Pochod Hrdí na rodinu sa koná dnes v Bratislave

Pochod Hrdí na rodinu v Bratislave Účastníci pochodu Hrdí na rodinu. Foto: Martin Baumann/TASR

V sobotu sa v Bratislave koná deviaty ročník pochodu Hrdí na rodinu. Jeho cieľom je vyjadriť vďačnosť za rodiny. Organizátori vopred apelujú na dodržiavanie pandemických opatrení.

V sobotu 24. 7. sa uskutoční deviaty ročník pochodu Hrdí na rodinu. Pochod sa začne popoludní na Rudnayovom námestí v Bratislave. „Cieľom je vyjadriť vďačnosť a radosť za naše rodiny. Za naše mamy, za našich otcov, za naše staré mamy a starých otcov. Chceme povzbudiť ľudí, aby sa vďačnosť a prajnosť za na naše rodiny šírila,“ povedal organizátor podujatia a predseda občianskeho združenia Pastor bonus Marek Nikolov.

Aktivisti chcú už tradične zdôrazniť, že otec a matka sú pre deti nenahraditeľní inými osobami alebo inštitúciami. Mottom tohto ročníka je výrok dieťaťa: „S ocinkom a mamičkou je mi najsamlepšie.“

Spoločnosť je polarizovaná, rodina spája

Práve v čase polarizácie spoločnosti by podľa organizátorov pochodu Hrdí na rodinu mala byť rodina prvkom, ktorý ľudí spája.

„Dnes sme naozaj veľmi rozdelení, máme rozdielne politické preferencie, ale na našom zhromaždení sa stretávame s jednou jedinou myšlienkou: rodina je jedinečná a nenahraditeľná,“ spresnil predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík s tým, že rodina nie je problém, ale riešenie problémov.

Anton Chromík a Marek Nikolov. Foto: Peter Števkov

Na minulých ročníkoch pochodov Hrdí na rodinu sa zúčastnili tisíce ľudí. Účasťou alebo rétoricky ich podporili viacerí politici. Či sa politickí predstavitelia zúčastnia pochodu aj túto sobotu, nie je známe. Organizátori tvrdia, že s politikmi nie sú v kontakte.

„Všetci sú vítaní, aj pani prezidentka by bola vítaná,“ uviedol Nikolov. Zdôraznil, že politikom priestor na odovzdávanie posolstiev na pódiu nedávajú. Aktivisti ocenili, že politické strany tieto obmedzenia rešpektujú.

Rovnako ako po minulé ročníky, aj tentoraz sa podujatie koná v rovnaký termín ako dúhový pride LGBT aktivistov. Ten sa však tento rok uskutoční online, nie formou pochodu v uliciach.

„Počuli sme, že tento rok dúhový pochod nebude. To je dôkazom, že my chceme túto myšlienku ukazovať každý rok, bez ohľadu na to, či dúhový pochod bude alebo nebude. Už sme to raz tak spravili. Tá pravda platí celý rok,“ vysvetlil Chromík.

„Rodina a my sami sa usilujeme byť prajní ku všetkým. Nechceme kohokoľvek vylučovať, veríme, že rodina je inkluzívna a spája všetkých,“ dodal Nikolov.

Dodržiavajte opatrenia

Naposledy sa pochod Hrdí na rodinu uskutočnil v roku 2019. Vlani však pre pandémiu jeho organizáciu aktivisti vynechali.

Anton Chromík v tejto veci upozornil, že pandemická situácia je v súčasnosti na Slovensku najlepšia za dlhú dobu, pričom krajina je v zelenej farbe. „Samozrejme, ale vyzývame všetkých ľudí, aby dodržiavali opatrenia,“ uzavrel.


Ďalšie články