Zhoršená situácia? Do prevádzok sa dostanú zaočkovaní či testovaní, navrhuje vláda. PCR testy by mohli byť zadarmo

skríningové testovanie na ochorenie covid-19 v Nitre Testovanie v Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Počas zlej epidemickej situácie sa možno do prevádzok a k službám dostanú zaočkovaní, otestovaní a aj tí, čo prekonali covid. Preplácať by sa mali dva PCR testy mesačne.

V piatok 23. júla sa začne mimoriadna letná schôdza Národnej rady. Spomedzi desiatich bodov púta najväčšiu pozornosť vládna novela, podľa ktorej by sa pri tvorbe protipandemických opatrení malo prihliadať na digitálny covid preukaz.

Novela nedelí počas zlej epidemickej situácie ľudí na tých po covidovej injekcii a bez nej. Cieľom nie je, aby sa k službám a do prevádzok dostali len zaočkovaní, ale aj ľudia s platným covid testom či tí, ktorí už toto ochorenie prekonali.

Návrh konštatuje, že očkovanie sa spája s väčším zásahom do telesnej integrity, súkromia či presvedčenia a je na Slovensku dobrovoľné. Z právneho hľadiska sa preto ľudí na zaštepených a nezaštepených deliť nedá.

Plný vstup len pre zaočkovaných sa nedá obhájiť ani ochranou verejného zdravia. „Očkovanie chráni v prvom rade zaočkovaného pred ochorením alebo jeho ťažkým priebehom, nevypovedá primárne o potenciálnej infekčnosti alebo neinfekčnosti osoby voči tretím osobám,“ píše sa v osobitnej časti dôvodovej správy.

Vstup do prevádzok sa preto má povoliť rovnako osobám zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaným alebo tým, čo ochorenie prekonali pred menej než 180 dňami.

Pomôže to prevádzkam, myslí si premiér

Novela by podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) mala počas prípadnej tretej vlny pandémie pomôcť ekonomike tým, že prevádzky nebudú obmedzené počtom ľudí na metre štvorcové, ale umožní sa do nich vstup zaočkovaným a otestovaným.

„Podmienka, koľko ľudí môže byť na meter štvorcový v prevádzke, znižuje kúpnu silu prevádzky. Ak tam môže byť plus 20 percent zaočkovaných, ktorí nie sú hrozbou, vieme tak pomôcť ekonomike a neohrozujeme pandemickú situáciu,“ poznamenal Heger.

Podľa Hegera smeruje koalícia v súvislosti s novelou k dohode. Na začiatku júla ju totiž vetovala koaličná strana Sme rodina pod vedením predsedu parlamentu Borisa Kollára. Ten argumentoval finančným zruinovaním ľudí, ktorí sa nechcú očkovať, ale nemôžu si dovoliť pravidelné testovanie PCR testom, ktorý stojí približne 50 eur na osobu.

Určitý počet PCR testov by sa mal preplácať

PCR je však podľa platného covid automatu základnou diagnostickou metódou na zistenie prítomnosti koronavírusu. Koaličná rada preto v pondelok riešila, ako ho spraviť pre občanov dostupným. Aktuálne sú PCR testy bezplatné len ak máte príznaky, boli ste v úzkom kontakte s nakazeným a pre deti, ktoré sa zúčastnia na letnom tábore.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) predstavil analýzu preplácania testov. Tá hovorí o vykonávaní antigénových testov za symbolickú cenu asi päť eur. Testovať sa nimi bude takto v nemocniciach, pričom budú zásobované zo Správy štátnych hmotných rezerv. Preplácať by sa mali dva PCR testy mesačne.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) minulý týždeň avizovala, že strana je ochotná preplácať ľuďom dva PCR testy za mesiac. S týmto návrhom súhlasil aj Boris Kollár zo Sme rodina. Vôľu preplácať občanom určitý počet testov mali aj najsilnejšia vládna strana OĽaNO a strana Za ľudí.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na rokovaní vlády pred dvomi týždňami navrhoval, aby ľudia platili približne 20 percent z reálnej hodnoty testov. Pri antigénovom teste by tak podľa jeho slov išlo o sumu asi dve eurá. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová vtedy tvrdila, že si vie predstaviť preplácanie pár antigénových testov v mesiaci či jedného PCR testu za týždeň. Prioritou strany však podľa nej ostáva očkovanie a očkovacia kampaň.

V prípade, že by Lengvarského analýza preplácania testov prešla, odobriť by jeho návrh mohli poslanci Národnej rady ešte 22. júla.


Ďalšie články