Lasica: Keby sa diagnóza dala vybaviť po známosti, boli by sme všetci zdraví

Milan Lasica Milan Lasica. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Milan Lasica vystupoval spolu s orchestrom na ich výročnom koncerte v bratislavskom Štúdiu L+S. Počas interpretácie piesne odpadol. Oživiť sa ho už nepodarilo.

Vo veku 81 rokov zomrel herec a veľký humorista Milan Lasica. Informoval o tom denník SME, ktorému to potvrdil zdroj blízky Bratislava Hot Serenaders.

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene. Neskôr sa presťahovali do Bratislavy. Vyštudoval dramaturgiu so zameraním na divadlá malých foriem na VŠMU v Bratislave. Už počas štúdia začal vystupovať s Júliusom Satinským s autorskými dialógmi.

Ako 22-ročný sa oženil s herečkou Zorou Kolínskou. Svadbu mali v deň jej promócie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Po ôsmich rokoch sa rozviedli. S druhou manželkou, o vyše osem rokov mladšou Magdou Vášáryovou, sa oženil na jeseň 1980. Narodili sa im dve dcéry Hana a Žofia.

Začínal písaním autorských dialógov a scénok pre seba a svojho partnera Júliusa Satinského. Spolu s Jarom Filipom sa podpísal pod legendárne albumy Bolo nás jedenásť (1981), S vetrom o preteky (1982), My (1987). Textársky spolupracoval aj s Mirom Žbirkom, Richardom Müllerom a Petrom Lipom.

Predstavil sa tiež ako spevák, naspieval napríklad tri albumy starých evergreenov s hudobným zoskupením Bratislava Hot Serenaders (Ja som optimista 2001, Celý svet sa mračí 2002, Keď zastal čas 2011).

Milan Lasica bol mimoriadne aktívny aj na literárnom poli. Samostatne knižne vydal tri zbierky textov Bolo nás jedenásť (1985), Piesne o ničom (1989) a Piesne a iné texty (2003). Spolu so Satinským publikovali napríklad knihy Nečakanie na Godota (súbor scénok a poviedok 1968), alebo Tri hry (1988).

Za svoju všestrannú vynikajúcu umeleckú činnosť získal Milan Lasica viacero ocenení. Medzi nimi Krištáľové krídlo za celoživotné dielo (1997 spoločne s J. Satinským), Medailu za zásluhu I. stupňa od prezidenta Českej republiky Václava Havla (2003), od prezidenta SR Ivana Gašparoviča Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry (2005), Cenu Dominika Tatarku za knihu Bodka (2008), ako aj európsku cenu Trebbia za tvorivú činnosť (2014).

Milana Lasicu si uctili ľudia z kultúry

Daniel Hevier na sociálnej sieti uviedol hneď niekoľko okamihov s majstrom humoru a satiry. „Milan Lasica vstúpil do môjho života už ako 12-ročnému. Najprv som počúval a sledoval ich výstupy v rámci L+S v rozhlase a televízii (legendárny Bumerang), potom som ho vnímal ako spolutvorcu Infarktu v Mladej tvorbe, dostal som sa k podpultovým knižkám ich výstupov, ktoré vyšli v Tatrane,“ prezradil Hevier s tým, že Lasicov text Zaklínač hadov považuje dodnes za zabudnutý klenot slovenskej piesne.

„Bol vľúdny, noblesný, vtipný, povzbudil nás, podporil. Vždy mu budeme vďační,“ píše na sociálnej sieti scenáristka, režisérka a spisovateľka Eva Borušovičová.

S obrovským smútkom prijal správu o úmrtí Milana Lasicu Divadelný ústav. „Nechali ste obrovskú stopu v našom divadle, nechali ste obrovskú stopu v nás. Budete nám chýbať, majstre,“ reaguje inštitúcia na úmrtie slovenského humoristu.

Milanovi Lasicovi treba poďakovať za všetko to jedinečné a novátorské, čo do slovenskej kultúry priniesol. Na sociálnej sieti to skonštatoval podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá a operný spevák Dušan Jarjabek (Smer-SD).

„Divadlo na Korze a jeho predstavenia boli fenoménom nového humoru a vlastne nového žánru, ktorý sme tu dovtedy nemali. Divadelní vedci o tom ešte budú písať mnohé roky. Pre nás, čo sme do toho divadla chodili a poznali jeho predstavenia, to boli chvíle, keď sme odtiaľ odchádzali nabití novou energiou, dovtedy nepoznanou. A na to sa nezabúda. Aj pre toto sa treba dnes v tichosti a s úctou zamyslieť a poďakovať sa pánovi Lasicovi za všetko to, keď aj my, diváci, sme mali pocit, že svet je oveľa krajší, ako sa nám vtedy zdal,“ uviedol Jarjabek.

Úprimnú sústrasť rodine a blízkym Milana Lasicu vyjadrila aj exministerka kultúry a súčasná poslankyňa parlamentu Ľubica Laššáková (nezaradená). „Slovenskú kultúru opustila jedna z jej najvýraznejších osobností. Milan Lasica spolu s Júliusom Satinským boli priekopníkmi slovenského moderného humoru. Filmy, inscenácie, divadelné a hudobné predstavenia patria ku klenotom slovenskej kultúry,“ doplnila na sociálnej sieti.

Podpredseda výboru pre kultúru a médiá Miroslav Kollár (nezaradený) si spomína na Milana Lasicu ako na jedného z obľúbených autorov z jeho redaktorských a editorských čias v 90. rokoch. „Sú prázdne miesta, ktoré už nikdy nezaplníš. Také definitívne zostane po Milanovi Lasicovi aj Julovi Satinskom. Už sa asi nenájdu takíto dvaja, ktorých tak milujeme, napriek tomu, že nám celý život hovorili veci, ktoré by sme o sebe najradšej nevedeli.  Bolo mi cťou, páni,“ doplnil na sociálnej sieti Kollár. „Odišiel človek, ktorý dával slovenskej kultúre jedinečnú príchuť desiatky rokov,“ napísal na sociálnej sieti člen kultúrneho výboru Roman Foltin (SaS).

Lasica: Keby sa diagnóza dala vybaviť po známosti

Keby sa diagnóza dala vybaviť po známosti, boli by sme všetci zdraví. Tento výstižný výrok zo stretnutia pri káve s Milanom Lasicom uverejnil na sociálnej sieti spisovateľ, básnik a aforista Tomáš Janovic, dlhoročný priateľ a spolupracovník zosnulého Milana Lasicu pri vytváraní a tvarovaní slovenskej satiry.

Na úmrtie herca a večného humoristu, ktorý zomrel v nedeľu 18. júla po vystúpení na doskách domovského Štúdia L+S, reaguje aj Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK): „Maestro, budete nám chýbať a zo srdca vám za všetko ďakujeme!“

Podľa moderátora a zabávača Richarda Vrableca odišiel klenot: „Pokorný, vzácny, múdry muž. Kráľ slovenského humoru, najvyšší level kultúry. Zomrel na pódiu pri najkrajšej činnosti, akú môže človek na tejto zemi robiť – rozdávať radosť a smiech. Milý a vzácny pán Milan Lasica, váš odchod je obrovskou stratou pre Slovensko. Vďaka za všetko, čo ste pre kultúru v našej krajine urobili. Slovensko bez Milana Lasicu je opäť o niečo chudobnejšie.“

Vtipnú príhodu s humoristom, dramatikom, prozaikom, textárom, hercom, režisérom a spevákom, ktorý zomrel vo veku 81 rokov, pridal na sociálnej sieti rozhlasový moderátor Roman Bomboš. „Keď som na jar 1989 kráčal ako študent po meste, stretol som pána Lasicu. Veľmi som chcel od neho autogram, ale nemal som so sebou nič iné, len Učebnicu nemčiny pre samoukov, ktorú som si práve kúpil. Tak som ho poprosil, či by sa mi nepodpísal do nej,“ spomína s tým, že Lasica zobral knihu a s kamenným výrazom v tvári študentovi odvetil: „Ale toto som ja nenapísal!“. Do učebnice sa okrem podpisu známeho humoristu zmestilo aj viac. „Milan Lasica, samouk,“ uvádza Bomboš, ktorý bol pred pár dňami hosťom televíznej relácie Zlaté časy. V tej bol Lasica stálym hosťom. „Priniesol som tú istú učebnicu. Pán Lasica podpis zopakoval, spýtal som sa ho, či je na tom s nemčinou lepšie a veľmi sme sa smiali,“ uzavrel rozhlasový moderátor.

Na herca spomínajú aj politici

Odchod Milana Lasicu je doslova neopísateľnou stratou pre slovenskú kultúru aj celú spoločnosť. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Natália Milanová. „Budete nám všetkým chýbať, Maestro. Veľmi,“ skonštatovala ministerka kultúry. Pripomenula, že Lasica bol skutočným majstrom slova, „ktorý aj mučenie španielskou čižmou vedel podať s úsmevom“.

Eduard Heger na svojej sociálnej sieti napísal, že Slovensko prišlo o ďalšiu legendu kultúry. Zároveň podotkol: „“Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí.“

„Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, pričom poukázala na Lasicov nenapodobiteľný humor a esprit spojený s hlbokou ľudskou múdrosťou.

Vďačnosť za Lasicovu prácu vyjadril na sociálnej sieti aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Všetci jeho obdivovatelia aj kritici uznávajú, že nás opustila výnimočná osobnosť, všestranný umelec a pre mňa hlavne človek s veľkou váhou hlasu a názoru na politiku a stav spoločnosti,“ doplnil.

Medzi prvými, ktorá si uctila Lasicovu pamiatku bola aj predsedníčka strany Za Ľudí Veronika Remišová: „Zomrel tak, ako žil. S piesňou v srdci a na doskách, ktoré znamenajú svet.“ Na záver príspevku mu ďakuje za to, že životy ľudí boli vďaka nemu veselšie a radostnejšie.

Rodine Milana Lasicu zaprial úprimnú sústrasť predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Podľa Pellegriniho sa Milan Lasica navždy zapísal do panteónu osobností slovenskej kultúry. „Jeho neopakovateľný humor, nadhľad a schopnosť pomenovať veci pravými slovami neboli len jedným zo symbolov slovenskej kultúry, ale aj osobným bojom za slobodu. Zbohom, pán Lasica, Slovensko Vaším náhlym odchodom utrpelo obrovskú stratu,“ zdôraznil.

Hnutie Oľano sa na sociálnej sieti pridalo k ďalším kondolujúcim. „Životné dielo Milana Lasicu zostane už navždy inšpiráciou pre ďalšie generácie. Vedel nás vždy potešiť svojím inteligentným humorom, nadhľadom aj satirou.“

Na Lasicu si spomenuli aj v Čechách

„Smutná správa. Zomrel Milan Lasica. Muž bystrého humoru a noblesy, majster slova. Herec, spevák, autor, textár. Úprimnú sústrasť najbližším,“ uviedol český rezort kultúry.

Sústrasť Lasicovej manželke Magde Vášáryovej a ich dvom dcéram vyjadrila aj česká herečka Dagmar Havlová. „Úprimnú sústrasť Magde a dcéram. Odpočívaj v pokoji, Milan. Bude mi chýbať Tvoj múdry humor a nadhľad,“ napísala Havlová na Instagrame.

Zosnulého herca si pripomenula aj česká speváčka Jitka Zelenková „Drahý Milan, navždy si Ťa budem pamätať ako galantného, vtipného, šarmantného, citlivého a nesmierne múdreho človeka… Myslím na Tvojich blízkych a prajem im veľa síl. A Tebe šťastný let a ďakujem za Tvoju stálu priazeň a dôveru, ďakujem za všetko,“ napísala Zelenková


Ďalšie články