Slováci sú druhí najchudobnejší v Európskej únii – ak sa pozrieme na ich účty

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/DPA Ilustračný obrázok. Foto: TASR/DPA

Najbohatší sú Dáni, najchudobnejší Rumuni. Slovákov ťahajú nadol dlhy.

Dánska národná banka si dala zaujímavú úlohu. Rozhodla sa spočítať, akí bohatí sú v priemere obyvatelia v jednotlivých štátoch Európskej únie. Pritom si zvolila výpočet podľa toho, koľko peňazí majú v úsporách a od toho odpočítala dlhy.

Možno nie náhodou vyšlo, že najbohatší v Európe sú podľa údajov z konca minulého roka Dáni. Na jednu misku váh dali analytici vklady obyvateľov v bankách či iných formách investovania a sporenia vrátane dôchodkového a vyšlo im, že priemerný Dán vlastní v prepočte z dánskych korún 253-tisíc eur. Na druhú stranu váh položili dlhy či iné záťaže, ktoré majú. Tam je to na osobu 75-tisíc eur. Po odpočítaní druhej sumy od prvej analytikom vyšlo, že priemerný Dán má finančný majetok 178-tisíc eur.

Pätica štátov, kde ľudia disponujú veľkým finančným majetkom je jednoznačne čitateľná. Za Dánskom nasleduje Holandsko, Švédsko, Luxembursko a Belgicko.       

Z nášho pohľadu je zaujímavý opačný koniec rebríčka. Slovensko je na druhom mieste od konca. Horšie je už na tom iba Rumunsko. Priemerný Slovák mal na účtoch v bankách, vo finančných investíciách či úsporách na dôchodok ku koncu minulého roka takmer 19-tisíc eur a jeho dlhy tvorili bezmála 10-tisíc eur. Celkový čistý majetok tak predstavoval niečo menej ako 9-tisíc eur.

Údaje za všetky štáty o priemernom čistom finančnom majetku na jedného obyvateľa v eurách ku koncu minulého roka sú v nasledujúcom grafe.

Zdroj: Dánska národná banka, prepočet Štandard

Hranica medzi starými a novými členskými štátmi Európskej únie je z grafu čitateľná. Narušuje ju iba Grécko najtvrdšie postihnuté finančnou krízou, ktoré sa vklinilo medzi bohatšie štáty, čo vstúpili do Únie po páde komunizmu. Zo susedov Slovenska z V4 je na tom najlepšie Česko, ale i tak stále nestíha napríklad za Portugalskom či Španielskom, hoci má už v porovnaní s nimi výkonnejšiu ekonomiku.

Pozícia Slovenska by bola lepšia, ak by jeho obyvatelia boli menej zadlžení. Keď sa pozrieme, aký dlh majú v priemere obyvatelia nových členských štátov vrátane Grécka, uvidíme, že Slovensko je vpredu. V nasledujúcom grafe sú zoradené štáty podľa dlhu na jedného obyvateľa v eurách ku koncu minulého roka.

Zdroj: Dánska národná banka, prepočet Štandard

Príčina je zrejmá. Slováci sú druhí najzadlženejší spomedzi nových členských štátov. Predstihli ich iba Estónci.

Za vysoké zadlženie Slovákov môžu do veľkej miery hypotekárne úvery, ktorými si financujú bývanie. Tieto úvery zažívajú v posledných rokoch strmý rast, v ktorom sa odrážajú nízke úrokové sadzby.

Na druhej strane platí, že Slováci, podobne ako Česi, majú na rozdiel od iných štátov vysoký podiel nehnuteľností v osobnom vlastníctve a trh s nájomnými bytmi je tu veľmi obmedzený. Preto sú mladí ľudia pod tlakom, aby si kupovali byty a pritom sa zadlžovali.

Práve v nehnuteľnostiach je koncentrovaný majetok obyvateľov Slovenska. Ak by sa brala do úvahy aj hodnota nehnuteľného majetku, pozícia Slovenska v medzinárodnom porovnaní by bola priaznivejšia.     


Ďalšie články