Režim na hraniciach od pondelka: Do karantény idú aj zaočkovaní prvou dávkou

Na dia¾niènom hraniènom priechode Èunovo – Rajka sa tvorili rozsiahle kolóny Ilustračný obrázok. Foto: Polícia SR/TASR

Nová vyhláška o režime na hraniciach komplikuje príchod zaočkovaným len prvou dávkou. Deti od 12 do 18 rokov sa izolácii vyhnú len do 9. augusta.

Ústavný súd pozastavil minulú stredu účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva z 9. júla. Novú vyhlášku k režimu na hraniciach zverejnilo ministerstvo zdravotníctva minulý piatok a platí od pondelka 19. júla. Najväčšia zmena nastala u ľudí, ktorí boli zaočkovaní zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Čo platí od pondelka?

Pri prekročení hraníc: každá osoba nad 12 rokov vstupujúca na územie Slovenskej republiky sa musí registrovať v systéme eHranica (urobiť tak možno už 30 dní pred príchodom). Každý (aj plne zaočkovaný), kto prichádza na Slovensko letecky, sa musí preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín a vyplniť aj formulár na webstránke ministerstva dopravy, ktorý umožňuje lepšie trasovanie kontaktov.

Plne zaočkovaná osoba:

– osoba najmenej 14 dní, ale nie viac než rok po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou  (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik);
– osoba najmenej 21 dní, ale nie viac než rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu
COVID-19 s jednodávkovou schémou (Johnson & Johnson);
– osoba najmenej 14 dní a nie viac než rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak sa tá podala v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19;

Plne zaočkovaní: test nepotrebujú, musia sa po prechode hraníc zaregistrovať v eHranici a registrácia im platí pol roka. Na hranici sa musia preukázať potvrdením o zaočkovaní: GreenPass, prípadne očkovací certifikát s QR kódom v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Zaočkovaní jednou dávkou: musia sa registrovať v eHranici a ísť do karantény, ale delia sa na dve skupiny. Tí, čo dostali prvú dávku do 9. júla, môžu ísť už v prvý deň po návrate na PCR test, ktorý hradí štát. Pri negatívnom výsledku môžu ukončiť karanténu. Ide o prechodné ustanovenie, ktoré platí dva týždne, teda do 2. augusta. Zaštepení po 9. júli musia nastúpiť do karantény a na PCR test môžu ísť najskôr po piatich dňoch.

Nezaočkovaní: zakaždým sa musia registrovať v eHranici a ísť do karantény, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu bez otestovania skončí dovŕšením 14. dňa. Karanténu smú ukončiť najskôr na 5. deň po negatívnom PCR teste.

Deti od 12 do 18 rokov: registrácia v eHranici im platí do 9. augusta. Dovtedy nemusia ísť do izolácie, ak sa na žiadnu osobu žijúcu s nimi v spoločnej domácnosti nevzťahuje karanténa. Keďže majú možnosť očkovať sa, po 9. auguste sa budú riadiť pravidlami podľa toho, či injekciu dostali alebo nie.

Deti do 12 rokov: nemusia sa registrovať v eHranici, ak prídu letecky, nepotrebujú ani vlastný PCR test. Ak sú rodičia zaočkovaní, nemusia dodržiavať karanténu. Keď niekto z rodiny pri prechode hranicami nebol plne zaočkovaný, vzťahuje sa na nich aj zvyšok ľudí v spoločnej domácnosti 14-dňová karanténa. Ukončiť ju smú na 5. deň, ak sú bez príznakov a stačí, aby sa otestovali rodičia.

Pendleri: potrebujú potvrdenie o pracovnoprávnom vzťahu v zahraničí. Ak sú plne zaočkovaní, majú podmienky ako plne zaočkované osoby. Ak injekciu nedostali, registrácia v eHranici im platí do 1. septembra a pri prechode hranicami sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako týždeň.

Občania Slovenskej republiky s trvalým alebo prechodným pobytom v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu: registrácia v eHranici im platí do 1. septembra a ak nie sú zaočkovaní, potrebujú negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

Tí, čo sa nesmú očkovať: ak sa niekto zo zdravotných dôvodov nemôže očkovať, potrebuje, aby mu lekár vyplnil Potvrdenie o kontraindikácii očkovania proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa nachádza na 14. strane vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Nevzťahuje sa na nich karanténa, musia sa však preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Výnimky z karantény sú na strane tri až sedem platnej vyhlášky. Patria sem napríklad:

– vodiči nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, členovia leteckého personálu, posádka v lodnej doprave, rušňovodiči, vozmajstri, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave

– vodiči a posádky zdravotnej služby, zamestnanci pohrebných služieb, ktorí vykonávajú medzinárodnú prepravu ľudských pozostatkov

– osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb z a na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej
republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky. Osoby zabezpečujúce prepravu sú povinné sa najneskôr pred
prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať na webe naletisko.mzv.sk

– mnohé iné profesie: europoslanci a ich rodinní príslušníci, diplomati, študenti, žiaci, športovci, opatrovatelia blízkych rodinných príslušníkov či zamestnanci prevádzkovateľov prvkov kritickej infraštruktúry v rôznych sektoroch


Ďalšie články