Zásah inšpekcie do vyšetrovania: troch spolupracujúcich svedkov obvinili z krivej výpovede

19. schôdza vlády Roman Mikulec. Foto: Martin Baumann/TASR

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal trestné stíhanie vo veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov a vzniesol obvinenie voči trom kajúcnikom, ktorí polícii pomáhali usvedčovať páchateľov vo veľkých kauzách.

V utorok bol zadržaný Csaba Dömötör z mafiánskej skupiny takáčovcov, ktorý bol aj vypočutý. „Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava v súčasnosti na podklade vyšetrovacieho spisu preskúmava zákonnosť a odôvodnenosť uznesenia vyšetrovateľa o vznesení obvinenia,“ uviedol prokurátor Rastislav Remeta. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie trom osobám pre zločin marenia spravodlivosti, zločin krivej výpovede a krivej prísahy.

Podľa portálu noviny.sk okrem Dömötöra ide o Petra Petrova a Mateja Zemana.

Médiá informovali, že Úrad inšpekčnej služby vykonáva počas utorka úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti mal zadržať Csabu Dömötöra. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovatelia inšpekcie sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách.

Podľa denníka SME ide o troch spolupracujúcich obvinených, s ktorými súvisela SMS vyšetrovateľa Jána Čurillu, ktorú lídri opozície Robert Fico a Peter Pellegrini (dez)interpretovali ako dôkaz o manipulácii vyšetrovania.

Dömötör je dôležitým svedkom v kauze Božie mlyny a vypovedá aj v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Mikulec obhajuje inšpekciu

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vydal stanovisko, v ktorom tvrdí, že „nespochybňuje trestnoprávne úkony, ktoré inšpekcia vykonáva“. Úkony však žiadnym spôsobom nechce komentovať.

Vedenie inšpekcie v súčasnosti vykonáva všetky kontrolné procesy upravené zákonmi a internými predpismi. „Tieto je, samozrejme, nevyhnutné neodkladne vykonať z toho dôvodu, že činnosť tímu Úradu inšpekčnej služby je mediálne, ako aj rôznymi inými spôsobmi spochybňovaná, čo je v takej závažnej a spoločensky sledovanej veci neprípustné,“ skonštatoval Mikulec.

Inšpekcia podľa Mikulca mechanizmami zabezpečí, aby nebolo možné konšpiráciami spochybniť objektivitu činnosti tímu inšpekčnej služby. „Ak výsledky takto vykonanej kontroly potvrdia alebo čo i len spochybnia uplatňovanie princípov nestrannosti, objektivity a taktickej správnosti postupov, budú uplatnené rozhodnutia takého charakteru, ktoré umožnia odvrátenie nepriaznivého stavu a zabezpečia nápravu,“ poznamenal minister.      

(tasr, mag)


Ďalšie články