Ako bráni Ladislav Borbély hazard v Nových Zámkoch

Malý futbal: Borbély s asistentom Gancznerom povedú Slovákov aj na domácich ME Ladislav Borbély. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Úspešný futbalista, potom tréner a v poslednom čase najmä známy komentátor. Zaujal originálnym jazykovým prejavom, stal sa obľúbený v televízii. Ťaží z neho aj reklama. Získal si vďaka tomu mnohé sympatie a stal sa na domáce pomery celebritou. Borbély je však aj podnikateľ a politik a jeho pôsobenie v Nových Zámkoch, kde je poslancom, zrejme mnohých jeho fanúšikov nemilo prekvapí.

V tomto juhoslovenskom mestečku, kde sa nachádza hrob Antona Bernoláka či známa Galéria umenia Ernesta Zmetáka, sa rieši téma, ktorá má na kultúru mesta väčší vplyv ako galéria či známe osobnosti spojené s mestom. Začiatkom júna sa tu hlasovalo o zákaze herní a kasín na území mesta. Všeobecne záväzné nariadenie neprešlo. Predkladatelia s tým zjavne počítali, preto predložili aj mäkší variant regulácie, ktorá by hazard vzdialila od škôl, kostolov a ďalších verejných miest, pri ktorých pôsobí ako päsť na oko. Ani táto mäkšia regulácia neprešla. Jedným z dôležitých hlasov, ktorý sa postavil na stranu hazardu, je práve Ladislav Borbély.

Herniam a kasínam sa na území Nových Zámkov darí. Svedčia o tom aj štatistiky. Radnica si v roku 2019 prilepšila o 354-tisíc eur. V roku pandémie sa očakávalo, že príjem klesne. Do augusta 2020 pritieklo do mestskej pokladnice z hazardu len 70-tisíc eur. No v závere roka sa suma vyšplhala na 309-tisíc eur. Mesto má tak každoročne z hazardu viac ako 300-tisíc eur. Pre mesto s necelými 40-tisícmi obyvateľov nezanedbateľná suma.

Alebo aj sociálny zločin, záleží, ako sa na celú vec pozriete. Peniaze v ešte väčšom objeme, ktoré totiž hráči na hazarde prehrajú, by mohli ostať rodinám a obyvateľom mesta Nové Zámky. Práve o tom bol medzi poslancami spor. Tak ako v iných mestách, kde sa téma otvorila, aj v Nových Zámkoch nateraz vyhral hazard.

Ten sa dokonca ďalej rozširuje. Otvorila sa totiž nová prevádzka, ktorá sa nachádza len pár metrov od tunajšieho kostola. Spoluvlastníkom budovy, kde je spomínaná herňa, je práve Ladislav Borbély. Oslovili sme ho a boli sme zvedaví na jeho pohľad: „Ja v tom problém nevidím. Je to otázka ľudskej slobody, kto chce, ide do kostola, kto chce, ide do herne. Neviem prečo by tam herňa nemohla byť,“ povedal pre Štandard Borbély.

V meste a medzi obyvateľmi cítiť aj záujem o iné riešenie. Primátor mesta Nové Zámky Otakar Klein ešte v októbri minulého roka pre Sme povedal: „Aj od občanov počuť, že v meste máme nespočetné množstvo herní. Samospráva chce nad týmto prevziať velenie a novela zákona nám určite pomôže. V minulosti sme nemali kompetencie herne na území mesta obmedziť. Kto o vydanie povolenia požiadal, tomu samospráva musela vyhovieť.“ Tento rok je však všetko inak.

Po novele zákona z minulého roka o zákaze hazardu nemusí rozhodovať petícia, stačí, ak sa tak rozhodnú mestskí poslanci vo všeobecne záväznom nariadení. Novozámockí poslanci predložili na mestskom zastupiteľstve už spomínané dva návrhy regulácie hazardu. Prvý návrh hovoril o úplnom zákaze herní a kasín v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod, služby, kultúru, verejnú zábavu či v bytovkách. V druhom – mäkšom návrhu – chceli poslanci aspoň regulovať miesto prevádzok s hazardom. Aby to nerušilo vkus a verejný priestor. V praxi by to znamenalo, že prevádzky s hazardom by nemohli stáť 500 metrov od škôl alebo sociálnych zariadení. Zároveň by herňa nemohla byť menej ako 200 metrov od inej herne.

Boj s hazardom sa nekončí

Štandard oslovil viacerých zúčastnených a dozvedel sa to isté, čo počuť aj inde. Názory sa opakujú takmer doslovne. Z radnice sme počuli klasické alibistické zdôvodnenie: „Absolútny zákaz hazardu na území mesta by viedol nielen k zníženiu príjmov, ale aj k presunu prevádzkovateľov hazardných hier do okolitých miest, čím sa dostupnosť sťaží, ale neeliminuje. Negatívnym dôsledkom úplného zákazu hazardu môže byť vznik ilegálnych herní a tým aj zvýšená kriminalita,“ argumentovala radnica na neschválený návrh. Kto vie, keby takto uvažovali v Nových Zámkoch o drogách, kam by ich uvažovanie zaviedlo.

Aktívnu rolu v odmietnutí obidvoch návrhov zohral mestský poslanec Borbély, okrem majetkovej zainteresovanosti tiež muž, ktorý vystupuje v reklamách na stávkovú spoločnosť.

Borbély sa pri schvaľovaní všeobecne záväzného nariadenia prihlásil o slovo hneď ako prvý, s návrhom nesúhlasil a prudko sa ohradil: „Pripadá mi to ako falošná agenda pelotónu poslancov. Nevidím žiadny zmysel týchto návrhov.“

Spýtali sme sa ho, prečo nevidí zmysel týchto návrhov, keďže hazard preukázateľne ničí rodiny, zvlášť sociálne slabšie rodiny a v západnej Európe je regulácia podstatne prísnejšia ako u nás. „Nevidím zmysel v tom, že v tejto ťažkej ekonomickej situácii, v ktorej sa nachádza naša krajina, aby sme my rušili nejaké zabehnuté formy. Ak by sme chceli niečo rušiť, mali by sme ísť ďalej ako je len hazard, a to alkohol, drogy či fajčenie. To by sme mali krásnu triádu, ktorým treba predchádzať, a až potom zakázať hazard.“

Kritický komentár na drogy či alkohol možno od bývalého špičkového športovca oceniť, ale ako je možné ťažkú ekonomickú situáciu spojiť s obhajobou hazardu?

Borbély túto hádanku v ďalšom rozhovore sám vyriešil. Ako tvrdí, nikdy nebude proti hazardu. Tým, že vystupuje v televíznej reklame, hazard podporuje. „Je to konzistentné, tým, že vystupujem v reklame na tipovanie, budem hlasovať proti zákazu hazardu? To by som šiel sám proti sebe. Vždy takto budem hlasovať. Hazard je jedna krásna vec, keď ho máte pod kontrolou. Ľudí máme skôr naučiť, ako si užívať tieto pôžitky.“

Ponechajme stranou, že tipovanie a hazard na automatoch nie je úplne to isté, aj keď viaceré spoločné riziká sa môžu prekrývať. Závislosť na hracích automatoch či videohrách sa však predsa len rieši po celom Slovensku samostatne. Má to svoje opodstatnenie.

Rozumie tomu pán Borbély? Nuž, aj tu má svoj pohľad na vec.

Bývalý tréner a komentátor si myslí, že ide hlavne o populistický ťah niektorých poslancov: „Niekto sa chce zviditeľniť. Hovoria, že rodiny sa rozpadávajú, ale aké rodiny sa rozpadávajú? Keď je niekto taký idiot, že prepije všetky peniaze a keď premení pôžitok na neresť, tak to je jeho chyba. Treba liečiť týchto ľudí a zaoberať sa ich osobnosťou.“

Situácia v Nových Zámkoch však nie je beznádejná, skôr naopak. Z prítomných 24 poslancov bolo za zrušenie hazardu jedenásť. Ostatní sa zdržali a za toto všeobecne záväzné nariadenie nehlasovali. Proti bol jediný poslanec – Ladislav Borbély.

Predkladateľom návrhu bol Ivan Katona. Boli sme prirodzene zvedaví aj na jeho hodnotenie: „Žiaľ, neprešiel ani jeden návrh, zrejme z dôvodu, že kolegovia poslanci podporujúci pána primátora sú toho názoru, že v Nových Zámkoch nie je potrebné hazard regulovať, respektíve hazard zakázať,“ povedal pre Štandard Katona. Katona však nevylučuje, že návrh opätovne predloží na zasadnutie mestského zastupiteľstva. Dúfa v zmenu názoru poslancov podporujúcich primátora mesta Nové Zámky a otvorenie diskusie vníma ako príležitosť na to, aby sa ozvali tí, ktorým na obmedzení tohto sociálneho neduhu záleží. Sú to tiež voliči, podobne ako v Nitre či Bratislave možno predpokladať, že keď sa zorganizujú, môžu pomerne rýchlo dosiahnuť úspech.

Veď to, čo sa stalo v ostatnom čase v Nových Zámkoch je vlastne dobrý štart, aby sa hazard v budúcnosti obmedzil čo najprísnejšie. Štandard bude určite pritom.

Ak vás zaujíma, ako vyzerala diskusia v Nových Zámkoch, prikladáme video zo zasadnutia mestského zastupiteľstva:


Ďalšie články