Singapur otáča. Izrael sa pripravuje na očkovanie treťou dávkou. Globálne trhy tiež reagujú na deltu

V Singapure pokraèuje oèkovanie proti COVID-19, zaoèkovali premiéra Singapurský premiér Lee Hsien Loong. Foto: TASR/AP

Singapur obmedzuje prevádzku v reštauráciách aj masovejšie zhromažďovanie. Izrael pripravuje plošné štepenie treťou dávkou a vakcináciu detí od 12 rokov.

Singapur sa stal v ostatnom čase dôležitým príkladom, na jeho politiku odkazovali najmä zástancovia odvážnejšieho uvoľnenia opatrení. Singapurská vláda pôvodne rozhodla, že ku koronavírusu SARS-CoV-2 bude už pristupovať ako ku chrípke. To znamená eventuálne zrušenie všetkých obmedzení a zmierenie sa s tým, že sa vírus stane endemickým a v obyvateľstve sa bude v istej miere stále vyskytovať.

To sa ale teraz mení. Nie je to zmena o 180 stupňov, ale k sprísneniu pravidiel dochádza. V krajine je pritom zaočkovaných 73 percent Singapurčanov prvou dávkou a druhú dávku má už 50 percent obyvateľov, populácia je prevažne mladšia.

Každopádne v tejto ázijskej krajine bude opäť zakázané stravovať sa v reštauráciách, zhromažďovanie vrátane návštev iných domácností bude obmedzené na maximálne dvoch ľudí a pri športovaní vo vnútorných priestoroch bude povinné mať nasadené rúško. Nové opatrenia potrvajú najmenej do 18. augusta. Singapur tak opäť zavedie prísnejšie protiepidemické opatrenia, ktoré len minulý týždeň uvoľnil. Dôvodom sú nové ohniská nákazy, ktoré vypukli medzi rybármi a zákazníkmi karaoke barov, oznámil v utorok tamojší krízový štáb na boj proti pandémii.

Singapur sprísňuje regulácie krátko pred masovejšími akciami, ktoré sa v krajine očakávajú. Režim ale nebude drakonický, oslavy národného dňa Singapuru 9. augusta vrátane pouličného sprievodu sa uskutočnia, úrady však budú kontrolovať rozsah a priebeh akcie.
Prvé z nových ohnísk infekcie objavili medzi návštevníkmi karaoke barov a k 19. júlu úrady evidujú 193 súvisiacich prípadov nákazy. Druhé ohnisko je v rybárskom prístave Jurong, odkiaľ sa vírus rozšíril na 28 trhov a podnikov, kde sa nakazilo celkovo najmenej 179 ľudí.

Izrael sa pripravuje na očkovanie treťou dávkou

K podobnému sprísneniu opatrení došlo nedávno v Izraeli, ktorý má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti na svete. Izrael uzavrel dohodu s konzorciom Pfizer-BioNTech, podľa ktorej mu okamžite dodá vakcíny proti chorobe COVID-19, ak sa Izrael rozhodne, že bude občanov očkovať aj treťou dávkou vakcíny na posilnenie imunitnej odpovede organizmu.

Izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Dohoda je podľa izraelských zdrojov výsledkom intenzívnych rokovaní medzi predstaviteľmi izraelského ministerstva zdravotníctva a konzorciom Pfizer-BioNTech, ako aj osobných rozhovorov medzi izraelským premiérom Naftalim Bennettom a generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom. Prvú, menšiu zásielku vakcín má Izrael prevziať začiatkom augusta a ďalšiu, väčšiu, v októbri.
Minulý týždeň začal Izrael podávať posilňovacie dávky vakcíny proti covidu osobám s oslabeným imunitným systémom vrátane pacientov po transplantácii srdca, pečene a obličiek. K tomuto kroku pristúpil aj napriek chýbajúcemu súhlasu zámorských regulačných agentúr. Predstavitelia izraelského ministerstva zdravotníctva však naznačili, že tretie dávky by sa bežnej populácii v dohľadnom čase nemali podávať. Zdôraznili, že vakcínu aj naďalej považujú za veľmi účinnú.

Podľa izraelskej televízie by však v Izraeli čoskoro mohlo padnúť rozhodnutie o podaní podporných dávok vakcíny osobám starším ako 60 rokov, a to ešte pred definitívnym schválením americkým federálnym úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Médiá citujú nedávnu štúdiu Yaleovej univerzity, v ktorej sa konštatuje výrazné posilnenie imunity voči chorobe COVID-19 po podaní tretej dávky vakcíny.
Izrael má zásoby dávok vakcíny spoločnosti Pfizer do konca júla. Premiér Bennett však začiatkom júla oznámil, že sprostredkoval novú dohodu so spoločnosťou Pfizer s cieľom predpokladaného dodania vakcín do 1. augusta, čo umožní pokračovať v očkovaní detí vo veku 12 – 15 rokov.

Iným prípadom ako Izrael a Singapur je Británia, ktorá sa tiež otvorila a nateraz drží kurz.

Globálne trhy: Najhorší prepad za dlhšie obdobie

Európske burzy v pondelok oslabili, americké akcie klesli o 1,6 percenta, klesajú ceny niektorých komodít, napríklad ropy – to všetko v dôsledku obáv z delta vírusu, píše dnešné vydanie denníka Financial Times.

Pre európske trhy ide o najhorší deň na burzách v tomto kalendárnom roku. Index Stoxx Europe 600 stratil 2,3 percenta, čo je najväčší prepad v tomto roku, londýnsky index FTSE 100 tiež stratil na hodnote o 2,3 percenta, americký index S&P 500 tiež oslabil o vyše dve percentá, Nasdaq o 1,1 percenta. Cena ropy poklesla v rovnakom čase na 68,38 dolára za barel, čo je o 7,1 percenta menej.

Všetky tieto prepady súvisia s obavami z prudkého šírenia delta variantu vírusu.


Ďalšie články