Pápež na Slovensku: S Františkom sa budú môcť stretnúť len plne zaočkovaní

Pápež František podstúpi plánovanú operáciu Foto: TASR/AP

Na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní ľudia. Nezaočkovaní nebudú môcť prísť na hromadné podujatia nad 1 000 ľudí. Biskupi sú už zaočkovaní všetci.

„Naším spoločným cieľom je vytvoriť podmienky na to, aby si Svätý otec zo Slovenska odniesol pekné spomienky, aby sme spoločne vytvorili podmienky pre jeho sprievod, ale aj veriacich, ktorí budú chcieť prežiť hlboký duchovný zážitok, a zároveň, aby sme umožnili čo najväčšiemu počtu ľudí – veriacich a iných, zúčastniť sa na verejných svätých omšiach,“ povedal Lengvarský (nominant. OĽaNO).

Poznamenal, že sa tak dohodli s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským, že pôjde o účasť vysoko nad rámec platných opatrení. Pápežovej ceste na Slovensko sa venoval aj pastiersky list, ktorý sa čítal v nedeľu v našich kostoloch. Tejto téme sa tam ale biskupi nevenovali.

Ako prvý o tom informoval Denník N. Informáciu následne v spoločnom vyhlásení potvrdili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

Na pápeža sa chcú pozrieť desaťtisíce veriacich. Ich zaočkovanosť chcú kontrolovať pri vstupe. Plná zaočkovanosť znamená minimálne dva týždne po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny a tri týždne po jednodávkovej vakcíne.

Podľa Zvolenského toto rozhodnutie vnímajú v duchu ich požiadavky, aby sa na stretnutiach s pápežom mohlo zúčastniť čo najviac ľudí. „Bolo nám komunikované, že z bezpečnostného hľadiska a z hľadiska technických možností je toto jediný reálny spôsob, ako počet účastníkov radikálne neobmedzovať,“ uviedol bratislavský arcibiskup. Tvrdí, že je pre nich dôležité, že sa rozhodlo a vie sa, na čom sú, aby mohli pokračovať v ďalších prípravách návštevy pápeža. Prosí všetkých, aby informáciu zobrali v dobrom a veriacich prosia o modlitby.

Biskupi sú dlhodobo za štepenie proti Covidu

Slovenskí biskupi sú za štepenie proti čínskemu vírusu dlhodobo, k téme prijali ešte v decembri minulého roku svoje stanovisko, kde sa inšpirovali aj výhradami a postojom biskupov USA k vakcínam:

„Je morálne prípustné očkovať i dať sa zaočkovať vakcínou, ak nie sú k dispozícii eticky úplne bezproblémové vakcíny, a ak existuje závažné nebezpečenstvo pre zdravie,“ napísali ešte v decembri vo svojom vyhlásení biskupi. Viac sme o tom písali tu.

Svoju podporu vakcínam vyjadrili biskupi aj koncom júna, v spoločnom vyhlásení KBS sa píše:

„Cirkev rešpektuje možnosť slobodného rozhodnutia každého človeka, vníma však úsilie zastaviť šírenie pandémie prostredníctvom očkovania ako prospešné a cení si výsledky práce lekárov a vedcov. Samozrejme, apeluje na maximálnu zodpovednosť vzhľadom na možné zdravotné komplikácie alebo vedľajšie účinky. V slovenskom kontexte možno uviesť, že biskupi, členovia KBS, sú proti ochoreniu Covid-19 zaočkovaní. V nezmenenej podobe platí stanovisko KBS z 8. decembra 2020, ktoré pripomenulo, že ochrana života a zdravia je vážnou morálnou povinnosťou – aj prostredníctvom overených a schválených očkovacích programov.“ Celé vyhlásenie možno nájsť tu.

Napriek tomu medzi slovenskými katolíkmi existuje aj pomerne hlasný prúd ľudí, ktorí nabádajú na zdržanlivosť alebo otvorene vakcíny odmietajú, jedným z argumentov je aj vývoj jednotlivých vakcín, pri ktorom sa používali potratené embryá.

Za očkovanie sa ale postavili aj súčasný pápež František, aj jeho predchodca emeritný pápež Benedikt XVI., obidvaja sú už zaočkovaní.

Pripomeňme, že pápež prijal pozvanie, ktoré mu adresovali všetci naši biskupi v mene celej Katolíckej cirkvi na Slovensku, prezidentka Zuzana Čaputová, ako aj slovenská vláda. Pápeža pozývali na Slovensko všetky vlády, robil tak aj premiér Pellegrini či prezident Kiska, ide o vyvrcholenie viacročného procesu. Od poslednej pápežskej návštevy na Slovensku ubehlo 18 rokov. Vtedajší spoločenskí lídri vítali pápeža Jána Pavla II. Pápež František by mal navštíviť Slovensko v dňoch 12. až 15. septembra.

Pápežov program zatiaľ nie je zverejnený, predpokladá sa, že pôjde do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína. 

Pápežovej ceste a príprave na jeho návštevu sa venoval aj pastiersky list, venoval sa však duchovnej stránke a nádeji, že pápežova cesta vyvolá obnovenie duchovného života. Celý text možno nájsť tu.

(tasr, ste)


Ďalšie články