Horlivý sekularista Macron navštívil Lurdy. Zožal kritiku a prirovnali ho k nacistickému kolaborantovi Pétainovi

Emmanuel Macron zdraví pútnikov v Lurdoch. Foto: Twitter/Jean-Pierre Lecoq Emmanuel Macron zdraví pútnikov v Lurdoch. Foto: Twitter/Jean-Pierre Lecoq

Emmanuel Macron ako prvý prezident v moderných francúzskych dejinách navštívil pútnické miesto Lurdy. Katolíci mu vyčítajú falošnosť, opozícia zas porušovanie prísneho sekularizmu, ktorý Macron presadzuje. Naposledy bol v Lurdoch kontroverzný maršál Pétain, ktorý počas vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom.

Boj proti pandémii a ekonomické zotavenie sa stali hlavnými témami posledného roku Emmanuela Macrona v úrade. V pondelok ohlásil tvrdé pandemické opatrenia – povinné očkovanie pre lekárov a test či vakcínu ako vstupenku takmer všade, čím inšpiroval aj ďalšie štáty. Potom sa vydal na cesty, alebo skôr turné, vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby, po Francúzsku.

V piatok prekvapivo zavítal do pútnického miesta Lurdy v Pyrenejách. Výber nebol náhodný, je to druhé turisticky najnavštevovanejšie francúzske mesto a zavítali doň aj mnohí Slováci. Lurdy žijú takmer výhradne z turizmu, denník Le Monde opisuje, že sú od neho závislé až na 90 percent. Pútnické miesto však počas pandémie zažilo výrazný prepad návštevníkov, teda aj ekonomické problémy.

Prezident prišiel podporiť miestnych obyvateľov. „Neopustíme vás,“ povedal na stretnutí s predstaviteľmi turistického ruchu. Zároveň však dodal, že mesto by malo „diverzifikovať turizmus a myslieť na zelené alternatívy“. Mal so sebou vládnych predstaviteľov, ktorí opisovali finančné schémy pomoci podnikateľom.

Gesto viac ako slová

Pointa však nie je v slovách, ale vo fakte, že prezident prišiel priamo na pútnické miesto a spínal ruky k modlitbe. Prísne oddelenie cirkvi od štátu a sekularizmus patrili medzi ideály Veľkej francúzskej revolúcie, ktorú tento týždeň Francúzi pompézne oslavovali. Dvojnásobne to platí pri Macronovi, ktorý ostatný rok presadzoval sekularizmus tvárou v tvár radikálnemu moslimského extrémizmu.

„Macron v Lurdoch. Potupená republika. Sekularizmus tým pošliapal práve ten, kto ju má garantovať. Poslednou hlavou štátu, čo tam bola, je Pétain. Reči o sekularizme poslúžili len na stigmatizáciu moslimov. Je to hanba,“ odkázal Macronovi poslanec za ľavicovú stranu Nepoddajné Francúzsko Bastien Lachaud.

Maršál Philippe Pétain je kontroverznou postavou francúzskej histórie. Hrdina prvej svetovej vojny sa počas tej druhej postavil na čelo vichystického Francúzska, menšieho štátneho celku, ktorý spolupracoval s okupačnými silami nacistického Nemecka.

Odvtedy je Macron prvým francúzskym prezidentom, ktorý prišiel na pútnické miesto. V meste boli aj jeho predchodcovia Francois Hollande a Jacques Chirac, ale nikdy sa nevydali priamo za pútnikmi do svätyne.

Netrvalo dlho a začali vznikať koláže, na ktorých prirovnávajú Macrona k Pétainovi.

Snaha o oslovenie katolíkov?

Ďalším rozmerom veci je načasovanie návštevy. Do prezidentských volieb zostáva deväť mesiacov a Macron s politickými súpermi zvádza boj najmä o pravicový elektorát. Denník Le Parisien si všíma unikátnosť tejto návštevy, ktorá môže byť pokusom o oslovenie katolíckych voličov.

Nie všetkým však bola po chuti. Pri stretnutí s pútnikmi na neho kričal muž z davu a dočkal sa veľmi tvrdého zásahu polície. Macron má ešte v živej pamäti, ako pred mesiacom pri stretnutí s voličmi dostal facku.

https://twitter.com/freddie1999/status/1416320103054970880

Niektorí konzervatívni politickí súperi navyše Macronovi vyčítajú, že sa zrazu tvári pobožne, ale v skutočnosti presadzuje zákony v rozpore s katolíckou vieroukou. „Kto presadzuje homosexuálne manželstvá, nie je katolík. Kto presazuje zákon umožňujúci chimérické embryá, nie je katolík. Niet mrzkejšieho činu, ako keď takýto marketingový pán ide do svätyne v Lurdoch,“ odkázala mu konzervatívna strana Les Souverainistes na Twitteri.

https://twitter.com/LesSouverains/status/1416326989196238849

Ďalšie články