Znečisťovanie vody či deformácia a hynutie zvierat. Farmaceuti vysvetľujú, prečo vracať nepoužité lieky do lekárne

Skrinka s liekmi. Ilustračný obrázok. Foto: Michal Svítok/TASR Skrinka s liekmi. Ilustračný obrázok. Foto: Michal Svítok/TASR

Počas pandémie sa Slováci zásobili rôznymi liekmi. V ich správnej likvidácii však zaostávame. Lekárne preto motivujú ľudí, aby im priniesli nespotrebované lieky. Ak ich vyhodia do smetí, môžu znečistiť veľký objem vody a uškodiť zvieratám.

Slovenská lekárnická komora (SLeK) spúšťa novú osvetovú kampaň „Nie je odpad ako odpad“ zameranú na správnu likvidáciu nespotrebovaných liekov. Predstavujú environmentálne riziko a majú nepriaznivý vplyv na životné prostredie.

Niektorým zvieratám napríklad po otrave odpadovými liekmi chýbajú končatiny, menia pohlavie alebo majú poruchy príjmu potravy, v dôsledku čoho hynú. „Ak sa liek nájde v komunálnom odpade, existuje aj riziko jeho ďalšieho užitia. Nepredpokladám však, že bude dramaticky vysoké,“ povedal pre Štandard prezident komory lekárnikov Ondrej Sukeľ.

Nesprávnou likvidáciou prenikajú zložky liekov do povrchových a odpadových vôd, nachádzame ich však aj v morských vodách. Už jedna tableta protizápalového lieku môže znečistiť až 500-tisíc litrov vody. Zložky nesprávne likvidovaných liekov prenikajú aj do potravinového reťazca.

Ľudia si počas pandémie nazhromaždili lieky

Podľa Sukeľa pandémia nového koronavírusu spôsobila, že spotreba niektorých liekov výrazne stúpla. Ľudia si začali do zásoby nakupovať voľnopredajné lieky a dávali si ich aj predpisovať.

„V domácnostiach sa tak nahromadili lieky, ktoré môžu zostať nespotrebované. Apelujeme preto na pacientov, aby pristupovali k likvidácii takýchto liekov obozretne a v prípade nejasností sa poradili v ktorejkoľvek lekárni,“ povedal prezident SLeK.

Hromadenie liekov v domácnostiach môže podľa viceprezidentky SLeK Miroslavy Snopkovej vznikať aj pri zmene liečby, nedodržiavaní odporúčaní zdravotníckych pracovníkov, uplynutím doby použiteľnosti, užívaním viacerých liekov naraz či samoliečbou. Nezanedbateľný je vplyv reklamy či nevhodná veľkosť balení.

„Z hľadiska ochrany zdravia a životného prostredia predstavujú nespotrebované lieky nebezpečný odpad, ktorý si vyžaduje osobitné nakladanie pri zhromažďovaní a zneškodňovaní, najmä z dôvodu možnej toxicity,“ doplnila Snopková.

Nespotrebovaných liekov pribúda, na Slovensku v ich recyklovaní zaostávame

Množstvo nespotrebovaných liekov na obyvateľa podľa komory každým rokom narastá. Na každého Slováka pripadá 10 až 20 tabliet liekového odpadu.

Kým v roku 2015 sa na obyvateľa vyzbieralo takmer 20 gramov nespotrebovaných liekov, čo je približne hmotnosť jednej slivky, v roku 2019 už sa vyzbieralo vyše 30 gramov nespotrebovaných liekov, čo je približne hmotnosť jednej marhule alebo 1,5 slivky. Trend odovzdávania liekov do lekární je stúpajúci, za zvyškom Európy však zaostávame.

Priemer štátov Európskej únie je niekoľkokrát vyšší, na úrovni sto gramov na obyvateľa. V Škandinávii sa ročne vyzbiera až 237 gramov nespotrebovaných liekov na osobu.

Osvetová kampaň komory lekárnikov preto zvyšuje povedomie o potrebe správneho zaobchádzania s nespotrebovanými liekmi. Zoznam lekární zapojených do projektu je dostupný na stránke www.slek.sk.

„Každá lekáreň získa odbornú publikáciu venovanú vplyvu liečiv na životné prostredie a príkladom environmentálnych kampaní v prostredí lekárne. Okrem toho zapojené lekárne získajú ekologické tašky s informačnou potlačou o správnej likvidácii liekov a triedení vonkajších obalov. Tašky budú slúžiť pre pacientov, aby v nich mohli kedykoľvek priniesť nespotrebované lieky do lekární,“ upresnila Snopková.

Vzor potlače z tašiek určených na správnu likvidáciu liekov. Zdroj: SLeK

Kozmetiku a výživu do lekárne nenoste

Komora občanov vyzvala, aby triedili aj zvyšné časti lieku: teda krabičku a príbalový leták. Lekárne sú povinné prevziať len liekový odpad. Patria doň všetky registrované lieky určené pre ľudí v podobe tabliet či kapsúl. Odporúča sa doniesť liečivá v liekovke a tablety nevyberať z plastového blistra. Mohli by sa totiž dostať do kontaktu s inými liekmi.

Do lekárne by ste nemali nosiť kozmetiku, zdravotnícke pomôcky, homeopatiká či výživové doplnky. Detská výživa či doplnky pre dospelých sú totiž v zmysle legislatívy potraviny. Lieky, ktoré ľudia prinesú do lekárne, smerujú na likvidáciu do špeciálnej spaľovne.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv následne podpíše zmluvu so spoločnosťou, ktorá likvidáciu zaobstará. Financie na celý úkon poskytuje ministerstvo zdravotníctva. Najnižšia miera zlikvidovaných liekov bola na Slovensku v roku 2012 – vyše 60 ton. Na porovnanie, v roku 2019 sa na Slovensku zlikvidovalo 170 ton nespotrebovaných liekov.

Ako správne likvidovať nespotrebované lieky?

  • Nespotrebované lieky alebo lieky po uplynutí času spotreby odovzdáme do lekárne.
  • Lieky nikdy nevyhadzujeme do odpadkového koša ani ich nikdy nesplachujeme.
  • Nespotrebované lieky môžeme odovzdať do ktorejkoľvek lekárne.
  • Do lekárne odovzdávame lieky oddelené od vonkajšieho obalu (škatuľky).
  • Tekuté a polotuhé lieky (sirupy, kvapky, masti, krémy a pod.) prinesieme vo fľaškách alebo tubách.
  • Obaly triedime podľa druhu materiálu – papier, plasty, sklo.

Ďalšie články