Rusko musí podľa Európskeho súdu pre ľudské práva uznať homosexuálne zväzky

dúhová vlajka ministerstvo kultúry Členovia punkovej formácie Pussy Riot vyvesujú dúhovú vlajku na budovu ministerstva kultúry v Moskve. Foto: TASR/AP

Verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva sa netýka len Ruska, ale nepriamo aj ostatných európskych krajín. Najmä tých, ktoré žiadnu právnu formu zväzkov párov rovnakého pohlavia nemajú zavedenú, teda aj Slovenska.

O tom, že Rusko porušuje Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, keď nemá v legislatíve právne uznané zväzky párov rovnakého pohlavia, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v prípade Fedotova a ďalší proti Rusku.

Podľa verdiktu musí Moskva umožniť zväzky homosexuálnych párov. Je ale vysoko nepravdepodobné, že by Kremeľ rozhodnutie rešpektoval. Jeho dôsledky sa však týkajú ostatných európskych krajín.

Aj ďalšie európske krajiny, ktoré nemajú v zákone zakotvenú žiadnu úradnú formu partnerstiev rovnakého pohlavia, by mohli byť pre verdikt ESĽP v budúcnosti v rovnakej pozícii ako Rusko. Platí to aj o Slovensku.

Verdikt dôležitý aj pre Slovensko

Spor, v ktorom Irina Fedotova žalovala Rusko za to, že jej tamojšie úrady napriek opakovaným žiadostiam neumožnili uzavrieť zväzok s jej družkou, sa skončil prehrou pre Moskvu. Nie je to však žiaden záväzok. Súd totiž uznal, že Rusko má priestor pre posúdenie a voľbu najvhodnejšej formy uznania zväzkov párov rovnakého pohlavia berúc do úvahy sociálny a kultúrny kontext.

ESĽP v rozhodnutí o prípade Fedotova verzus Rusko pripomína článok 8. európskeho Dohovoru o ľudských právach. Ten zakotvuje právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Výslovne ale neukladá zmluvným štátom povinnosť formálne uznať zväzky osôb rovnakého pohlavia.

Na druhej strane Európsky súd pre ľudské práva zdôrazňuje „potrebu dosiahnutia spravodlivej rovnováhy medzi konkurenčnými záujmami párov rovnakého pohlavia a spoločenstvom ako celkom“.

Keďže ani u nás nie sú partnerstvá rovnakého pohlavia nijako zahrnuté v legislatíve, je pravdepodobné, že v prípade žaloby podobnej tej proti Rusku, by bol verdikt podobný. ESĽP však v rozhodnutí o tomto prípade píše, že každý štát má právo k tejto legislatíve pristupovať individuálne.

Súd ale tiež konštatoval, že zmluvné štáty Dohovoru (vrátane Slovenska) majú povinnosť zabezpečiť párom rovnakého pohlavia právnu ochranu v podobe nejakej formy právneho uznania ich zväzkov.

Súd zachádza stále ďalej

Súd v Štrasburgu rozhodnutím z 13. júla nadväzuje na svoje predchádzajúce verdikty. V nich už dávnejšie konštatoval, že „páry rovnakého pohlavia patria pod ochranu práva na rodinný život“ a štát je preto podľa ESĽP povinný zabezpečiť právnu ochranu ich zväzku.

V prípade júlového verdiktu v neprospech Ruska, ide Európsky súd pre ľudské práva ešte ďalej. Jasne totiž vraví, že pre posúdenie práv menšín a povinnosti štátu zabezpečiť právnu ochranu párom rovnakého pohlavia nie je rozhodujúci spoločenský konsenzus ani verejná mienka.

Moskva verdikt súdu odmieta

Ruskí vládni predstavitelia rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva označili za zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny. „Rozhodnutie, ktoré sa pokúša v Rusku schváliť homosexuálne manželstvá protirečí základom ruského právneho štátu a morálky,“ uviedol poslanec Vasilyj Piskarev, ktorý v Štátnej dume predsedá výboru zaoberajúcim sa zahraničným zasahovaním do vnútorných záležitostí Ruska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že podriadenie sa rozhodnutiu súdu je v rozpore s ruskou ústavou. „Ohľadom zväzkov nemusíme hľadať žiadny kompromis,“ konštatoval Peskov.

Pripomeňme, že ruská ústava definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Západ a Východ?

Na Slovensku nie sú dnes zväzky homosexuálnych párov témou, ktorá by bola aktuálne na programe dňa. Hovoria o nej predovšetkým členovia liberálnej mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko. Vzhľadom na zloženie parlamentu, ktorého nemalú časť dnes tvoria konzervatívne zmýšľajúci politici, je akákoľvek debata o registrovaných partnerstvách či nebodaj manželstvách ľudí rovnakého pohlavia nateraz nepriechodná.

Súd pripomína, že manželstvá ľudí rovnakého pohlavia uznáva šestnásť signatárskych krajín dohovoru o ľudských právach (Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Island, Írsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo). Ďalších štrnásť uznáva istú formu takýchto partnerstiev (Andorra, Chorvátsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Taliansko, Lichtenštajnsko, Monako, Čierna Hora, San Maríno, Slovinsko a Švajčiarsko).

Slovensko spolu s Ruskom, Litvou, Lotyšskom, Poľskom, Srbskom, Rumunskom, Tureckom, väčšinou krajín Balkánu a ďalšími patria k európskym štátom, ktoré žiadnu právnu úpravu homosexuálnych partnerstiev neuznávajú. Tlak na presadenie týchto zväzkov však v Európe zo západu rastie nielen vďaka hlasnému volaniu aktívnej menšiny presadzujúcej LGBT agendu, ale tiež vďaka rozhodnutiam európskych inštitúcií podobným verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva.


Ďalšie články