Matovič sa podľa Cigánikovej vyhrážal Gröhlingovi: Školy sa neotvoria, kým sa Sulík neospravedlní

Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR

Konflikty v koalícii pokračujú a to napriek tvrdeniam o zažehnanej kríze. Tentokrát je kameňom úrazu medzi premiérom Igorom Matovičom a členmi koaličnej strany SaS problematika otvárania škôl. Na sociálnej sieti poslankyňa liberálov Jana Bittó Cigániková tvrdí, že Matovič si ako podmienku otvorenia škôl stanovil ospravedlnenie zo strany predsedu SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Spor medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom vyzeral byť už minulosťou. Kríza mala byť podľa koaličných politikov zažehnaná a premiér dokonca vyjadril želanie, že sa z neho a predsedu SaS opäť stanú priatelia. Opak je však pravdou a problémy sa opäť rozhoreli, tentokrát okolo možného otvárania škôl.

Matovič v stredu vyhlásil, že preberá veci ohľadom škôl „do vlastných rúk“. Vraj má dosť výhovoriek rezortu školstva a keby to mal nechať na ministra Branislava Gröhlinga, tak deti nebudú v školách ani v apríli budúceho roku.

„Som sklamaný z prístupu ministerstva školstva k tejto veci. Stačilo. V stredu na vláde som požiadal ministra školstva Gröhlinga (SaS), aby v prípade, ak zabezpečím všetko ostatné, neblokoval otvorenie škôl,“ uviedol predseda vlády.

Školy sa neotvoria, ak sa Sulík neospravedlní?

V reakcii na slová premiéra poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) na sociálnej sieti ironicky uviedla, že je vďačná za koaličnú dohodu o neútočení. „Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby sme ju nemali,“ podotýka s tým, že nebyť tej dohody, mohla by rozprávať zaujímavé príbehy.

Cigániková tvrdí, že ministrovi školstva Gröhlingovi nedávno volal Matovič s tým, či si všimol, že školy neotvoril. „Vraj ak Braňo chce, aby ich otvoril, má sa Sulík ospravedlniť (už ani neviem, za čo práve). Následne Braňovi Gröhlingovi zamietli dva pokusy o otvorenie škôl, ktoré mal dojednané naprieč samosprávou a zriaďovateľmi škôl tak, aby sa to dalo kapacitne zvládnuť,“ hovorí Cigániková.

Záchranca premiér?

Poslankyňa ďalej konštatovala, že by mohla rozprávať o správaní sa predsedu vlády k jeho koaličným partnerom alebo občanom, ktoré je podľa nej mimoriadne zákerné. Namiesto toho, aby ľudí spájal a motivoval, tak stále na niekoho útočí.

Minister školstva predstavil 30. novembra prvý plán na otvorenie škôl, ten však neprešiel. Kritiku vtedy zožal napríklad od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Neskôr predstavil minister druhý plán, ktorý rovnako neprešiel, pričom tiež nemal získať podporu z OĽaNO.


Ďalšie články