Pendleri chystajú ďalšiu blokádu hraníc, nepáčia sa im opatrenia a drahé testy

Protest na hraniènom priechode Milhos -Tornyosnémeti Protest na hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti (9.7.2021). Foto: František Iván/TASR

AKTUALIZOVANÉ Na protest proti opatreniam platným na hraniciach sa takzvaní pendleri, teda Slováci žijúci alebo pracujúci v pohraničí, rozhodli zablokovať niektoré hraničné priechody. Tentokrát sa to naraz týka hraníc s Maďarskom, Českom aj Rakúskom.

V stredu (21.7.) chcú Slováci z pohraničných oblastí od sedemnástej hodiny blokovať hraničné priechody na diaľniciach. Ide konkrétne o Brodské-Lanžhot na hraniciach s Českom, Jarovce-Kittsee na hraniciach s Rakúskom a Čunovo-Rajka na hraniciach s Maďarskom. Ak je to možné, týmto miestam sa dnes podvečer radšej vyhnite.

Blokádu hraníc potvrdil v rozhovore pre denník Pravda zástupca Slovákov žijúcich v pohraničí Juraj Martiny.

Politická dohoda o cene antigénového testu a dvoch PCR testoch mesačne zadarmo, ktorú v pondelok údajne dosiahla koalícia, pre Slovákov v pohraničí podľa Martinyho nič neznamená. Pripomenul, že nezaočkovaní musia stále mať PCR test, ktorý stojí najmenej 50 eur, a mnohí naň nemajú peniaze.

Hranice a testovanie

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) predstavil analýzu preplácania testov. Za antigénové testy by Slováci platili približne päť eur. Dva PCR testy mesačne by potom mali ľudia hradené. Háčik je však v tom, že AG testy sú platné len 24 hodín a PCR 72 hodín.

Aktuálne sú PCR testy bezplatné len ak máte príznaky, boli ste v úzkom kontakte s nakazeným a pre deti, ktoré sa zúčastnia na letnom tábore. Zadarmo ich majú do 9. augusta aj zaočkovaní prvou dávkou, ktorí sa vrátia zo zahraničia.

Za ideálny by Martiny považoval stav, keby hranicu Slovenska mohli prekračovať bez testov aj nezaočkovaní. Argumentuje tým, že Slováci žijúci v pohraničí prichádzajú z krajín, ktoré majú oveľa väčšiu zaočkovanosť, a sú teda bezpečnejšie ako samotné Slovensko.

Protesty nie sú koordinované

Zástupca slovenských pendlerov, teda Slovákov žijúcich v pohraničí, upozornil, že súčasné protesty nemajú jednotnú organizáciu a môžu sa tak konať aj na menších priechodoch.

Účasť na blokáde hraničných priechodov prisľúbil podľa Martinyho mimoparlamentný Hlas-SD a opozičná ĽSNS. Dodal však, že sa obrátili na všetky relevantné politické strany.

Martiny si v rozhovore ďalej uviedol, že slovenská vláda svojimi opatreniami prehliada záujmy pendlerov a obyvateľov pohraničia. Dodal, že podľa neho sa vláda o Slovákov v pohraničí nezaujíma napriek tomu, že ich sú desaťtisíce, a to je pre nich vraj veľké sklamanie.

Reakcia ministra vnútra

Ľudia, ktorí chcú pendlovať, musia podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) dodržiavať pravidlá. Ak sa sťažujú na to, že ich niekto po prvej dávke vakcíny proti COVID-19 nepovažuje za plne zaočkovaných, tak sa majú obrátiť na ústavný súd.

Po rokovaní vlády Mikulec uviedol, že protesty na hraniciach nevníma pozitívne. Podľa neho nemá zmysel, aby pendleri blokovali hraničné priechody. Znepríjemňujú tak život všetkým, ktorí chcú cestovať a vytvárajú tak zbytočné napätie.

„Absolútne nič im to nepomôže, takáto diskusia nie je konštruktívna,“ skonštatoval minister. K protestom pendlerov bude rezort vnútra pristupovať podľa zákonných možností. Pendleri mali podľa ministra dostatok času na to, aby sa zaočkovali.

Od pondelka 19. júla sa upravili pravidlá vstupu osôb na Slovensko, ktoré boli zaočkované zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Už v prvý deň po návrate sa budú môcť dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu.

Nejde o prvú blokádu hraníc

Už začiatkom júla protestovali pendleri na viacerých hraničných priechodoch, a tak spôsobili nemalé zdržania. Polícia vyzývala verejnosť, aby sa zablokovaným priechodom vyhli, inak musia rátať so zdržaním. Tentokrát sa však pendleri rozhodli zablokovať hranice na diaľniciach a kolóny tak môžu byť oveľa väčšie.


Ďalšie články