia aj diváci a súťažiaci na vybraných športových podujatiach.

Nie je test ako test

Dva testy zadarmo mesačne preto nie sú vôbec veľa. V prípade PCR testov je totiž ich platnosť na Slovensku obmedzená na 72 hodín a v pri antigénových len na 24 hodín.

Poisťovne u našich najbližších susedov ľuďom preplácajú momentálne štyri antigénové a dva PCR testy mesačne. To sa nemusí zdať v porovnaní so Slovenskom ako nič prevratné, ale je tu jeden priepastný rozdiel.

Na rozdiel od Slovenska, v Českej republike platí PCR test sedem dní a antigénový tri dni. Teoreticky tak človek ochotný ísť sa testovať každých pár dní môže mať testy zadarmo takmer na celý mesiac.

Aj keď na Slovensku v Národnej rade prejde návrh na dva PCR testy zadarmo mesačne, tak Slováci získajú len šesť dní v mesiaci, počas ktorých si budú môcť užívať akú takú bezplatnú slobodu.

Násobne drahšie než očkovanie

Kým na Slovensku sa o bezplatnom testovaní ľudí bez príznakov či kontaktov s nakazenými ešte len diskutuje, v Česku už idú túto prax po mesiacoch zrušiť. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO) tvrdí, že ide o legitímny krok. Za hlavnú cestu k normálnemu životu považuje totiž očkovanie, ktoré sa dá v Česku najnovšie podstúpiť už aj bez elektronickej registrácie.

Jedným z dôvodov, pre ktoré český rezort zdravotníctva apeluje na ľudí, aby sa dali očkovať proti covidu je fakt, že podľa českého Zväz zdravotných poisťovní stoja testy na covid ročne až dvanásťkrát viac ako samotné očkovanie.

Podľa Vojtěcha majú Česi už dosť dlho možnosť prihlásiť sa na očkovanie a tí, ktorí tak stále neurobili budú preto musieť znášať finančné náklady spojené s testovaním. Negatívne testy sú totiž u našich susedov stále potrebné napríklad na cestovanie, návštevy barov, reštaurácií či kultúrnych podujatí.

Úhradu testov na ochorenie COVID-19 pre neočkovaných a tých, ktorí nemajú na testovanie klinické dôvody, chce vláda premiéra Andreja Babiša (ANO) zrušiť k prvému septembru. Po tomto dátume by už podľa šéfa rezortu zdravotníctva nemali byť zo zdravotného poistenia preplácané PCR ani antigénové testy. Výnimku budú mať stále ľudia, ktorí sa stretli s nakazenými alebo sa nakazili, či majú iné zdravotné dôvody.

Motivácia na očkovanie

Podľa Vojtěcha očkovanie pomáha zabrániť preplneniu nemocníc i ďalším prípadným lockdownom, pri ktorých by bola vláda nútená napríklad zatvoriť reštaurácie. Preto chce ministerstvo zvýšiť celkovú zaočkovanosť populácie proti covidu.

V desaťmiliónovej Českej republike má štepenie proti COVID-19 ukončených viac ako 4,3 milióna ľudí. Vakcinačná kampaň však nejde podľa predstáv vlády a potrebuje zrýchliť, aby bola pred prípadnou jesennou vlnou pandémie zaočkovaná čo najväčšia časť populácie. Koniec bezplatného testovania má podľa českého ministra zdravotníctva motivovať ľudí, aby sa nechali proti covidu zaštepiť.

Testy však budú v Česku aj po prvom septembri bezplatné pre deti mladšie ako 12 rokov. Výnimku budú mať aj ľudia, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov. Bezplatne testovať sa budú môcť aj občania, ktorí budú čakať na podanie druhej dávky vakcíny.


Ďalšie články