Aj zaočkované deti by mali v škole nosiť rúška, odporúčajú americkí pediatri

Zaoèkovanie 12-roèných a starších žiakov proti ochoreniu COVID-19, San Pedro Zaočkovanie 12-ročných a starších žiakov proti ochoreniu COVID-19, San Pedro, Kalifornia. Foto: TASR/AP

S opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19 chcú ísť pediatri v Spojených štátoch amerických ešte ďalej ako tamojšie úrady. Nosiť rúška v interiéroch odporúčajú všetkým.

V dlho očakávaných odporúčaniach na znovuotvorenie škôl a škôlok americká asociácia pediatrov uvádza, že učitelia aj všetky deti staršie ako dva roky by mali nosiť rúška aj v prípade, že sú zaočkovaní.

Detskí lekári sú v tomto prípade ešte prísnejší, ako stanovujú súčasné federálne nariadenia. Tie s niečím podobným nepočítajú. Len pár týždňov pred vydaním odporúčaní Centrum na kontrolu ochorení (CDC) uvoľnilo opatrenia. Podľa aktualizovaných smerníc CDC už nemusia mať plne zaočkovaní americkí študenti ani učitelia v interiéroch zakryté dýchacie cesty.

Americká akadémia pediatrov (AAP) však vo svojich najnovších inštrukciách vydaných k jesennému návratu detí do škôl píše, že súčasťou viacerých opatrení, ktoré majú študentov, učiteľov a školský personál udržať v bezpečí, by mali byť aj rúška. Podľa CDC by mali rúška nosiť len nezaočkovaní.

Obavy z delty

Pediatri prichádzajú s prísnejšími odporúčaniami v čase, keď v USA hlásia priemerne 35-tisíc nových prípadov covidu za deň. Nákaza sa medzi Američanmi šíri najrýchlejšie za uplynulé dva mesiace. Podobne ako v ďalších krajinách je za nárastom počtu nakazených infekčnejší delta variant ochorenia pôvodom z Indie. Ten je v USA od začiatku júla dominantný.

APP svojím odporúčaním nosiť rúška na školách aj zaočkovaným rozprúdila v Spojených štátoch znova debatu o vhodnosti niektorých opatrení používaných v boji proti novému druhu koronavírusu. Pediatri však argumentujú, že prioritou musí byť dostať deti späť do škôl tak, aby boli v bezpečí.

„Kombinácia viacerých úrovní ochrany vrátane očkovania, rúšok, umývania rúk a osobnej hygieny spraví vzdelávanie bezpečným pre všetkých,“ tvrdí šéfka rady AAP pre školské zdravie Sonja O’Learyová.

Riaditeľ amerického Národného inštitútu pre zdravie Francis S. Collins si myslí, že odporúčania akademickej obce pediatrov sú rozumné. „Nebudú populárne medzi rodičmi a deťmi, ktoré už majú dosť nosenia rúšok, ale vírusu je jedno, či už máme dosť nosenia rúšok,“ uviedol Collins.

S rúškom na večné časy a nikdy inak?

Aj keď podľa úradu na kontrolu chorôb nemusia zaočkovaní učitelia, zamestnanci škôl ani študenti nosiť v interiéroch rúška, je tu jeden podstatný háčik. Deti mladšie ako 12 rokov majú jednoducho smolu a rúška nosiť musia aj naďalej. Očkovanie takýchto malých detí totiž zatiaľ nespustili.

Navyše, práve medzi študentmi a mladými ľuďmi očkovanie kríva. Podľa analýzy denníka Washington Post bolo k pondelku (19. júlu) zaočkovaných zatiaľ iba 36 percent Američanov vo veku od 12 do 17 rokov. Plne zaočkovaných je v USA takmer 49 % populácie nad 12 rokov.

Popredný americký epidemiológ a člen krízového štábu Bieleho domu na boj s koronavírusom Anthony Fauci v rozhovore pre CNN uviedol, že nerovnomerné zaočkovanie vekových skupín je jedným z dôvodov, pre ktoré bude možno potrebné všeobecné nosenie rúšok. Dodal však, že vydávať rôzne odporúčania a smernice je mätúce.

Návrh pediatrov na nosenie rúšok aj zaočkovanými na školách sa môže zdať prehnaný, ale pripomeňme, že istá britská vedkyňa nepovažuje za problém, aj keby sme museli nosiť rúška už navždy. Profesorka Susan Michie z prestížnej vysokej školy University College London zastáva názor, že základné hygienické opatrenia by sa mali stať bežnou rutinou aj po ústupe pandémie koronavírusu.


Ďalšie články